INTERVIU – Candidat la 64 de ani. Drăgănescu: „A dispărul entuziasmul, sper să-l readuc în handbal”

Remus Drăgănescu e de-o viață în handbal: 50 de ani bătuți pe muchie. Nu-l găsiți pe listele campionilor mondiali, pentru că n-a rupt gura târgului ca sportiv, dar s-a lansat de tânăr în antrenorat. La 24 de ani terminase IEFS-ul, iar la 29 conducea naționala feminină. Acum, se laudă că a antrenat la toate nivelurile, mai puțin în Divizia secundă, la masculin. În federație a venit ca antrenor federal în 1990, prin concurs, și a rezistat până acum pentru că a fost discret, abil și s-a ținut de „fișa postului”.


Prahovean de origine, dar lansat la Brașov, unde a primit repartiție pe post în 1974, Drăgănescu a ocupat aproape toate funcțiile la vârful FRH, mai puțin pe cea de președinte, pe care o râvnește acum. Malițioși, unii au susținut că decizia sa face parte dintr-un scenariu, el fiind „iepurele” actualului șef al FRH . Gațu anunțase răspicat că nu va mai candida pentru un nou mandat, dar s-a răzgândit atunci când a intrat în cursă „unul din generația lui”. Suspiciunile sunt respinse cu vehemență de împricinat.
Drăgănescu (64 de ani) este unul dintre cei trei candidați la funcția supremă în handbalul românesc, la alegerile programate pe 10 februarie, iar sloganul său electoral este: „Lucrul în echipă e cheia succesului”. Timp de aproape 18 ani, handbalul a fost condus de un singur om, Cristian Gațu.


Actual vicepreședinte al FRH și director tehnic, om din sistem („nu există persoană în handbal pe care să nu o cunosc sau care să nu mă cunoască”, susține el), Drăgănescu îi are drept contracandidați pe Cristian Gațu și pe Alexandru Dedu. De ce ar trebui oamenii să-l voteze pe el? Citiți-i pledoaria în interviul de mai jos.

„Handbalul românesc, satisfăcător spre bine”
Domnule Drăgănescu, ce notă ați da handbalului românesc în momentul de față?
Nu aș merge pe o notă de la 1 la 10, ci mai degrabă echilibrând cele două segmente, masculin și feminin. Evaluarea mea ar fi satisfăcător spre bine.


Se putea mai mult?
Ar fi trebuit să se poată mai mult. Handbalul masculin a decăzut și trebuie în primul rând oprit din decădere, iar apoi să reurce. Și handbalul feminin, cu toate că a avut rezultate bune, ar fi putut face mai multe.


Ce nu s-a făcut? Cine e de vină?
Din punctul meu, handbalul a pierdut din popularitate și din volum. După revoluție foarte mulți au plecat spre țările calde, iar numărul de sportivi a scăzut extraordinar, printr-o activitate mult mai redusă la nivel local. Totul s-a bazat pe Cluburile Sportive Școlare și Liceele cu Program Sportiv, care nu au mai avut atât de multă sevă. De asemenea, nu a fost o simbioză între ministerul educației și sport, în special handbalul, pentru că ar fi trebuit să se desfășoare mai multe competiții școlare. Antrenorii nu s-au mai specializat, iar numărul lor este în scădere. Iar susținerea financiară, tot mai mică.


„Liga Profesionistă nu e constituită pe niciun criteriu al legislației”
 

Federația are vreo vină în acest declin?
Eu cred că federația a încercat să țină ștacheta sus, dar nu a reușit, pentru că atunci când vrei să faci ceva mai apar și greșeli. Cred că handbalului, în general, poate și federației, i-a dispărut din entuziasm. Cred că organizarea în cadrul federației trebuie să fie mult mai fermă, pentru că știu foarte bine că acolo unde e organizare, indiferent de domeniu, există și performanță.

Puteți aduce acest entuziasm?
Eu asta doresc, cuvintele mele de ordine sunt entuziasm, dorință și organizare foarte bună.


Aveți o echipă pentru conducerea federației?
Echipa va fi formată din activul salariat al federației, pemtru că aproape toată lumea a ajuns prin concurs, și îmbunătățită cu oameni cu dorință de a ajuta handbalul. Oameni cu experiență și oameni care fac mare performanță.

Există oameni de acest gen?
Da, sunt mulți pasionați, bolnavi ai handbalului. Există, dar trebuie sprijiniți. Trebuie puse multe lucruri la punct din punct de vedere al organizării. Trebuie dezvoltat handbalul în toată țara, pe asociații județene, pe euroregiuni, încât să avem o activitate mult mai febrilă.

Cum vedeți colaborarea dintre federație și Liga profesionistă?
Trebuie să fim foarte realiști. Nu poate să fie colaborare, pentru că Liga profesionistă nu e constituită pe niciun criteriu al legislației românești. Trebuie să se formeze viabil, consistent și să fie rezultatul voinței cluburilor din România, nu a altcuiva.

Ați susține Liga?
Da, în forma ei viabilă. Poate să aducă un plus, dar trebuie ligi separate, feminin și masculin. Pentru că nu facem căsătorii între cluburi diferite.


Selecționer independent sau angajat și la o echipă de club?
Acest aspect trebuie analizat și va fi decis în Consiliul de Administrație. Nu mi se pare echitabil să aduci un selecționer și să-i dai un salariu cât dai tuturor antrenorilor din România.

„Un sponsor dă bani pentru sportul respectiv, nu pentru că e președinte o anumită persoană”

Câți bani atrage federație din sponsorizări anual?
Nu dețin oficial această informație.

Sunt mulți care spun că numai Cristian Gațu aduce bani în federație.
Păi, ăsta era și rolul lui, să aducă bani. Nu cred că un sponsor dă bani unei federații doar pentru că în frunte este o anumită persoană, cred că îi dă pentru sportul respectiv.

Asta înseamnă că dacă veți fi președinte veți putea atrage sponsorizări.
Voi încerca să fac tot ce este posibil. Voi încerca o colaborare foarte echitabilă și de bun respect față de toate ministerele, în instituții importante, cum sunt MTS și COSR, dar și noua organizație Sport Accord, condusă de Marius Vizer. Voi încerca să fac o legătură și cu patronatele din industrie și din economia românească, pentru a le convinge să sprijine handbalul, nu pe Drăgănescu. Eu nu vin să-mi trag lauri, ci să rămână ceva palpabil în urma mea.

Vă gândiți la înființarea unei funcții de președinte de onoare, pe modelul federației române de fotbal?
Este prevăzută în statut, nu e niciun impediment în a o activa. Trebuie mai întâi ca persoana propusă să accepte și să fie votată de Adunarea generală.

„Atitudinea lui Gațu nu a fost sportivă”

V-ați făcut campanie?
Cât se poate. Nu am făcut deplasări, am considerat că sunt cunoscut delumea handbalului. În toți acești ani am trecut prin toate colțurile țării și am comunicat cu toată lumea, de la cel mai jos nivel până la cel mai înalt.

V-a deranjat că președintele Gațu a anunțat că-l susține pe Alexandru Dedu?
Nu vreau să polemizez, nu-mi fac campanie vorbind de ceilalți. Pot să spun  doar că nu mi s-a părut sportivă atitudinea lui. În această împrejurare aș vrea să precizez că eu nu am făcut jocul nimănui, cum au lansat unele mijloace media. Nu am concurat să vină și domnul Gațu, iar faptul că merg până la capăt dovedește acest lucru.

Precizați câteva puncte din programul dumneavoastră?
Am un program foarte încărcat, nu are cap, nu are coadă, pentru că toate punctele sunt importante. Voi aminti doar câteva. Crearea unei subcomisii în cadrul Comisiei Tehnice care să se ocupe numai de activitatea de juniori. Sistemul competițional și cerințele de participare vor fi stabilite de această subcomisie. Mă gândesc la un număr mai mare de echipe calificate la turneele finale de juniori, poate chiar 16. Modificarea statutului federației. Introducerea în programa Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar a handbalului la clasele III-IV. Crearea reală și faptică a unui departament de marketing și comunicare.

În final, de ce ar trebui să vă aleagă lumea handbalului?
Eu nu fac licitație. Lumea handbalului dacă mă va alege o va face pentru experiența mea, seriozitatea de care am dat dovadă, pentru faptul că am adus performanțe destul de bune în handbalul feminin. Nu trebuie să uităm că avem două titluri de campioane mondiale de tineret, titlu european de junioare, argint mondial și bronz european la senioare, cu jucătoare formate în perioada în care am activat la acest nivel. Important, rezultatele au fost obținute cu cupluri diferite de antrenori. Faptul că am colaborat foarte bine cu multă lume înseamnă că pot să fac o echipă, pentru că nimeni nu poate să conducă o instituție ca Federația Română de Handbal de unul singur, fără să se bazeze pe toată lumea truditoare din handbal.

Publicat: 08 02. 2014, 08:32
Actualizat: 08 02. 2014, 08:33