Florentin Pera ia startul de pe locul 1 cu SCM Rm. Vâlcea în 2020, după ce a câștigat titlul și în mai 2019. Echipa pe care o pregătește are cea mai bună defensivă din campionat – 20,8 goluri primite și se bate pentru trofeu cu CSM București în Liga Națională și în acest an. Antrenorul este văzut printre posibilii succesori ai lui Tomas Ryde și la echipa națională.
Înaintea debutului în 2020 în Liga Națională, în deplasare cu Gloria Buzău (duminică, ora 11:00), antrenorul a acceptat să ofere un interviu pentru cititorii ProSport.
Cu ce gânduri plecați la drum în 2020? Plecăm cu gândul de a avea continuitate în rezultate. Venim după un an 2019 foarte bun pentru noi, în care am reușit să câștigăm titlul, am jucat o finală de Cupa României, ne-am realizat obiectivul și în Liga Campionilor, prin calificarea în grupele principale. Ne dorim să luptăm până în ultima etapă a campionatului pentru titlu, iar în Liga Campionilor, desigur, urmărim o calificare în sferturile de finală, chiar dacă nu este o misiune deloc ușoară, având în vedere că atât Krim Ljubljana, cât și Savehof au un avantaj de două puncte. Suntem motivați pentru a obține șase puncte și a încerca să ajungem în faza următoare a competiției, ar fi o performanță extraordinară pentru noi. Dar cel mai important lucru pentru noi este să avem toate fetele apte, pentru că urmează un program extrem de încărcat, cu 15 meciuri în 2 luni.
Dacă ați fi obligați să alegeți, pentru ce ați opta, pentru titlu în România sau pentru o calificare în sferturile de finală în Liga Campionilor? Sper să nu fie cazul, dar mi-aș dori mai mult titlul…
Și pentru că obiectivul în Europa a fost deja îndeplinit? Nu din acest motiv. Din contră, lupt întotdeauna chiar pentru a depăși obiectivele propuse, în limita posibilităților. Dar cred că titlul ar reprezenta un mare succes pentru noi, o mare performanță, ținând cont de faptul că ne luptăm cu o echipă extrem de valoroasă a CSM-ului. Apoi, am fost total dezavantajați de excluderea Brașovului din campionat.
Apropo, cum ați primit această veste? Ieșirea Brașovului din campionat este un dezavataj foarte mare, pentru că avem cinci puncte avans față de CSM București și eram favoriți. Acum, sigur va trebui să muncim mai mult, să fim atenți să nu facem niciun pas greșit. Cred că meciul care va decide campioana fi returul de la București. CSM este favorită la titlu în noua situație, dar și anul trecut a fost, iar acest lucru ne-a motivat, ne-a mobilizat pentru a realiza surpriza. Îmi doresc să se întâmple același lucru și în acest an. În orice caz, este un campionat mult mai puternic decât în sezonul trecut, multe echipe s-au întărit, nu mai sunt meciuri ușoare. Mai pot apărea și alte surprize, iar noi trebuie să fim extrem de atenți.
Avem un campionat mult mai bun, dar asta nu s-a reflectat și la echipa națională. Rezultatele au fost cele mai slabe din ultimii ani. Cum priviți această situație, din postura antrenorului aflat pe locul 1 în România. S-a discutat foarte mult pe tema jucătoarelor străine, care ar le-ar bloca pe jucătoarele din România să evolueze mai mult, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care naționala nu ar fi fost la nivelul așteptărilor. Eu cred că orice antrenor, atunci când are obiective, nu ține cont ce sportive are în lot, ci urmărește să le trimită în teren pe cele mai în formă. Cred că se caută motive din acest punct de vedere.
Mai exact? Eu vă dau alte exemple. Abbingh nu prea joacă la Rostov, dar a fost golgheterul Campionatului Mondial și este campioană mondială. Sunt jucătoare la Bietigheim (n.r. fost adversar al echipei SCM Rm. Vâlcea), rezerve la echipa de club, dar la Campionatul Modial au avut o evoluție foarte bună cu Germania. Sunt cele două extreme, Berger și Lauenroth, rezerve pentru Malestein și Woller. Sigur, poate contează și asta, dar poate în această direcție se poate regândi o strategie a numărului de străine, dacă acest lucru ajută. Este bine că România a ieșit din grupă, dar parcă prea repede am cedat și asta cred că a deranjat în mare parte iubitorii handbalului, maniera în care am pierdut cu Suedia și Japonia. Toată lumea era realistă că nu se pot face minuni la acest Campionat Mondial, însă cred că se puteau evita înfrângeri așa de categorice, precum au fost cele cu Spania, Suedia și Japonia.
Și totuși, ce am văzut în Japonia, este azi și valoarea reală a naționalei României? Eu cred că avem jucătoare foarte valoroase în naționala României, poate a contat și lipsa jucătoarelor de la Brașov, dar totuși am avut-o pe Cristina Neagu într-o formă extraordinară, în condițiile în care prezența ei era incertă. Ce am fi spus dacă nici ea nu ar fi evoluat și ar fi fost prezente alte jucătoare? Probabil că la fel spuneam. Și la alte naționale au fost jucătoare care au lipsit. Eu cred că s-a plecat puțin greșit de la bun început acest turneu final. S-a spus că șansele noastre sunt mai mici după apariției situației de la Brașov, dar mesajul trebuie altfel transmis. Una peste alta o avem pe Cristina Neagu, care este cea mai bună jucătoare din lume, o avem pe Crina Pintea care a câștigat Liga Campionilor cu Gyor, le avem pe Gabriela Perianu și Denisa Dedu care au câștigat Cupa EHF cu Siofok, o avem pe Yulia Dumanska, ea a confirmat de asemenea și este un portar de valoare, avem extreme care au experiență și au fost la echipa națională în ultimii ani. Mai sunt și alte jucătoare cu experiență care au confirmat la turneele finale. Trebuie să avem încredere în jucătoare, să avem încredere în echipa națională, să strângem rândurile, fiecare să ajutăm atât cât putem. Dar și jucătoarele trebuie să muncească mai mult, să încerce să se impună, să lupte fiecare dintre la ele la echipele de club, să-și câștige locul, să joace cât mai bine, iar cele mai în formă să facă parte din echipa națională.
Nu mai este niciun secret, mai mulți oameni v-au nominalizat în această perioadă ca un posibil viitor selecționer. Vă tentează? Mulțumesc oamenilor din handbal care m-au propus în această perioadă pentru postul de selecționer. Dar în momentul de față, echipa națională are un selecționer. Eu sunt la Rm. Vâlcea, am obiective de performanță pe care trebuie să le realizez, sunt angrenat pe trei fronturi, este o perioadă foarte încărcată pentru mine. Pentru moment, trebuie să confirm aici. Însă, pe viitor, desigur, dacă mi se va propune postul, ca orice antrenor mi-aș dori să ajung și la echipa națională. În trecut am mai fost 3 ani în calitate de antrenor secund.
În această pauză competițională, Vâlcea s-a „întărit” cu trei vicecampioane mondiale. Cum se resimte acest lucru în lot? Este o energie pozitivă dacă vreți. Alicia (n.r. Fernandez), Mireya (n.r. Gonzalez) și Marta (n.r. Lopez) au venit cu un moral foarte bun de la Campionatul Mondial. S-a simțit acest lucru în antrenamente și în jocurile de verificare. Am simțit că această competiție le-a ajutat să progreseze, atât sportiv, cât și din punct de vedere mental. Mă bucur că au reprezentat SCM Rm. Vâlcea cu succes la Campionatul Mondial. Mă bucur că pregătirea comună, seriozitatea, profesionalismul le-a adus într-o formă foartă bună și au reușit să se impună la cel mai înalt nivel. Este foarte bine că avem trei vicecampioane mondiale în lot și sper că pe viitor vor fi și alte jucătoare care vor avea rezultate la acest nivel cu echipele naționale. Să nu uităm că am avut 12 jucătoare la acest Campionat, ceea ce reprezintă o performanță și pentru noi ca și club.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER