SCM Rm. Vâlcea este noua campioană a României în handbalul feminin, după un parcurs excepțional. Judecând acum la rece, anul competițional 2018-2019 al Ligii Naționale s-a încheiat cu cea mai mare surpriză după 1990. CSM București este prima echipă mare, care s-a detașat net de concurență prin buget, lot, expunere, etc care pierde titlul în fața unei formații outsider. Ajutat mult și de conducere, antrenorul Florentin Pera a gestionat perfect toate oportunitățile, a reușit să-și capaciteze echipa în așa fel încât să meargă din victorie în victorie. Astfel, toate rezultatele pozitive s-au transformat într-un titlu istoric, motiv pentru care Vâlcea este azi în sărbătoare și se gândește deja la participarea în Liga Campionilor.
După ce soarta titlului a fost rezolvată matematic, ProSport a stat de vorbă cu Florentin Pera, primul antrenor român după Mariana Tîrcă (2002) care câștigă trofeul în Liga Națională până la împlinirea vârstei de 40 de ani.
Ați obținut primul titlu de campion național din carieră. Ce reprezintă acest succes pentru d-voastră? Mi-am dorit din tot sufletul să realizez acest vis, de a fi campion și mă bucur că am reușit acest lucru la Vâlcea, unde susținătorii handbalului de performanță sunt foarte apropiați. Ai satisfacția atunci când obții rezultate că ești apreciat. Acest lucru mă bucură și sunt foarte mulțumit de tot ce am realizat în acest an competițional. Un sezon în care am avut 22 de victorii din 23 de meciuri. O singură înfrângere la un gol în ultima secundă. Un an în care am câștigat Supercupa României, un sezon perfect pentru mine și pentru echipă! Vreau să mulțumesc cu această ocazie fetelor, conducerii, sponsorilor, publicului, toată lumea a contribuit la acest succes.
Titlul a venit pentru d-voastră până la 40 de ani. A venit la timp, când trebuia, prea devreme? Într-adevăr, sunt unul dintre antrenorii care a avut șansa să intre devreme în marea performanță. Am debutat ca antrenor principal la nici 27 de ani în Liga Națională. Am fost antrenor secund la echipa națională la vârsta de 32 de ani. Și la 39 de ani am obținut titlul de campion al României. Eu cred că a venit la momentul potrivit și sper din tot sufletul să continui pe aceeași linie. Mai mult decât atât, îmi doresc ca în viitor să pot să obțin sau să mă lupt pentru un trofeu și în cupele europene.
Sunteți pregătit pentru Liga Campionilor? Acum nu mai este niciun dubiu, Vâlcea va juca în această competiție. Sunt pregătit, îmi place presiunea. Am venit la Vâlcea cu gândul de a mă lupta pentru medalii, mă bucur că am reușit să o câștig pe cea mai strălucitoare. Este o performanță extraordinară, având în vedere că am câștigat-o în fața unei echipe de talia CSM București, care poate fi considerată în primele 5 din Europa. Acest lucru îmi dă încredere și speranță în vederea abordării meciurilor din Liga Campionilor. Desigur, nu îmi va fi deloc ușor, sunt conștient de acest lucru, dar Vâlcea are o echipă frumoasă, urmărim să îmbunătățim lotul și vom face tot ce depinde de noi de a obține rezultatele pe măsura așteptărilor suporterilor.
Spuneați de faptul că ați venit la Vâlcea cu gândul clar de a câștiga o medalie. La început de sezon se anunța o bătălie CSM București vs Restul Lumii și totuși ați răsturnat pronosticurile. Cum? În primul rând, am insuflat fetelor mentalitatea de învingătoare de când am început pregătirea, încă din meciurile amicale. Cred că am avut 10 victorii din 11 meciuri, am jucat cu foarte multă ambiție chiar dacă au fost multe meciuri de pregătire. Punctul forte al nostru a fost faza de apărare, încheiem campionatul cu cea mai bună defensivă din România. Acest lucru ne-a ajutat enorm de mult. Mai mult decât atât, eram conștient că nu poți să câștigi o medalie decât prin forța grupului. La mine, primul criteriu de selecție este cel caracterial. Am făcut tot ce a depins pentru a forma un grup unit, un grup care să se bucure la fiecare victorie. Vedeta a fost echipa și nu o jucătoare anume, fetele au înțeles acest lucru și este meritul lor că au format o familie. Apoi, tot ce s-a întâmplat în pregătire ne-a dat speranță în Supercupa României. Am făcut un joc formidabil atunci la începutul sezonului, cu patru victorii de prelungire. Acea victorie ne-a dat un moral foarte bun în vederea abordării campionatului.
În ciuda acelui succes, la vremea respectivă, impresia generală în handbal a fost că a fost o întâmplare că ați învins CSM București. Cum ați gestionat momentul de atunci? Am să vă spun un secret. Înainte de a pleca la București, le-am spus fetelor să aibă încredere că vom câștiga. Iar după Supercupă, primul lucru care le-am spus a fost: „Dacă noi ne impunem în toate meciurile până la jocul cu CSM București, vom câștiga la ele acasă”.
Ați simțit că echipa CSM București este vulnerabilă? Am simțit lucrul acesta, mai ales că am știut că presiunea va fi pe CSM București, noi nu aveam nimic de pierdut. Faptul că am jucat la ele acasă în tur, a fost un avantaj pentru noi. Am pregătit la momentul respectiv foarte bine meciul, fetele au jucat de o manieră extraordinară, ne-am apărat foarte bine, am foarte bine disciplinați pe partea de atac. Nu am irosit mingi, am avut răbdare pentru a ne crea situații clare de joc, îmi amintesc că am avut și un avantaj de șase goluri (n.r. Vâlcea a câștigat atunci cu 22-19). Din momentul respectiv am fost luați mult mai în serios și cred că am început să fim priviți și ca pretendenți la câștigarea titlului de campioni.
Când a fost primul moment în care s-a vorbit cu adevărat de titlu la Vâlcea? Am avut o perioadă pe final de an, trei deplasări consecutive la Brăila, Brașov și Cisnădie. Înaintea deplasărilor de la Brașov și Cisnădie,personal i-am spus unui om din club că dacă vom câștiga aceste două jocuri, vom ieși campioni. Așa am simțit la vremea respectivă.
Care a fost replica pe care ați primit-o? Nu am primit niciun răspuns, nu știu dacă era în asentimentul meu. Știu că își dorea enorm acest lucru, toți ne-am dorit enorm de mult, dar nu știu câți se gândeau în acel moment că putem obține titlul, chiar dacă am câștigat la CSM București și în campionat. Chiar acum după ce a trecut meciul (n.r. referire la ultimul joc cu CSM Slatina) am avut discuția, i-am reamintit ce i-am spus în acel moment, iar răspunsul a fost: „Da, ai avut dreptate!”. Sigur că acum este mai simplu de vorbit după ce s-a încheiat totul, însă a fost un sezon foarte dificil, să ții jucătoarele conectate la maximum. Și au fost câteva momente decisive în acest campionat. Dacă vreți, chiar returul cu CSM București, când aversara a condus la un moment dat cu șase goluri. Am riscat totul jucând cu șapte jucătoare în atac, de asemenea, am schimbat sistemul de apărare. Am revenit în joc și am reușit să scoatem un scor bun pentru a lua o opțiune decisivă pentru titlu. Din acel moment, am jucat cu o presiune enormă, știam că nu aveam voie să facem nici un rezultat de egalitate. S-a simțit oarecum presiunea în multe jocuri, în special în cele de pe teren propriu. Am reușit să depășim toate momentele dificile și să câștigăm un titlu pe care nu îl spera nimeni la începutul campionatului.
Adevăr sau speculație? V-a ofertat CSM București în timpul acestui sezon? Da, am avut o discuție, însă am considerat că am început să formez o echipă competitivă la Vâlcea, am pus foarte mult suflet în tot ce am făcut, am fost apreciat, iubit. Mă simt foarte bine la Vâlcea și am considerat că cel mai bine este să continui cu Vâlcea și nu regret niciun moment că am rămas aici. Și vreau să cred că în viitor vom mai obține performanțe notabile.
Sigur, la Vâlcea este foarte multă bucurie, dar după ce se vor consuma aceste momente, va începe și o mare presiune, pentru că pretențiile vor fi cu totul altele după un titlu câștigat. Sunteți pregătit pentru asta? În primul aștept să văd noile achiziții, să integrez cât mai repede jucătoarele nou-venite. Sunt convins că ne vor aduce un plus la echipă. Voi încerca să fac același lucru pe care l-am făcut și în acest an, să formez o famuile, o echipă unită. Bineînțeles, ne vom pregăti încă din meciurile amicale, încercăm să găsim adversari cât mai puternici. Ne-am și planificat patru meciuri tari, două cu Buducnost, unul cu Brest și unul cu Ferencvaros. Ne dorim să ne pregătim la un nivel cât mai ridicat, să vedem de unde plecăm și cât mai avem de lucru pentru a ne prezenta conform așteptările. În același timp, o echipă pentru Liga Campionilor nu se formează așa repede, avem nevoie de timp. Vreau să cred că Vâlcea va avea un cuvânt de spus și în Liga Campionilor în 2 ani de zile.
Este încă devreme, probabil, să vorbim despre viitoarele obiective, dar aș vrea să vă întreb ce vizualizați pentru următorul sezon? Este prea devreme să ne propunem un obiectiv. Dar din nou ne vom bate pentru o medalie în Liga Națională. Personal, voi imprima fetelor aceeași mentalitate de învingătoare și vom intra la fiecare meci să câștigăm. Iar dacă ni se va ivi oportunitatea de a câștiga campionatul, cu siguranță nu vom ezita să ne luptăm și în următorul an. Însă, după achizițiile făcute de CSM București, după forța financiaă, bugetul de care dispune, cred că adversarii rămân principalii favoriți la câștigarea campionatului. În ceea ce privește Liga Campionilor, este importanmt să avem și șansă la tragerea la sorți.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER