INTERVIU | Daniel Georgescu: „Aveți mare grijă ce decizii luați, să nu dispară handbalul!”. Dinamo a ajuns la mâna FRH înaintea „dublei” cu PSG în Liga Campionilor

Redactor:
Marius Hutu
INTERVIU | Daniel Georgescu: „Aveți mare grijă ce decizii luați, să nu dispară handbalul!”. Dinamo a ajuns la mâna FRH înaintea „dublei” cu PSG în Liga Campionilor
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport continuă seria interviurilor din această perioadă cu Daniel Georgescu, managerul echipei de seniori CS Dinamo, calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Oficialul nu s-a împăcat cu decizia Federației, de a limita numărul de extracomuniatri la trei în handbalul masculin. Mai mult, Dinamo a ajuns la mâna federației, în sensul că i-ar fi azi imposibil să joace optimile de finală cu PSG, cu aceeași echipă, în condițiile în care 6-7 jucători își încheie contractele la 31 mai. Angajamentele pot fi prelungite, dar majoritatea handbalitilor sunt extracomunitari!

A rămas handbalul prioritate și în această pauză forțată? Cum vă descurcați în autoizolare fără adrenalina jocurilor?
Handbalul a trecut pe planul doi în această perioadă. Principala preocupare este să știi că familia, prietenii, toată lumea este în regulă. De abia după aceea te gândești și la partea sportivă. Important este să ieșim toți sănătoși.

Și când ajungeți la handbal, la ce vă gândiți în mod special?
Mi-a făcut plăcere să revăd, și nu o dată, toate meciurile noastre din Champions League. Le-am văzut de 3-4 ori cu mare plăcere, am urmărit și partidele echipelor SCM Rm. Vâlcea și CSM București. În rest, telefoane între conducători, cu jucătorii, să vezi că sunt sănătoși, să vezi prin ce trec, ce probleme au, ce gândesc, cum văd viitorul. Cam asta înseamnă handbal azi.

La Dinamo, toți jucătorii sunt în România sau străinii au apucat să plece în țările din care provin?
Când s-a dat Starea de Urgență, am hotărât să rămână toți aici, nu știam nici ce se va întâmpla cu „dubla” în compania Parisului. Au rămas toți băieții cu familii cu tot, se pregătesc acasă, au un program bine stabilit și așteaptă.

Probabil că ați văzut, multe echipe au suspendat contractele sportivilor. La Dinamo cum e?
Până acum, băieții și-au luat toți banii, și-au luat salariile pe februarie, și le vor lua și pe martie. Și la noi vor fi probabil contractele suspendate, dar sperăm să acoperim diferența din sponsorizări.

Este o veste bună pentru jucători…
Da, ei nu au nicio vină de tot ce se întâmplă, dar din păcate astea sunt vremurile. În primul rând să ieșim sănătoși din treaba asta, că restul le reglăm pe parcurs.

Ce statistici a scos Daniel Georgescu, profitând de pauza forțată în handbal. „Irlanda? Nu avem ce lua de acolo. Malta? Mă pufnește râsul”

ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO

La momentul suspendării campionatului, exista o mare problemă, legată de criteriile pentru jucătorii străini, limitarea numărului de extracomunitari la trei (n.r. Dinamo are opt extracomunitari în echipă). S-au mai schimbat părerile după o lună fără handbal, cum vedeți toată această situație în noul context?
Chiar am mai avut niște discuții cu anumiți factori de decizie și le-am expus din nou punctul meu de vedere. A fost și destul timp liber, astfel că le-am arătat și statistici, ce înseamnă jucători comunitari, jucători extracomunitari. Le-am și spus că au luat această decizie doar pentru că a fost un război, cu toate că eu nu am nicio problemă cu președintele Dedu.

La ce statistici vă referiți?
Le-am arătat Dinamo de acum 3 ani, când a făcut 8 puncte în Liga Campionilor, le-am arătat Dinamo de acum 2 ani cu 2 puncte, Dinamo de anul trecut cu 14 puncte și Dinamo din acest sezon cu 21 de puncte. Cum a fost structura lotului, cu jucători români, jucători comunitari, jucători extracomunitari. Mai mult decât atât, le-am arătat Constanța de acum un an, când au ajuns în grupele Cupei EHF, s-au bătut și cu Porto și nu s-au făcut de rușine cu 10-11 sârbi, și ce a însemnat Constanța în acest sezon, când nu au mai găsit jucători și au fost eliminați devreme de Csurgoi. Am scos ce a fost Timișoara, când a jucat trei tururi, au eliminat Arendal din Norvegia, iar în turul 3 preliminar au câștigat acasă și au pierdut în deplasare la vicecampioana Sloveniei, iar acum au ieșit din turul 1. Cu cine? Cu campioana Greciei! Dacă tot nu aveam ce face, am scos componența celor mai bune echipe din Liga Campionilor și Cupa EHF, câți sunt autohtoni și câți sunt din alte țări. Veszprem are opt extracomunitari, Pick Szeged are cinci extracomunitari, Barcelona, care știm foarte bine ce Academie de handbal are, nu are în echipa de 18 decât 5-6 jucători spanioli, restul sunt străini, comunitari și extracomunitari. Și noi ne plângem că, vai Doamne, ce se întâmplă. Este dureros pentru că noi nu tragem concluzii. Am avut o discuție pe această temă cu președintele echipei Potaissa Turda și îmi spunea: „Cu un salariu de la Dinamo poți să faci o piramidă”.

Și nu a avut dreptate?
Nu am vrut să dezvolt prea mult subiectul, nu eram nici eu născut, nici el născut, de când Dinamo are piramida. Dinamo cheltuie mai mulți bani decât Turda la nivel de copii și juniori. Și asta o face din anii 50-60. Sunt multe de vorbit pe tema asta. Și încă o analiză făcută în treaba cu jucătorii din comunitatea europeană, chiar am trimis-o către Flaviu Sâsâeac și Cristina Vărzaru. Am luat toate cele 27 de țări în Uniunea Europeană.

Concluzii?
Irlanda? Nu avem ce lua de acolo. Malta? Mă pufnește râsul. Am luat și alte națiuni de acest gen și am ajuns la Olanda, Finlanda, Lituania, Letonia, unde sunt câte 2-3 jucători. Croația, ce scapă de la Zagreb și marile echipe, dacă ajunge la noi vreunul. Slovenia, ce scapă de la Celje și marile echipe, dacă ajunge la noi vreunul. Germania, Danemarca, Franța, Suedia, Norvegia, Spania, exclus, mă refer la jucători de echipă națională. În funcție de ce am spus până acum, la prima echipă din România ajung trei jucători extracomunitari, doi olandezi, doi finlandezi, șapte români. A doua și a treia, trei extracomunitari plus ce a mai rămas. De la a patra echipă nu mai există posibilități, decât să formeze echipe cu jucători români. Și nu mai ai de unde să alegi, că nu mai sunt handbaliști. Efectiv, am vrut să vedem unde vrem să ajungem. Spun un singur lucru. Nimeni nu va ști ce va urma după nebunia asta, nimeni nu va ști ce buget va mai avea. Prioritare vor fi cu totul alte lucruri, vor fi foarte mulți șomeri de care statul trebuie să aibă grijă, va fi foarte mult de investit în sistemul sanitar și atunci sportul și cultura vor trece spre coadă. Sportul este susținut în proporție de 90% din bani publici. Și atunci, cine? Mai mult decât atât, unele echipe mai aveau și niște sponsori.

Presupun că și sponsorii vor fi greu de găsit, având în vedere și Legea Sponsorizării, care nu încurajează investițiile în sport…
Toată lumea am auzit cum va fi situația economică, cu ce să te mai ajute sponsorul? El va încerca în primul rând să se ajute să supraviețuiască. Și dacă se ajută pe el, te mai ajută și pe tine. Vor veni niște vremuri foarte grele și nu am spus decât atât: Aveți mare grijă ce decizii luați, să meargă handbalul în continuare. Nu trebuie să dispară! Nu trebuie să ajungem ca alte sporturi din România, care au dispărut sau care nu mai au vizibilitate. Cel mai ușor, tu, Federație, nu te mai băga în viața cluburilor și lasă pe fiecare să existe, să-și poată face o strategie în funcție de bugete, de ceea ce are. Și nu mai veni și impune-i tu anumite lucruri, pentru că s-ar putea să te trezești în toamnă cu trei-patru echipe. În această perioadă, cel mai ușor pentru un club este să discute cu proprii jucători și să le explice. Vă tai acum 2 lei, dar în viitorul contract care va fi desfășurat pe 1-3 ani îi veți recupera. Este mult mai ușor acest dialog club – jucător, decât să îți plece, să fii obligat să îi dai banii. Deocamdată, nimeni nu are garanția că dacă îi suspenzi contractul, nu te dă apoi în judecată și nu are câștig de cauză. Va trebui să plătești foarte mult și să te duci în același timp pe piață, să umbli foarte mult, să găsești jucători. Acum este un haos total, nimeni nu știe cum vor funcționa lucrurile, ce bugete vor fi.

Dinamo are echipa conturată pentru sezonul următor?
Dacă Federația nu ar interveni în relația aceasta cu extracomunitarii, am avea echipa contura sută la sută și pentru sezonul următor. Dacă nu, vom vedea ce putem face.

Dinamo a ajuns acolo sus prin muncă, prin construcție, an de an s-a vrut mai mult. Iar acum când am ajuns acolo și în loc să stau la masă cu ei și culeg roadele la munca asta de 5 ani, ce face federația? Mă trimite înapoi în bancă să o iau de la capăt? S-ar putea să rugăm federația să facă ea treaba asta. S-ar putea ca noi să nu mai vrem să facem treaba asta”, Daniel Georgescu, manager echipa de handbal seniori Dinamo

Dinamo are 6-7 jucători la final de contract la data de 31 mai! „Dubla” cu PSG nu se desfășoară mai devreme de luna iunie. „Probabil că o să joc eu!”

Visați acel meci tur- retur cu PSG?
Exact când ar fi trebuit să fie o sărbătoare pentru handbalul românesc, a venit această nenorocire. Sperăm să apucăm să jucăm acel meci în configurația echipei pe care o avem acum. Părerea mea este că acasă am fi reușit să facem o figură foarte frumoasă.

Aveți jucători la final de contract la sfârșitul lunii mai?
Jucătorilor aflați la final de contract cu Dinamo le expiră angajamentele la data de 31 mai. Sunt 6-7 jucători în această situație. Și-au exprimat dorința de a continua, însă așteptăm regulamentul Federației Române de Handbal.

Iar dacă meciul cu PSG este programat în iunie, ce faceți?
Probabil că o să joc eu!

Deci sunteți la mâna federației…
Normal că depinde totul de federație. Și aici sunt foarte multe discuții. Vine federația și spune că prelungim sezonul cu o lună. OK, prelugim, dar dacă jucătorul nu mai vrea să stea, ce faci? El poate să vină și să spună, ori mai semnăm pe un an-doi ori lasă-mă să mă duc, să mă odihnesc și să mă pregătesc de noul sezon în altă parte. De ce să mai joc pentru tine? Ți-ai bătut joc de mine, pentru ce să mai trag pentru tine?

„Este imposibil să mai jucăm play-off și play-out în acest sezon. Ar însemna încă 12-13 meciuri pentru fiecare echipă, fără cupe europene și jocurile echipei naționale”

Unele campionate au început să anunțe finalul sezonului, altele încă mai așteaptă, cum ar fi Franța, Germania. Cum vedeți situația în întrecerea din România, în condițiile în care Starea de Urgență se prelungește până în 16 mai?
Să zicem că totul va decurge bine, iar în 16 mai se ridică Starea de Urgență. Primul lucru care trebuie făcut, dacă începem să ne pregătim atunci după două luni de pauză forțată, în care și sportivii au fost ținuți prizonieri, este vizita medicală. Ca să poată să înceapă programul de pregătire, pentru a evita anumite surprize. Unii poate au curte și mai fac sprinturi de 20, 30, 50 de metri, dar alții sunt în apartamente și nu ai cum să alergi pe lângă mii de metri, zi de zi. În mod normal, după o pauză de două luni vara, aveai 2-3 săptămâni de pregătire fizică, după care începeai o serie de jocuri amicale, pentru a intra în ritm. Acum, dacă vrem să ducem campionatul pe repede-înainte, atunci trebuie să joci din 2 în 2 zile. Ori după două luni de stat și două săptămâni de pregătire, cred că nimeni nu poate să ducă ritmul acesta. Iar aici se poate sta de vorbă cu medici, preparatori fizici, cu cine doriți. Exclus să duci un ritm din 2 în 2 zile, imediat după pregătire fizică. Apoi, mai există și niște meciuri ale echipei naționale, mai există și cupe europene. OK, Dinamo joacă în Liga Campionilor, nu trece de PSG, i s-a terminat drumul. Dar mai sunt Potaissa Turda și CSM București care mai pot avea patru jocuri în Challenge Cup. Totuși, este un trofeu european în joc. Cu drum, cu pregătire, discutăm de 5-6 zile pierdute. Trebuie cântărite foarte mult deciziile înainte de a fi luate. Și să nu facem ca la volei, ca la baschet, ca la rugby. Nu! Să facem ca handbal, să discutăm cu fiecare în parte, să vedem cu ce ne confruntăm. Nu vor mai fi aceeași bani și s-ar putea ca echipele să nu mai poată face loturi de 18-20 de jucători, ci să ducă sezonul în vreo 15 jucători sau cu nouă seniori și cinci juniori. Problema este să meargă competiția, să nu omori.

Pentru care din următaorele variante sunteți: suspendarea definitivă a campionatului, pentru un sezon regulat dus la sfârșit și Final Four în Cupa României, pentru un sezon prelungit până la finalul lunii iulie, astfel încât să se joace și play-off și play-out?
Dacă îngheți campionatul, ce înseamnă?

Acorzi titlul după clasamentul din acest moment sau nu se decernează titlu în acest sezon.
Au mai fost cazuri. După 1-2 ani vine Curtea de Conturi și te întreabă pentru ce ai cheltuit banii. Ai cheltuit niște sume pentru o competiție care nu s-a terminat? Deci asta cu înghețarea campionatului fără un clasament final, cam dură.

Danemarca, Polonia și Norvegia au anunțat campioana după clasamentul la zi.
Danezii au însă tot sportul privat. Fiecare echipă are între 20 și 100 de sponsori, nu îi întreabă nimeni cum au dat banii. Aici discutăm de banii statului, e cu totul altceva. Te poți trezi peste 1-2 ani, când se uită de această pandemie, că îți pune cineva întrebări. Într-un fel sau altul trebuie încheiat sezonul, jucătorii au muncit, trebuie dată o cupă.

Am lămurit primele două variante...
Din punctul meu de vedere, sezonul cu play-off și play-out nu poate fi terminat. Personal mi-aș fi dorit, dar nu se poate. Dacă începem pregătirile în 15 mai, mai devreme de 30 mai nu putem relua sezonul. Mulți nu mai avem jucători, dar să spunem că îi rugăm frumos și îi convingem să mai continue o lună. Că de la 1 iulie, dacă nu continuă cu tine, clar că pleacă la noile echipe. Mai sunt trei etape, mai este Cupa României, iar dacă mai joci play-out sunt 10 etape, iar dacă mai joci play-off mai sunt 8-9 jocuri. Deci în jur de 12-13 meciuri într-o lună de zile? Și cu cupe europene? Și cu meciurile echipei naționale cu Bosnia, care pentru mine este o prioritate? Imposibil!

Bătaia mare este cine prinde cupele europene. Cine va retrograda. Cum vedeți rezolvarea?
În primul rând, Liga a 2-a din România este foarte slabă și nu știu câte echipe își doresc să promoveze. Spun că ar trebui întrebat în pimul rând cine vrea să intre în prima ligă. S-ar putea să nu vrea nimeni și atunci de ce să te chinui? Iar dacă ar vrea să intre una-două, patru echipe facem un baraj cu cele de sus sau nu retrogradează nimeni și mărim liga. La anul avem Liga Zimbrilor cu 16 echipe și renunțăm la play-out și play-off. Joci sezon regulat, retrogradează patru, și revenim la formula de acum. Soluții sunt, totul este să existe comunicare, să existe variantele A, B, C, D și să se ia deciza cea mai bună. Iar dacă faci campionat de 16, fără play-off și play-out, ai mai puține meciuri, așadar un plus de zile de pregătire pentru echipa națională. Nu avem decât vreo trei băieți care joacă afară, în rest toți sunt în campionatul României. Deci, dacă vrei, poți să faci o pauză și o pregătire centralizată de 3-5 zile, o săptămână, ajuți echipa națională. Dar oricum, ce idei dau eu, vor veni invers, așa că mai bine nu deranjez.

În final v-aș întreba, vedeți Dinamo în toamnă din nou în Liga Campionilor?
Mi-aș dori în primul rând să văd pe toată lumea sănătoasă, de sus până jos. După care, dacă lucrurile sunt normale, dacă luăm titlul, în proporție de 99% suntem în Liga Campionilor. Dar mă pot aștepta la orice, inclusiv la faptul că nu se acordă titlul. Numai că același lucru ar trebui să se decidă și la feminin.

Citiți un INTERVIU amplu și cu Gheorghe Tadici.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×