INTERVIU. Eliodor Voica: „Csepreghi și Criciotoiu au făcut afirmații de genul că le stricăm imaginea la echipa națională”
- Eliodor Voica și Sebastian Bota și-au întrerupt colaborarea cu echipa națională după doi ani. Alexandru Dedu caută acum alți selecționeri
- Mihai Popescu este singurul jucător de la HCM Constanța care a fost lăudat de Eliodor Voica
Eliodor Voica și Sebastian Bota nu mai sunt selecționerii echipei naționale de handbal masculin, după ce marți dimineață și-au prezentat demisiile scrise. Cei doi antrenori și-au anunțat intențiile de se retrage de la lot încă de la revenirea din Finlanda, unde România a ratat calificarea în grupele preliminare de calificare la Campionatul European din 2016. Eliodor Voica este convins că într-o variantă îmbunătățită a primei reprezentative, el n-ar fi fost niciodată numit antrenor principal!
Într-un interviu pentru ProSport, fostul selecționer a vorbit deschis despre conflictul cu jucătorii de la HCM Constanța. Totodată, antrenorul a dezvăluit că se află în aceeași situație cu omologul de la naționala feminină, Gheorghe Tadici, în sensul că nu și-a încasat salariul la lot de mai bine de un an de zile.
Relația rece cu jucătorii v-a determinat să prezentați demisia? Ați simțit că nu mai sunteți dorit la echipa națională?
Nu neapărat asta. Vă spun cât se poate de clar, nu sunt o marionetă de 2 metri. Cred că sunt capabil să înțeleg foarte multe lucruri. Dar nu pot fi de acord cu indolența, nu pot fi de acord cu simpla prezență pe teren a handbaliștilor, lucru pe care le-am reproșat.
„Antrenorii au făcut un gest de demnitate prin faptul că și-au dat demisia”
Alexandru Dedu, președinte FR de Handbal
Se vehiculează că ați avut discuții aprinse inclusiv cu Csepreghi și Criciotoiu. De unde au pornit problemele?
Totul a început la meciul din Slovacia. Prin minutul 20-21 i-am introdus în joc, pe noi ne interesa să menținem o diferență cât se poate de mică, nu neapărat să marcăm gol după gol. Iar ei au comis atunci patru greșeli, astfel că i-am scos pe amândoi. La vremea aceea au început cu șut, s-au grăbit, au făcut niște greșeli, astfel că în repriza a doua nu i-am mai băgat. Formula de joc pe care am avut-o atunci, cu Șimicu și Fenici, a funcționat foarte bine și în faza de apărare, dar și în atac. Am preferat să mergem așa, era normal să primeze obiectivul. Meciul din Slovacia era foarte important, ne asigura calificarea în play-off-ul Campionatului Mondial. După meci ei au fost foarte ofuscați, foarte deranjați, făcând afirmații de genul că le stricăm imaginea pe care și-au făcut-o la club.
V-ați despărțit atunci în relații nu tocmai cordiale. Nu a încercat nimeni să remedieze, între timp, această situație?
Am avut câteva discuții, dar nu au fost foarte concludente. Totul a culminat la convocarea pe care am făcut-o la Izvorani, ambii au venit accidentați, au venit cu certificate medicale de la INMS.
Ei au depus și hârtii la federație prin care și-au anunțat retragerea de la națională?
N-au depus hârtii, dar am înțeles că au făcut afirmații, conform cărora nu mai vor să vină la echipa națională din cauza mea.
Cei de la Constanța v-au acuzat că ați mizat mai mult decât trebuie pe jucătorii d-voastră de la club. De aici ar fi plecat și nemulțumirea jucătorilor de la HCM, ei erau ținuți pe bancă și se uitam cum joacă cei de la Știința Bacău.
Lucrul acesta sună destul de jenant. Poate fi oricând demonstrat, s-a discutat și în Comisiile Tehnice, jucătorii din Bacău au dat dovadă de o altă motivație, de mai multă ambiție la echipa națională. Și oricare dintre antrenorii care au lucrat cu ei nu le poate reproșa nimic în ceea ce privește dorința și implicarea lor în tot ce a însemnat proces de pregătire și joc la prima reprezentativă. Vreau să se înțeleagă, pentru mine nu a primat niciodată de la ce echipe provin handbaliștii.
„Șimicu a refuzat să urce în avion și să facă deplasarea în Finlanda”
Au lipsit Csepreghi și Criciotoiu cu Finlanda. România nu putea câștiga chiar și fără cei doi handbaliști?
Au fost Csepreghi și Criciotoiu, dar spun că a contat și absența lui Șimicu. Și el, înaintea plecării în Finlanda, a acuzat probleme de sănătate, respectiv dureri abdominale. A refuzat să urce în avion și să facă deplasarea.
Ce s-a întâmplat, de fapt, în Finlanda?
Am avut un joc similar cu cel din România, doar că am mai avut și câteva ratări importante, inclusiv din situații de unu la unu sau de la șapte metri.
De ce nu vin jucătorii motivați la națională? Nu a fost o problemă numai la meciul cu Finlanda, ci și la alte meciuri din trecutul apropiat.
Acest aspect m-a deranjat cel mai mult la echipa națională, faptul că jucătorii nu au aceeași determinare ca și la cluburi. Este o problemă foarte gravă. Poate că ar exista anumite circumstanțe, în sensul că băieții își iau banii de la echipele de club, motiv pentru care există oarecare reținere în ceea ce privește implicarea lor, să nu se accidenteze. Dar aș vrea să fac o mențiune și să se înțeleagă foarte clar, jucătorii la echipa națională, de bine de rău, și-au luat banii. Lucru care nu s-a întâmplat și cu antrenorii. Și noi suntem în aceeași situație cu domnul Tadici, cu lunile nu ne-am văzut salariul.
Sunteți de doi ani la echipa națională. N-ați luat niciun ban de când ați fost instalați pe banca tehnică?
Am luat, dar nu știu dacă pe un an de zile, a fost foarte greu să contabilizăm, iar pentru noi nu asta a fost ideea pentru care am venit aici.
Ați avut același contract ca și domnul Tadici, 500 de euro pe lună?
Au fost aceleași condiții, nu vă faceți griji. Dar nu asta cred că este problema pentru situația în care am ajuns. Nu problema banilor am invocat-o. Ce mă deranjează pe mine este această motivație, determinare a unora dintre jucători, îndeosebi a handbaliștilor din Constanța, cu excepția lui Popescu, care a fost un exemplu pentru toți. Anumiți jucători de la HCM Constanța, care reprezintă nucleul echipei naționale, au avut tot timpul o problemă, fie cu federația, fie cu antrenorul. Vorbim aici, așa cum am spus și în cazul lui Popescu, de o linie, o conduită, un caracter. În fața portarului de la HCM oricine își ridică pălăria.
Ce considerați că ar trebui să se schimbe la națională? Ați avut timp să vă „acomodați” cu problemele.
În primul rând mentalitatea unor jucători, care este neadecvată față de echipa națională. Ar trebui să reprezinte o onoare și o datorie atunci când vin să-și reprezinte țara
Și mentalitatea cum poate fi schimbată?
Ar trebui plecat cu totul din altă parte, mă refer ca vârstă.
Trebuie luat de la zero, cu alți jucători?
Nu știu dacă este soluția cea mai bună. Nu poți veni cu lotul de juniori să joace în meciurile seniorilor. Trebuie făcută o analiză foarte clară
V-ați convins de formula antrenor de club -selecționer? Este ok sau nu?
Un selecționer care antrenează și la o echipă de club are mai multe probleme, este clar. Drept dovadă, se reproșează că își aduce jucătorii lui, Bacăul, Mangalia sau Baia Mare. Cred că acest lucru nu ar trebui să fie piesa de rezistență a unui antrenor la echipa națională, indiferent dacă el este și la un club sau nu.
„Ne apropiem cu pași repezi către lumea a treia”
Chiar suntem în lumea a treia?
Încă nu, dar ne apropiem cu pași mari
Adevărata față a handbalului românesc este ce s-a văzut la meciurile cu Finlanda?
Nu! Cred că avem jucători buni în țară, care pot face mai multe decât au arătat cu Finlanda. Și sub nicio formă nu trebuie să uităm evoluția Constanței în Cupa EHF. A arătat că putem fi și altceva dar, cum am mai menționat, a fost vorba de o cu totul altă determinare.
Regretați că ați acceptat postul de selecționer?
În niciun caz! Oricare antrenor ar trebui onorat de așa ceva.
În alte condiții, ați reveni la națională într-un viitor?
Oricând, cu plăcere, dar bineînțeles vorbim de niște principii mult schimbate.
Avem vreo șansă cu Suedia în play-off-ul pentru Mondiale după tot ce s-a întâmplat în ultima vreme?
Cred că șansa cu Suedia rămâne în picioare, dar trebuie altă abordare.
„Este foarte greu să identific viitorul selecționer. Nu că n-am avea antrenori capabili, dar nu știu cine se înhămează la echipa națională într-o asemenea situație. Comisia Tehnică va veni cu propuneri și vom alege. Una din posibilități este să avem și un antrenor interimar pentru dubla cu Suedia”
Alexandru Dedu, președinte FR de Handbal
Ce sfat îi dați viitorului selecționer?
Atenție mare la gestionarea situațiilor din sânul actualei echipe naționale.
Președintele Alexandru Dedu a încercat să vă întoarcă decizia pe care ați luat-o?
Nu!