După ce a atins finala Ligii Campionilor în 2010, Oltchim vrea titlul suprem în sezonul viitor! Conducerea clubului vâlcean a inițiat o reformă fără precedent în istoria handbalului românesc în vederea îndeplinirii obiectivului și a reușit cinci transferuri de top în mai puțin de două luni. În plus, Oltchimul l-a instalat ca antrenor pe Jakob Vestergaard, un danez în vârstă de 37 de ani, care a câștigat trofeul Champions League în 2009 și 2010 cu Viborg.
Antrenorul danez a acceptat să vorbească pentru ProSport despre filosofia sa despre handbal, despre viitorul Oltchimului, dar și despre ceea ce se așteaptă să găsească în România.
Domnule Vestergaard, cum v-ați descrie ca antrenor? În primul rând, îmi place să cred că sunt o persoană bine organizată. Totodată, consider că reușesc să îmi motivez foarte ușor elevele, știu ce trebuie spus pentru a le scoate din impas în momentele dificile.
De ce handbal și nu alt sport? Iubesc sportul, iubesc competiția. Sunt o persoană care își dorește întotdeauna victoria! Am ales handbalul pentru că este un sport care combină perfect dinamismul cu forța fizică. Chiar și ca simplu privitor, handbalul te prinde imediat, n-are cum să nu-ți placă.
Care este filosofia dumneavoastră privind handbalul? Vreau ca echipa mea să joace un handbal modern, un handbal în viteză. Pentru a atinge acest țel, trebuie să ne pregătim meticulos, atât fizic, cât și tactic. Planificarea este crucială în handbalul modern, nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării. Fetele trebuie să înțeleagă că handbalul este un sport de echipă și trebuie să muncească, să dea totul pentru echipă atunci când intră pe teren. Cuvântul „ușor” nu există în handbal. Există doar muncă, muncă și iar muncă.
Așadar, considerați că o echipă nu poate fi clădită doar din individualități? Nu, în mod sigur nu. Totul pleacă de la antrenamente. Fetele trebuie să dea totul inclusiv la antrenamente, doar așa putem să devenim o echipă puternică. Mă voi concentra pe jocul colectiv și pe spiritul de echipă în primele săptămâni. Fiecare handbalistă aduce măcar o calitate importantă în jocul echipei. Iar noi trebuie să ne construim planul în funcție de aceste calități. Jucătoarele trebuie să fie pregătite să își ajute colegele și să muncească pentru echipă.
„Momentul perfect pentru un străin”
Care au fost primele impresii despre România? Am venit aici de două ori cu Viborg și am rămas plăcut impresionat. România este o țară foarte frumoasă! M-au uimit peisajele pe care le aveți. Spre exemplu, în Danemarca nu există munți. Sper să învăț mai multe despre cultura românească. Este o provocare foarte interesantă pentru mine și pentru familia mea să ne adaptăm la o nouă cultură, cu tot ceea ce presupune acest lucru: noi obiceiuri, noi feluri de mâncare, o altă limbă.
Ce părere aveți despre românii cu care ați lucrat sau pe care i-ați întâlnit? Românii sunt diferiți față de danezi, Dar îmi place mult de voi! Sunteți persoane foarte deschise, cu un simț al umorului foarte, foarte bine dezvoltat. Spre deosebire de danezi, voi puneți mult suflet în ceea ce faceți. E o calitate pe care o admir și pe care aș dori să o fi avut și danezii.
Ce vă așteptați să găsiți la Oltchim din punct de vedere al infrastructurii? Oltchim este o echipă foarte importantă în handbalul european, cu un palmares excepțional și o istorie bogată. Din discuțiile pe care le-am avut cu conducerea, știu că voi antrena un club bine organizat, unde voi avea toate facilitățile necesare performanței. Nu în ultimul rând, voi avea de partea mea cei mai zgomotoși fani din Europa!
În ultimii patru ani, Oltchim a avut trei antrenori străini, dar niciunul nu a încheiat sezonul pe banca tehnică. Credeți că veți fi primul străin care va reuși această „performanță”? Da! Cred că este momentul perfect pentru un antrenor străin la Vâlcea. Jucătoarele au nevoie de un nou început. Am experiență într-o situație similară Oltchimului, cu jucătoare de diverse naționalități și consider că din acest amalgam de culturi și mentalități poate rezulta o echipă mare. Din discuțiile mele cu șefii clubului am aflat care sunt calitățile pe care ei le caută într-un antrenor și cred că există o potrivire între ambițiile mele și cele ale clubului.
Credeți că Oltchim mai are nevoie de vreun transfer? Sunt foarte mulțumit de lotul pe care îl voi găsi la Vâlcea. Clubul a făcut un efort important pentru a le transfera pe Amandine Leynaud, Allison Pineau, Katarina Bulatovic, Silvia Navarro și Alexandrina Barbosa. Consider că este un lot perfect, misiunea mea este să creez o echipă din câteva individualități excepționale. Dar e nevoie de timp, o astfel de tranziție cere timp. Trebuie să fim răbdători, echipa trebuie să atingă maximul de formă în 2013.
Oltchim seamănă cu Hypo ’90 și Slagelse
Poate fi Oltchimul din 2012 comparat cu echipa lui Slagelse din perioada 2004-2007? E greu să compari echipe din perioade diferite, însă Oltchimul seamănă cu echipa lui Hypo din anii ’90 sau cu Slagelse de la mijlocul deceniului trecut. Dar acum, competiția este mai interesantă ca niciodată. Multe echipe s-au întărit serios în această perioadă și vor să câștige Liga Campionilor.
Ați accepta să fiți antrenorul naționalei României, dacă FRH v-ar propune această funcție? Pentru mine ar fi o onoare, dar în acest moment trebuie să îmi concentrez atenția pe Oltchim.
Cred că sezonul viitor al Ligii Campionilor va fi cel mai bun din istorie Jakob Vestergaard, antrenor Oltchim
Oltchim a reușit cinci transferuri pentru sezonul 2012-2013. La Vâlcea au fost aduse în această perioadă Pineau, Leynaud (ambele de la Metz), Barbosa, Navarro (ambele Itxako), Bulatovic (Buducnost)
Jakob Vestergaard a câștigat de două ori Liga Campionilor cu Viborg. Cu ultimul trofeu, cucerit în 2010, a plecat din București după ce a învins-o în marea finală tocmai pe Oltchim
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER