Lois Abbingh (22 ani) este unul dintre cele mai reușite transferuri efectuate de HCM Baia Mare, olandeza reușind să strângă aprecieri din partea fanilor încă după primele jocuri disputate în România. Cazul handbalistei olandeze este puțin neobișnuit. HCM a insistat să o transfere chiar și după ce a suferit o accidentare gravă, după care urma să stea pe margine 9 luni.
Crescută într-o academie de handbal în Arnheim, Lois Abbingh a fost remarcată după aproximativ 4 ani de handbal. La 17 ani, interul stânga a primit prima convocare de la echipa națională, iar apoi a fost transferată de Oldenburg, formație germană de prima ligă. De altfel, la respectiva grupare HCM a și remarcat-o și a dorit să o transfere imediat, lucru care s-a și întâmplat, chiar dacă ea a avut meniscul rupt.
La ultimul meci din Liga Campionilor, Baia Mare – Savehof (scor 34-24), Lois Abbingh a jucat foarte puțin din cauza unor probleme medicale pe care le-a resimțit, însă ea a avut un rol important în toate celelalte partide în care HCM a reușit să obțină puncte pentru calificarea în sferturi. Într-un interviu acordat pentru ProSport, olandeza și-a dezvăluit obiectivele la HCM, ce a impresionat-o în România, de ce jucătoarele din țara ei de proveniență sunt foarte căutate în această perioadă și de ce Baia Mare are un mare avantaj în derby-ul cu CSM (meci programat joi de la ora 18.00, în Capitală).
A fost o decizie grea să vii în România? Mulți sportivi din afară încă sunt indeciși când aud de România. Bineînțeles, nu este o decizie ușoară pentru multă lume. Cultura este diferită, distanța de casă este destul de mare. Dar pentru mine a fost ca o aventură, pe care am căutat-o. Mi-am dorit să încerc ceva nou și mi-am dorit să fac parte din acest proiect al echipei HCM Baia Mare, să joc la cel mai înalt nivel în Champions League.
În 2014 ai suferit o accidentare foarte gravă, dar și în aceste condiții HCM a insistat pentru transferul tău. Ai fost surprinsă? Am fost foarte fericită că HCM Baia Mare m-a dorit și după ce m-am accidentat. Normal, am avut negocieri cu ei și înaintea accidentării, dar m-am bucurat că încă au avut încredere în mine. De aceea am și tras tare în următoarele luni, mi-am dorit să-mi pun în practică toate calitățile la HCM Baia Mare. Acum trebuie doar să-mi îmbunătățesc mai multe lucruri după o lungă perioadă fără handbal. Cel mai important lucru este că genunchiul meu arată bine.
Care sunt obiectivele tale în România cu HCM? Întotdeauna ne dorim să câștigăm fiecare meci. Avem multe jocuri importante în această perioadă, astfel încât nu poți privi foarte departe. Luăm pas cu pas fiecare joc și ne concentrăm să le câștigăm.
Aveți o perioadă foarte încărcată, cu meciuri în Champions League, dar și în Liga Națională. Cum apreciezi șansele voastre în cele două competiții? La început ne-a fost foarte greu pentru că am fost o echipă nouă, cu jucătoare provenite din multe țări. Ne-a luat ceva timp până am ajuns să ne cunoaștem. Acum se poate vedea că ne îmbunătățim jocul de la o săptămână la alta, am făcut deja un pas uriaș înainte în raport cu ce a fost anul trecut. Acum, ne dorim să ajungem cât mai departe în Liga Campionilor. Iar în Liga Națională vom face tot ce se poate să păstrăm titlul în Baia Mare.
Simți presiunea rezultatelor la HCM Baia Mare? Bineînțeles, lumea se așteaptă la multe lucruri din partea noastră și este normal să fie și presiune. Dar îți trebuie și timp pentru a deveni o echipă puternică. Trebuie să ajungem să ne cunoaștem reciproc foarte bine în interiorul terenului pentru a performa în cel mai bun mod cu putință. Dar în acest moment suntem doar concentrate pentru a realiza tot ce se poate în fiecare meci. Și întotdeauna ne evaluăm după fiecare joc, astfel încât să îmbunătățim anumite lucruri.
În particular, cum vezi bătălia cu CSM București? La mijlocul acestei săptămâni jucați în București cu CSM. Întotdeuna, ca sportiv, este foarte plăcut să joci astfel de meciuri. Privim deja către acest duel, dar noi aveam, de asemenea, jocuri și mai importante în Champions League. Cu siguranță, CSM București are mai mult timp la dispoziție decât noi pentru a se pregăti de acest derby. Dar noi suntem într-o perioadă în care disputăm mai multe jocuri importante, iar acest aspect ar putea fi un avantaj pentru noi.
În Germania, echilibru, în România, dezechilibru între echipele din Liga Națională
Ai jucat în Germania, acum ești în România. Poți să faci o comparație între cele două ligi? Lucrurile sunt aproape similare între cele două ligi. În România, majoritatea echipelor se axează foarte mult pe partea fizică. La fel era și în Germania, întotdeauna sunt meciuri dificile. Dar ce este diferit, nivelul tuturor cluburilor din prima ligă este aproape la fel. Aici, aveți câteva diferențe foarte mari.
În acest moment, marile echipe din Europa se uită după jucătoare din Olanda. Care ar fi explicația? Suntem o echipă națională foarte tânără cu o mulțime de talente. În Olanda, toate am avut parte de o educație excepțională, iar acum a se văd roadele. Jucăm mai bine de la an la an pentru că am căpătat mai multă experiență. Iar următorul pas a venit logic, marile cluburi întreabă de handbalistele olandeze.
Recomanzi și altor jucătoare din Olanda să vină în România? Am momente foarte bune în România, dar bineînțeles că trebuie să te adaptezi într-o nouă țară și nu este un lucru ușor pentru toată lumea. Pentru mine handbalul și evoluțiile la cel mai înalt nivel sunt cele mai importante lucruri.
Este posibil ca Olanda să câștige și medalii la următoarele turnee finale, spre exemplu la CM din Danemarca sau la JO de la Rio? Scopul nostru, într-adevăr, acesta este. Suntem o echipă tânără, așa că în următorii ani vom avea o națională foarte experimentată. Cu siguranță că avem suficient talent, dar încă ne este greu pentru că suntem o țară mică, în care handbalul nu este atât de important. În acest moment, principalul obiectiv este să prindem Jocurile Olimpice.
Dacă ai avea puterea să aduci ceva din Olanda, Germania, Danemarca în handbalul românesc, care ar fi acest lucru? Este o întrebare dificilă. Nu știu foarte bine cum este educația în România, dar în Olanda și Germania sunt câteva școli de handbal foarte bune. Încă de la o vârstă fragedă acumulezi o mulțime de lucruri tactice și fizice. Aceasta este cheia principală pentru un sportiv foarte bun, cred.
„Visul meu este să ajung la o ediție a Jocurilor Olimpice”
Care este postul tău favorit, centru sau inter stânga? În mod normal, inter stânga, acesta este postul pe care îl prefer cel mai mult. Dar nu am nicio problemă să joc și în centru.
Care este jucătoarea ta favorită? În momentul de față nu am o jucătoare favorită. Întotdeauan îmi place să mă uit la handbal, să urmăresc meciuri bune cu jucătoare valoroase.
Care este visul tău în handbal? Principalul meu obiectiv este să ajung la o ediție a Jocurilor Olimpice. Ar fi pentru noi, o țară mică, o mare realizare. Și bineînțeles, cu HCM Baia Mare îmi doresc să avansez cât mai mult posibil în Liga Campionilor.
De ce handbal și nu, spre exemplu, patinaj viteză (n.r. Olanda este o adevărată mașină de câștigat medalii în această disciplină olimpică)? Toată familia mea a jucat handbal, astfel că a fost o alegere mai ușoară pentru mine.
Care este părerea ta despre fanii din Baia Mare? Sunt ei, spre exemplu, ca ai lui Feyenoord sau ai altei formații din Olanda? Haha! Sunt într-adevăr fantastici. Niciodată n-am mai întâlnit un asemenea public. Este foarte plăcut să joci și să știi că ai alături suporteri care te susțin permanent.
Ce te-a surprins până acum în România? Lucrul care m-a surprins cel mai tare până acum este peisajul din Maramureș. Nu m-am așteptat să fie atât de frumos, cu toți munții din împrejurimi. Totul este diferit față de unde vin eu, inclusiv clădirile și casele. România are părți foarte frumoase.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER