Partida HC Zalău – HCM Roman deschide, vineri (ora 18:00, DigiSport), noul sezon al Ligii Naționale de handbal feminin. O ediție de campionat în care principalul punct de atracție va fi disputa dintre CSM București și HCM Baia Mare. Dincolo de acest duel, Liga Națională de handbal feminin propune multe lucruri interesante de urmărit, după cum susține și Gheorghe Tadici, cel mai titrat antrenor care se va afla la startul competiției (5 titluri de campion din postura de antrenor principal). Cum vede fostul selecționer al României disputa dintre CSM și HCM, care sunt jucătoarele care ar trebui urmărite în noul sezon, dar și părerea despre potențialul Ligii Naționale puteți citi în interviul pe care l-a acordat pentru ProSport.
Ce așteptări aveți de la noul sezon al Ligii Naționale? Este evident că va fi un campionat mai tare decât cel precedent, în ciuda faptului că la nivel de autorități locale, care sunt controlate de Curtea de Conturi în diverse moduri, sunt mari probleme. S-au făcut investiții la multe cluburi în această vară, în special la cele din orașele mari cu potențial economic, mai mult sau mai puțin justificate în jucătoare străine. Pentru nivelul și disputa din campionat investițiile sunt benefice, dar din punct de vedere al promovării jucătoarelor tinere, a celor de la lotul de tineret și junioare sunt total dezavantajoase pentru handbalul românesc.
Ați amintit de faptul că sunt probleme cu autoritățile locale… Dacă multe cluburi au probleme cu finanțarea, cum s-au făcut atunci investițiile? Pe mine mă depășește problema, nu pot să înțeleg această situație. Mai ales că sunt multe cluburi, și nu numai la handbal dar acum discutăm strict de handbal, care pleacă la drum cu datorii de la 2/3 luni și până la 5 luni restanțe financiare către jucători. Bulgărele se va rostogoli, în sensul că datoriile vor crește în acest fel.
În atare condiții, pot duce toate cluburile sezonul competițional până la capăt? Personal sunt înspăimântat de faptul că ar putea să apară retrageri sau echipe care intră în faliment chiar înainte de retur, ceea ce nu îmi doresc. Vreau un campionat regulat, care să se desfășoare până la final cu toate formațiile.
Vorbind strict de HC Zalău. Ce obiectiv vă propuneți? Locurile 6-10. Este un obiectiv asumat și în scris.
Ați pierdut în această vară câteva jucătoare experimentate, astfel că sunteți nevoit să o luați de la capăt. Mai țineți minte a câta reconstrucție o faceți? De câțiva ani sunt mereu în reconstrucție. Până în 2006, când am plecat la Oltchim, puteam să lucrez pe cicluri olimpice. Din 2008, de când am revenit la Zalău, reconstruiesc permanent. Dar și în această perioadă de timp am obținut o medalie de bronz, am jucat o finală de Cupa EHF și o semifinală de Cupa EHF. Mai presus de toate, am dat și niște jucătoare la echipa națională. Mă refer la Băbeanu, Ciuciulete, Constantinescu și în niciun caz la Crina Pintea.
Care mai este situația Crinei Pintea? Cazul ei este în această perioadă la Comisia de Disciplină. Am expediat niște dosare la Federația Română de Handbal. Din punctul nostru de vedere, Pintea este la zi cu plata salariilor.
Știați că porniți la start ca fiind cel mai titrat antrenor din Liga Națională? Știu și nu este vorba numai de titluri. Când îți faci un CV trebuie puse toate rezultatele, inclusiv Cupa României și cele 11 clasări pe podium, până la urmă este important să termini cu o medalie. N-am trecut degeaba prin handbal, rămâne ceva în spatele meu, nu numai prin statistică. Mai sunt și participările în cupele europene, calificarea în două rânduri la Jocurile Olimpice cu naționala, medalia de argint la Mondialul din 2005. De ce să fiu modest și să-mi neg propriile rezultate.
Va mai avea forța Zalăul să revină pe podiumul Ligii Naționale? Nu știu dacă vom obține neapărat o medalie, dar într-un an, doi vom avea obiectiv de cupă europeană. Totul depinde și de susținerea pe plan local. Din păcate încă nu găsim și un sponsor, cu toate că avem una din cele mai puternice platforme industriale din Ardeal. Filosofia străinilor este de a nu sponsoriza, de a nu investi nimic în sport, de a duce totul în țările din care provin.
Ce jucătoare ne recomandați să urmărim în noul sezon? Pe mine mă interesează ce reprezintă handbalul românesc la nivel de echipe naționale. Am atras atenția încă din toamna trecută, de când eram la națională, că trebuie să avem grijă cum gestionăm această generație care a devenit campioană mondială și n-am fost ascultat. Fetele din 96-97 încă mai pot fi recuperate, spun eu. Apoi, generația 94-95, cea a Gabrielei Perinau, ar trebui să se dezvolte puternic în acest campionat, ediția 2015-2016. Așa cum am lăsat și scris este generația care trebuie să se dezvolte intern pentru a fi promovată în bloc la naționala mare în 2016, după Jocurile Olimpice. Este generația care trebuie să genereze performanțe în următorii ani, coroborat cu câteva jucătoare din generația 88-89. Trebuie gândită cât mai repede o strategie pentru următorii ani. Și vă mai spun ceva.
Așa… La generația 96-97 nu sunt doar Bazaliu și Laslo. Poate sunt jucătoare și mai valoroase din această generație, dar trebuie gestionat foarte bine traseul lor. Spre finalul ciclului olimpic următor, nu mai devreme, ar putea fi promovate la prima reprezentativă și câteva jucătoare și din generația 98-99.
De-a lungul timpului ați promovat multe jucătoare tinere? Mai aveți curajul să promovați acum jucătoare de 17 ani, spre exemplu? Sigur voi promova! Dacă sunt sănătos, Zalăul va da între 3 și 5 jucătoare echipei naționale în următorul ciclu olimpic.
Ce părere aveți despre generația 98-99, care a ocupat locul 4 la Campionatul European? Le-am urmărit la Cheile Grădiștei în cantonament, sunt jucătoare cu perspectivă, dar mai este de muncă. Eu am pus ochii pe vreo 3 jucătoare. Iar dacă le-aș avea la club, nu mă refer la jucătoarele de la Corona care sunt sub contract, le-aș da drumul în Liga Națională încă din iarnă.
Să ne oprim puțin asupra duelului CSM București – HCM Baia Mare. Se va decide titlul în meciurile directe sau la „indirecte”? Având în vedere ce s-a întâmplat în campionatul trecut, dar și investițiile făcute, cu siguranță că ambele formații vor fi mai atente la „indirecte”. Craiova, Ploiești, Brăila, Roman sunt echipe care își doresc să facă o surpriză în jocurile cu aceste 2 favorite, acum rămâne de văzut ce strategie internă va avea fiecare.
Care echipă este favorită la titlu? După investiții, ca număr de vârfuri provenit de la diverse echipe naționale precum Danemarca, Suedia, Spania, Brazilia, favorită este CSM București. Dar depinde cum își va gestiona în interior lucrurile.
Vedeți una din cele două formații să ajungă până în turneul Final 4 al Ligii Campionilor? Va fi foarte greu să ajungă până acolo, ar trebui să le apară o conjunctură total favorabilă vizavi de celelalte participante.
Aveți deja ani grei de antrenorat în spate. Vă bate cumva gândul retragerii? Iau ca exemple Pilică Popescu, care a fost în activitate până la 80 de ani, Zugrăvescu, Feri Ispir și alții. De ce credeți că generațiile de antrenori de 30-40 de ani ar avea o putere de muncă peste noi? Dacă stau toată ziua pe laptop nu înseamnă nimic. Până la urmă handbalul se joacă în teren, nu pe laptop-uri! Nu mă gândesc încă la partea asta.
Dar v-ați propus să aduceți lângă d-voastră un antrenor tânăr pe care să-l creșteți pentru viitor? Am și făcut deja acest lucru. La nivel de echipă națională am luat doi băieți tineri, unul de 35 de ani (n.r. Florentin Pera) și altul de 42 de ani (n.r. Bogdan Burcea). Burcea este însă o cruntă dezamăgire și nu mă refer la partea tehnică. Cred că am făcut totuși ceva în acest sens, ambii sunt la echipe de cupe europene, unul la Roman, altul la Brașov. Dacă nu erau cu mine la echipa națională mai erau la echipele actuale? Răspunsul îl pot oferi doar cluburile. M-a preocupat și problema creșterii unor antrenori tineri. În momentul acesta mă preocupă pregătirea Valeriei Beșe. Anul acesta va începe cu o grupă la Școala Sportivă, iar în măsura în care va dori, din sezonul următor va veni la HC Zalău alături de mine.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER