It’s show time! Cristina Neagu luptă pentru trofeul Ligii Campionilor în capitala Ungariei. Bătălia contrastelor, bogații vs echipele care au dat de greu
Gyor nu s-a calificat la ediția din acest an a turneului Final 4 al Ligii Campionilor la handbal feminin, HCM Baia Mare s-a oprit la rândul ei în sferturile de finală, dar întrecerea stârnește interes, inclusiv în România. Cristina Neagu ține steagul sus în Budapesta și chiar are șansa de a câștiga la 26 de ani primul trofeu important din carieră. Interul stânga este unul din liderii de la Buducnost, formație văzută favorită pentru adjudecarea trofeului la casele de pariuri. Campioana Muntenegrului joacă pentru supremație cu Vardar Skopje (Macedonia), Larvik (Norvegia) și Dinamo Volgograd (Rusia)
- Sâmbătă sunt programate semifinalele, după următorul program: Larvik – Dinamo Volgograd (ora 15:15), Buducnost – Vardar (ora 17:45)
După doi ani în care Gyor a dominat cu autoritate handbalul european, în acest an s-a ivit o oportunitate imensă pentru patru formații de a-și vedea încununate eforturile și investițiile făcute în ultimii ani.
Două dintre acestea, Buducnost Podgorica și Vadar Skopje, și-au calculat cu migală pașii până în acest punct și probabil că ar fi emis pretenții, la începul sezonului, și dacă Gyor ar fi obținut calificarea pentru Final 4. Drept dovadă, selecționata mondială din Skopje a rezolvat o primă problemă a cazului încă din sferturi, fază în care a eliminat campioana Ungariei. Ca să ajungi să pui mâna pe trofeu trebuie să-i bați pe cei mai buni, iar dacă o faci mai repede, știi o treabă de la început! Cele două formații vor fi chiar adversare într-una din cele două semifinale.
Larvik și Dinamo Volgograd fac parte dintr-o altă categorie, a formațiilor care și-au construit echipele ca pe un puzzle, pe parcursul mai multor ani, dar care au dat de greu din punct de vedere financiar. Campioana Norvegiei a fost chiar la un pas să se retragă în timpul competiției, dar a ajuns la Budapesta cu victorii pe linie, fiind singura echipă cu o asemenea performanță din cele patru finaliste. Dinamo Volgograd a stat în dubii dacă va „sări” Liga Campionilor pentru al doilea an consecutiv, din cauza efortului financiar care presupune o participare la cel mai înalt nivel, sau se va înscrie pentru a nu pierde contactul cu elita. În cele din urmă, formația rusă a optat pentru a doua variantă, probabil că a fost nevoită să facă și anumite sacrificii, iar dintr-o formație muribundă financiar s-a transformat în revelația sezonului. Dacă tânara echipă a lui Viktor Ryabik va reuși să treacă și de mașina de handbal a norvegienceleor, rămâne de văzut. Dar și în cazul unei înfrângeri, Volgograd și-a atins scopul, și-a făcut o bună publicitate și a demonstrat, în principiu, că orice este posibil și fără a cheltui bani pentru contracte de mii de euro pe lună.
- Zvezda, ultima echipă din Rusia care a câștigat Liga
În istoria Ligii Campionilor, Buducnost și Larvik figurează cu câte un trofeu câștigat. Skopje este în arhiva competiției cu un titlu câștigat printr-o altă echipă, Kometal (2002), în timp ce Volgograd este „cenușăreasă” și la acest capitol. Ultima formație din Rusia care a ajuns până în vârf a fost Zvezda Zvenigorod, care s-a impus în 2008.
- Bulatovic, șansa de a intra într-un top exclusivist
În condițiile în care Gyor a ratat prezența la turneul Final 4, Katarina Bulatovic este singura handbalistă care are șansa de a câștiga și în acest an trofeul Ligii Campionilor. În 2014, jucătoarea a făcut parte din lotul campioanei maghiare, iar din vară a revenit de la Buducnost. Bulatovic este deja o figură emblematică în handbalul european, din moment ce a câștigat Liga Campionilor de trei ori până acum, cu Slagelse, Buducnost și Gyor. Doar cinci handbaliste au în istoria competiției, de când a fost reformată (sezonul 1993-1994), cel puțin patru trofee în palmares: Ausra Fridrikas (6), Bojana Popovic (6), Rima Sypkus (4), Katrine Lunde (4) și Tanja Dshandshagava (4)
19 jucătoare care vor fi prezente în acest weekend la Budapesta au câștigat cel puțin un trofeu al Ligii Campionilor: Buducnost – 9, Larvik – 7, Vardar – 3
La nivelul băncilor tehnice, trofeul este disputat de Dragan Adzic (Buducnost), Indira Kastratovic (Vardar) – macedonianca a primit însă un suport important în ultimele luni din partea lui Jan Pytlick, danezul cooptat în staff-ul tehnic -, Ole Gustav Gjekstad (Larvik) și Viktor Ryabik (Dinamo Volgograd). Dintre aceștia, doar Adzic a mai triumfat în Liga Campionilor, tot cu Buducnost, în 2012. Interesant este faptul că Indira Kastratovic are șansa de a deveni prima femeie care a câștigat Liga Campionilor ca handbalistă – 2002 cu Kometal Skopje, iar acum și ca antrenor. La masculin, singurul om care a reușit acest lucru este Talant Dușebaev, Santander (1995, jucător), Ciudad Real (2006, 2008, 2009, antrenor), conform informațiilor prezentate de site-ul EHF.
- România este alături de Neagu și Buducnost
Pentru România, ediția din acest an a turneului Final 4 înseamnă în primul rând Cristina Neagu. Starul echipei naționale pare mai aproape ca niciodată să pună mâna pe primul trofeu major din carieră. În 2010, interul stânga a jucat o primă finală cu Oltchim, a câștigat o medalie de bronz cu România la Euro, a fost declarată cea mai bună handbalistă a lumii, dar toate aceste rezultate ar veni ca o completare a CV-ului la câștigarea trofeului Ligii Campionilor. Neagu a disputat și în 2014 finala, cu Buducnost, dar la vremea respectivă Gyor încă dicta pe plan continental.
ProSport este prezent la Budapesta prin jurnalistul Adrian Costeiu, care va transmite în timp real informații, reacții, interviuri.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?