CSM București își începe parcursul în Liga Campionilor cu MKS Lublin (Grupa D, vineri ora 18:00), o adversară care nu are niciun secret pentru antrenorul Kim Rasmussen. Tehnicianul danez de pe banca tehnică a campioanei României este în același timp și selecționerul Poloniei, astfel că știe în amănunt ce poate fiecare handbalistă de la MKS Lublin. Cu câteva fete lucrează și la echipa națională a Poloniei, calificată la rândul ei la Campionatul Mondial programat în 5-20 decembrie.
Dacă în România Kim Rasmussen (43 ani) este încă un personaj necunoscut, el fiind perceput de iubitorul de handbal ca antrenorul care a reușit să bată naționala țării noastre în „optimile” Mondialului din 2013, în schimb, în Polonia el este un personaj popular. Din punct de vedere al adversarilor, antrenorul danez este și personajul principal al partidei CSM București – MKS Selgros Lublin.
Pe site-ul oficial al campioanei Poloniei a apărut un articol care îi este dedicat în totalitate lui Kim Rasmussen. De fapt, cum a reușit danezul să se impună și să craescă handbalul polonez la nivel de reprezentative. „Vineri, de la ora 17:00 (n.r. ora Poloniei), Selgros Lublin va inaugura sezonul în cea mai importantă competiție de club din Europa. Iar la debut întâlnește un vechi prieten. Și nu este vorba de CSM București (n.r. cele două formații s-au mai întâlnit în urmă cu 4 ani în turul 3 al Cupei EHF), ci de antrenorul Kim Rasmussen, danezul care știe handbalul polonez ca nimeni altcineva”, așa începe povestea antrenorului care se va afla în această seară pe banca tehnică a echipei CSM București.
Despre campioana României, polonezii scriu că echipa din capitala României este mai puternică decât oricând: „A construit o echipă care în acest sezon trebuie să lupte pentru Final Four. Pentru fiecare post există jucătoare de clasă mondială, dar atenția fanilor polonezi se îndreaptă către antrenorul echipei CSM”.
Kim Rasmussen este de 5 ani și selecționerul Poloniei, cu care a participat în ultimii 2 ani la Campionatul Mondial, respectiv Campionatul European. De fiecare dată a reușit să califice Polonia în fazele următoare. După cum spuneam și mai sus, în 2013, antrenorul danez & Co au eliminat România în optimi și s-au oprit abia în semifinalele turneului final din Serbia. Un an mai târziu, Polonia nu a mai repetat evoluțiile de la CM, dar tot a reușit să elimine Rusia din faza grupelor.
Înaintea partidei CSM București – MKS Lublin, polonezii au scris că „omul a venit de nicăieri în 2010” pe banca tehnică a naționalei Poloniei și a avut de înfruntat destule critici până a obținut primele rezultate notabile. „Era prea tânăr, fără succese mari la ora respectivă, fiul unui tată influent. Au fost multe critici la adresa lui”, se specifică pe site-ul oficial al MKS Lublin. Trei ani mai târziu, Kim Rasmussen și naționala Poloniei au ajuns în elita handbalului mondial și toate criticile s-au risipit.
În momentul în care a fost numit selecționerul Poloniei, Kim, nu Krim adversara de azi a echipei HCM Baia Mare (ora 20:00) în Grupa A a Ligii Campionilor, a fost numit în dauna polonezului Bozena Karhut și a unui alt tehnician danez. Kim a câștigat, dar toată lumea l-a perceput în prima fază ca „fiul lui tata”, el fiind băiatul fostului președinte al Federației daneze, Per Rasmussen. Nimeni nu a vorbit în Polonia la vremea respectivă de ce alte echipe a instruit încă de la o vârstă foarte fragedă, ci doar faptul că a fost selecționat doar datorită influenței tatălui său.
Kim Rasmussen a reușit să câștige încrederea tuturor prin metodele de pregătire și sociale pe care le-a implementat. El a acceptat modelul de antrenor-prieten cu jucătoarea, a adus team-building-ul în naționala Poloniei și a încercat să trateze cu mult tact problemele ivite la un moment dat, astfel încât să aibă fetele la capacitate maximă, cu mintea limpede atunci când a avut nevoie. „Vrei să te întâlnești cu copiii, cu soțul? Nicio problemă! Aveți o zi mai slabă? Luați o pauză! Vreți să vă distrați. Ne distrăm împreună!”, cam așa a pus problema Rasmussen, stil cu care a reușit să creeze un grup foarte puternic și să obțină ulterior și rezultate, povestesc polonezii.
În ceea ce privește jocul de handbal, Kim Rasmussen a încurajat mereu omul din teren să arunce la poartă. Pentrul el lucrurile au mers după următorul principiu, „nu arunci la poartă, nu joci!”, el fiind de părere că nu are nevoie de handbaliști care doar să ducă și să paseze mingea. Danezul a lucrat mult la mentalitatea de câștigător, lucru care de altfel s-a și văzut din abordările pe care le-a avut Polonia la ultimele turnee finale, chiar și cu resurse mai limitate din punct de vedere valoric.
Un alt aspect interesant de la naționala Poloniei, Kim Rasmussen începe aproape orice antrenament cu o partidă de futsal. Personal intră în poartă, se imaginează în acele momente a fi Iker Casillas, motiv pentru care și-a cumpărat și o pereche de mănuși pentru a apăra mai bine.
Acesta este omul Kim Rasmussen, după prezentarea făcută pe site-ul oficial al MKS Lublin, care are misiunea de a conduce CSM București în turneul Final 4 al Ligii Campionilor. Prima cărămidă poate fi pusă azi, în fața unui adversar care pare facil, din moment ce a făcut deplasarea la București și cu un lot restrâns, de numai 11 handbaliste!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER