Legea Novak, călcată deja în picioare de echipele de handbal! Reacții tranșante din partea lui Adi Vasile și Carlos Viver, antrenorii de la CSM București și Rapid: „Este implementată foarte târziu” | EXCLUSIV

Liga Națională de handbal feminin începe sâmbătă și se anunță un campionat mai bogat ca niciodată. Discuția despre banii publici a trecut în plan secund, legea Novak fiind acum subiectul principal de polemică.

În Supercupa feminină ambele echipe au încălcat Ordinul de Ministru, plătind doar amenda de câte 3.000 lei.La fiecare încălcare, amenda se mărește cu 100 lei pentru fiecare dintre grupări.

Ministerul Sportului a anunţat, la 7 iulie, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.

Legea Novak, călcată deja în picioare de echipele de handbal! Reacții tranșante din partea lui Adi Vasile și Carlos Viver, antrenorii de la CSM București și Rapid: „Este implementată foarte târziu”

Prosport a demarat un serial dedicat acestui start de campionat și am stat de vorbă cu cei mai importanți antrenori din handbalul feminin cărora le-a adresat mai multe întrebări. Este al doilea episod, primul fiind dedicat întrecerii în sine și a salariilor uriașe acordate jucătorilor.

3. Cum vi se pare legea Novak și dacă influențează handbalul?
4. Infuzia masivă de bani publici face bine handbalului?

Florentin Pera – selecționer fete: „Această lege trebuia introdusă gradat”

3. Consider că este o măsură bună care vine în sprijinul jucătorilor români și implicit a echipelor naționale, indiferent de sport.

Având în vedere ca jocurile sportive spre deosebire de cele individuale se califică tot mai greu la Jocurile Olimpice, prin această lege se dorește susținerea sportivilor români și creșterea nivelului de performanță a acestora pe termen mediu și lung, având în vedere că numărul de sportivi străini care activează în România este foarte mare.

Sunt de părere că această lege trebuia introdusă gradat sau din timp în așa fel încât toate cluburile să-și facă strategia și transferurile raportat la această decizie

4. Este un lucru benefic atâta timp cât banii publici sunt folosiți și în scopul dezvoltării handbalului românesc,a centrelor de excelență și a sectorului juvenil care să producă jucători de valoare pentru echipele naționale.

Dacă am lua exemplul altor țări în care legea sponsorizării scutește mediul privat de taxe, cu siguranță și în România sponsorii ar avea cadru legal să investească mai mult și astfel s-ar reuși ca sportul să nu mai depindă atât de mult de banii publici.

Carlos Viver – antrenor Rapid: „Regula îi obligă pe antrenori să fie atenți la situații tactice care nu au nicio legătură cu handbalul”

3. Apreciez această întrebare și vreau să răspund la ea cu cel mai mare respect pentru că sunt doar un antrenor care a sosit recent în România și nu aș vrea ca, cuvintele mele să fie înțelese greșit pentru ca imi doresc să contribui cât mai mult la creșterea handbalului românesc.

Parerea mea in legatura cu aceasta regula este ca nu ajută. Primul lucru pe care îl simt este că această regulă este implementată foarte târziu, cand echipele și colectivul lor au fost deja formate.

Este ca și cum îți pregătești echipa să alerge la 100 metri la atletism și cu o lună înainte de a începe competiția îți spun că schimbă disciplina pentru binele sportivilor si ca trebuie sa alergi la maraton, este foarte greu să înțelegi. Există destul de multe cluburi care nu vor putea face asta în fiecare meci de-a lungul sezonului, e imposibil.

În plus, regula îi obligă pe antrenori să fie atenți la situații tactice care nu au nicio legătură cu handbalul, cum ar fi trei poziții specifice care sunt întotdeauna ocupate de jucători romani.

Poate cea mai logică soluție ar fi ca la finalul ligii jucătorii romani să aiba un număr minim de minute jucate

În sfârșit, eu aș dori să spun înainte de implementarea acestei reguli, că jucătoarele românce au jucat multe minute la Rapid iar sezonul trecut am câștigat campionatul cu multe dintre ele pe teren și fără această regulă. Nu cred că este necesară legea, este părerea mea.

4. Cred că investiția economică în sport și bineînțeles în handbal este pozitivă. Dar cel mai mult important este ce faci cu acele investiții. Cred că pregătirea tinerilor jucători este de bază și în această situație federația este cea care ar trebui să stabilească direcția corectă

Adi Vasile – antrenor CSM București: „Încercăm să ne reglăm pașii din mers”

3. Un astfel de Ordin de Ministru nu are cum să nu impacteze handbalul, mai ales că a fost anunțat după demararea sezonului internațional și cam toate loturile erau deja conturate și contractele finalizate. Încercăm să ne reglăm pașii din mers, rămânând consecvenți principiilor de performanță care ne guvernează!

4. Întreg sportul românesc funcționează de foarte mulți ani cu ajutorul substanțial al statului român! Evident că investițiile în sport sunt benefice, continuăm să reprezentăm cu cinste și mândrie România și oferim modele și povești de succes pentru comunitate și societate!

Gheorghe Tadici – antrenor HC Zalău: „Este o lege bună”

3. Este cea mai bună lege din ultimii 30 de ani, protejează echipele naționale.

4. Se întâmplă în orice țară din lume, dar în România s-a transformat în jaf din banii publici. Motiv pentru care ar trebui impus un plafon pentru salariile venite din bani publici.

Bogdan Burcea – antrenor Craiova: „O lege în favoarea sportului românesc”

3.O lege în favoarea sportului românesc!

4.Da, cu aplicare și în sectorul juvenil.

Cum arată programul primei etape din handbalul feminin?

▪️Sâmbătă, 27 august:

13:00 SCM Râmnicu Vâlcea – CSM Galați
17:30 SCM Craiova – Minaur Baia Mare (Pro Arena)

▪️Duminică, 28 august:

11:00 HC Zalău – Gloria Bistrița-Năsăud
12:00 CSM TârguJiu – CS Dacia Mioveni 2012
17:30 Rapid – CSM Bucuresti (Pro Arena)
18:00 Gloria Buzău – CSM Slatina
18:00 Măgura Cisnădie – Dunarea Brăila

Publicat: 26 08. 2022, 15:45
Actualizat: 26 08. 2022, 20:02