Legea Novak în handbalul feminin, un scandal continuu? Acuzate sunt CSM București și Dunărea Brăila, care au interpretat paragraful. Federația a încurcat și ea borcanele: gafă sau ajutor pentru anumite echipe? | EXCLUSIV
Cele două semifinale din Final Four-ul Supercupei României n-ar fi respectat Legea Novak, așa cum s-a promis atât de conducerea FR Handbal cât și de Agenția Națională pentru Sport condusă de Elisabeta Lipă.
Legea Novak în handbalul feminin, un scandal continuu? Acuzate sunt CSM București și Dunărea Brăila, care au interpretat paragraful. Federația a încurcat și ea borcanele: gafă sau ajutor pentru anumite echipe? | EXCLUSIV
Formarea ambiguă a legii a creat tot felul de interpretări. CSM București și Dunărea Brăila au trecut 7 românce din 16 pe foaia de joc. Deci 40 la sută dintre jucătoare, nu cele care sunt titulare.
CSM București a trecut categoric de CSM Târgu Jiu, 34-18, însă pe teren n-a avut mereu trei românce, deși în majoritatea timpului a reușit asta. În schimb, Rapid se laudă că a utilizat 3 românce non-stop pe durata meciului extrem de echilibrat cu Dunărea Brăila.
Cei de la Primăria Capitalei se prevalează de interpretarea regulamentului care spune că e nevoie de 40 la sută românce pe terenul de joc, nu mereu pe „parchet”.
ProSport a scris de ceva timp despre această interpretare, dar Agenția Națională pentru Sport a dezmințit această posibilitate. Acum chiar se întâmplă!
Bogdan Vasiliu pune tunurile pe CSM București, dar nu e de acord cu regulile
Bogdan Vasiliu, președintele CS Rapid, a reacționat pe contul de Facebook în aceast dimineață.
„Am decis ieri, la semifinala cu Brăila, să respectăm „legea” Novak, mai mult în dorința de a nu pune clubul in situatia de a plăti 30.000 de lei amenda (legea Novak este o lege populistă care nu are niciun fundament serios în spate , a fost făcută doar ca sa pară că cineva e interesat de soarta sportului românesc ) si am jucat cu 3 jucătoare românce pe teren , 60 de minute (da , este adevărat , România tratează printr-un ordin prost făcut, cetățenii Uniunii Europene in români si „alții din UE”🤦🏻♂️).
Totodată am vrut să evităm situația tragi comică de a avea jucătoare ” la număr ” pe banca de rezerve , doar ca să pară că respectam o variantă fantasmagorică , interpretată in stil românesc a respectivei legi”, a declarat Bogdan Vasiliu.
- Voleiul și baschetul s-au aliniat Legii Novak. Interpretarea legii se face pe teren, nu pe foaia de joc. Iar la volei se dă meci pierdut pentru neutilizarea românilor, așa cum s-a întâmplat la partidA Volei Alb Blaj-Dinamo din retur! Ulterior Federația a schimbat scorul: 0-3!
Și cei de la FR de Handbal, Comisia de Arbitri, pare că au dat o mână de ajutor granzilor care n-au putut alinia 7 românce pe foaie. Au transformat două jucătoare străine în românce. A fost oare o scăpare, gafă, neglijență în serviciu sau ceva premeditat?
Cel care face delegările la ambele ligi este Ionuț Barbu, iar responsabilitatea pentru aceaste două erori este a mai multor persoane, inclusiv delegații de joc.
- CSM Bucureşti şi vicecampioana Rapid Bucureşti se vor întâlni în finala Supercupei României, după ce au eliminat, sâmbătă, în semifinalele Turneului Final Four de la Piteşti, formaţiile CSM Târgu Jiu, respectiv Dunărea Brăila.
În prima semifinală a zilei, chiar la aniversarea a 35 de ani pentru Cristina Neagu, campioana CSM București a învins CSM Târgu Jiu, 34-18 (14-7), în deschiderea oficială a stagiunii 2023-2024. În cea de-a doua semifinală, vicecampioana Rapid București a dispus de Dunărea Brăila, scor 35-29 (19-19).