Liga antrenorilor! Nouă echipe și-au schimbat băncile tehnice în această vară. Steaua și Dinamo și-au adus tehnicieni de la CSM București. Cine sunt cei mai titrați antrenori în Liga Națională, aflați în activitate
Numirea lui Ovidiu Mihăilă pe banca tehnică a Stelei București a ridicat la 9 numărul schimbărilor de antrenori în această vară în Liga Națională. Ceea ce înseamnă că aproape o treime din cluburi (32,14%) au preferat să înceapă sezonul 2015-2016 cu alți tehnicieni față de sfârșitul ediției trecute de campionat.
În Liga Națională masculină s-au produs patru modificări de antrenori principali în staff-urile tehnice, toate fiind surprinzătoare la prima vedere. Deși au terminat pe podium în sezonul 2014-2015, CSM București, respectiv Dinamo au considerat că noile obiective pot fi atinse cu alți antrenori, semn că ambele grupări urmăresc o îmbunătățire a rezultatelor.
Antrenori noi la echipele din LN Masculin
- Zvonko Sundovski CSM București
- Eliodor Voica Dinamo București
- Ovidiu Mihăilă Steaua București
- Sandu Iacob HC Vaslui
Echipa susținută de Primăria Capitalei i-a înlocuit pe Bozo Rudic (Serbia) și Ovidiu Mihăilă cu Zvonko Sundovski și Marko Isakovic (amândoi din Macedonia), cuplul de antrenori care a cucerit două titluri cu HCM Constanța și a condus această grupare până în turneul Final 4 al Cupei EHF. Dinamo a mers pe o „repatriere”, așa cum s-a întâmplat și în timpul campionatului trecut cu Constantin Ștefan: l-a readus la echipă pe Eliodor Voica, antrenor cu care s-a clasat pe locul 3 în ediția 2008-2009.
Interesant, CSM le-a „furnizat” antrenori, în această vară, ambelor rivale din București, Steaua și Dinamo. Dacă Eliodor Voica a revenit la Dinamo după ce a antrenat în sezonul trecut echipa de juniori I de la CSM, Ovidiu Mihăilă s-a întors, la rândul lui, la Steaua, după ce a pus umărul la locul 2 obținut de echipa de seniori a CSM.
A patra schimbare s-a produs la HC Vaslui, Sandu Iacob venind în locul lui Leonard Bibirig, după ce a decis să-și agațe ghetele în cui la 38 de ani și făcuse un prim pas în acest sens la echipa națională, ca antrenor secund al lui Aihan Omer.
La feminin, vara a fost și mai „agitată”, dacă îi putem spune așa, raportat la numărul de schimbări pe băncile tehnice. Dacă excludem echipele nou-promovate, care era normal să-și păstreze antrenorii cu care au „urcat” în LN, aproape jumătate din formațiile de anul trecut au făcut modificări.
Antrenori noi la echipele din LN Feminin
- Aurelian Roșca HCM Baia Mare
- Constantin Ștefan HCM Rm. Vâlcea
- Neven Hrupec CSM Ploiești
- Costică Buceschi Dunărea Brăila
- Simona Gogârlă SCM Craiova
Fără îndoială, cea mai notabilă „mișcare” a făcut-o vicecampioana HCM, care a renunțat la serviciile lui Tone Tiselj, considerat principalul vinovat pentru pierderea titlului, și l-a adus pe Aurelian Roșca după un sezon excelent cu SCM Craiova, dar și un titlu mondial cucerit cu România Under 18. În locul lui Roșca, SCM Craiova a numit-o pe Simona Gogârlă, cea care în urmă cu un sezon era demisă surprinzător de la HCM Rm. Vâlcea, chiar înainte de startul sezonului. Practic, fosta internațională a primit o nouă șansă din partea unei echipe care are și obiective mai importante. Până acum, Gogârlă a lucrat numai la echipe „mici”, care au avut ca obiectiv în general evitarea retrogradării.
Și celelalte schimbări din LN feminin sunt mai mult decât interesante. Cum ar fi numirea lui Costică Buceschi la Dunărea Brăila sau a lui Neven Hrupec la CSM Ploiești. Ambii preiau echipele având CV-uri importante în România, respectiv Croația, cu titluri de campioni în palmares. Cea mai surprinzătoare alegere a făcut-o însă HCM Rm. Vâlcea, care și-a dorit tot un antrenor de titlu și l-a găsit în handbalul masculin, pe Constantin Ștefan, cel care a încheiat pe podium cu Dinamo în luna mai.
Privind către palmaresul antrenorilor care au fost căutați în această vară, cluburile au urmărit, în general, să aducă antrenori care au realizat ceva notabil în trecutul apropiat. Totuși, în handbalul masculin vor fi la startul sezonului doar trei tehnicieni care au cucerit titlul în România: Aihan Omer (Dunărea Călărași), Zvonko Sundovski (CSM București), Lars Walther (Minaur Baia Mare). Cei trei antrenori au adunat împreună 8 trofee de campioni. Selecționerul României este de departe cel mai titrat antrenor în activitate din Liga Națională, cu 5 trofee obținute cu Minaur, Fibrex Piatra Neamț (2) și HCM Constanța (2).
Omologul lui Aihan Omer din handbalul feminin este Gheorghe Tadici, care la rândul lui a obținut 5 titluri, cu HC Zalău (3) și Oltchim (2). Vasile Mărgulescu (Rapid), Costică Buceschi (Dunărea Brăila), Mette Klit (CSM București) au câștigat la rândul lor câteun trofeu în LN în calitate de antrenori principali. Cazuri aparte sunt Aurelian Roșca (HCM Baia Mare) și Popa Seviștean (Alba Sebeș), care au în CV titluri de campioni, dar ca antrenori secunzi. Roșca a cucerit 5 trofee în echipă cu Mariana Târcă, Radu Voina și Peter Kovacs, iar Popa Seviștean în două rânduri ca și colaborator al lui Gheorghe Tadici. De asemenea, Mette Klit mai are un titlu ca „secund” al lui Jakob Vestergaard la Oltchim. Un caz aparte este și cel al lui Constantin Ștefan, care deține în palmares două titluri cu Dinamo și HCM Constanșa, dar acestea se contabilizează la masculin.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?