Liga Campionilor | HCM Baia Mare – Viborg 32-22. Campioana României s-a calificat în sferturile competiției. Gyor și-a respectat blazonul și a învins clar la Metz. Elisei&Co. vor juca împotriva lui Dinamo Volgograd
This browser does not support the video element.
HCM Baia Mare s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după ce a dispus duminică seară cu 32-22 de Viborg. Băimărencele se clasează pe locul trei în Grupa 2 și vor juca în sferturi cu campioana Rusiei, Dinamo Volgograd, evitând, astfel, un duel dificil cu Buducnost, finalista de anul trecut
UPDATE 21:23 Baia Mare câștigă fără nicio problemă cu Viborg, după un meci în care a condus încă din minutul 1 și nu a fost egalată nici măcar o singură dată! 32-22 a fost scorul final, care, coroborat cu victoria lui Gyor la Metz, o duce pe campioana României în sferturi, unde va juca împotriva lui Dinamo Volgograd, campioana Rusiei.
HCM Baia Mare – Viborg 32-22 (17-11)
HCM Baia Mare: Ungureanu 18 intervenții, Arenhart – Do Nascimento 5, Abbingh 5, Elisei 4, Makeeva 4, Davidenko 3, Nechita 3, Herrem 3, Lobach 2, Marin 2, Buceschi 1.
Viborg: Masson 7 intervenții, Poulsen 5 intervenții – Burgaard 8, Skov 4, Damnjanovic 4, Andreassen 3, Lyksborg 2, Balle 1.
UPDATE 20:35 După o primă repriză aproape perfectă, campioana României conduce cu 17-10 și e ca și calificată în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. La Metz, Gyor conduce cu 12-8, ceea ce înseamnă că Baia Mare va termina pe locul 3, urmând să joace în sferturi cu Dinamo Volgograd, adversar mult mai accesibil decât celălalt potențial oponent, Buducnost.
HCM Baia Mare – Viborg 17-11 (pauză)
HCM Baia Mare: Ungureanu 8 intervenții, Arenhart – Do Nascimento 5, Elisei 3, Marin 2, Abbingh 2, Davidenko 1, Herrem 1, Lobach 1, Makeeva 1, Buceschi 1.
Viborg: Masson 5 intervenții, Poulsen – Skov 3, Burgaard 3, Damnjanovic 3, Andreassen 1, Lyksborg 1.
- Arenhart a fost desemnată cel mai bun portar al Mondialului din 2013, când Brazilia a câștigat surprinzător aurul
- Calculele pentru calificare sunt destul de simple: cu o victorie, Baia Mare se califică, însă depinde de rezultatul de la Metz. În cazul în care echipa franceză o bate pe Gyor, atunci băimărencele vor juca în sferturi cu Buducnost. Dacă nu, joacă împotriva lui Dinamo Volgograd
- Dacă Baia Mare pierde, indiferent de rezultatul de la Metz, campioana României e out din competiție. Practic, băimărencele trebuie să aibă un rezultat mai bun decât Metz, care joacă la aceeași oră
În decembrie 2013, Brazilia surprindea lumea handbalului feminin, reușind o victorie istorică în fața Serbiei, la Belgrad, în finala Mondialului. Iar una dintre jucătoarele care și-a adus cea mai mare contribuție la această victorie este și portarul Barbara Arenhart. Cu 81 de intervenții reușite în cele nouă meciuri jucate, Arenhart a fost devansată într-un clasament al intervențiilor doar de sârboaica Tomasevic. Iar cu procentajul de 42% al mingilor parate, brazilianca s-a clasat pe 5 în topul celor mai buni portari. Cifrele senzaționale, coroborate cu medalia de aur, au dus-o pe Arenhart în echipa turneului, o performanță la care Babi nici măcar nu se gândea. Un an și trei luni mai târziu, Arenhart a plecat de la Hypo Viena, echipa la care evolua, și a ajuns la HCM Baia Mare, acolo unde alături de Paula Ungureanu formează unul dintre cele mai bune cupluri de portari din Liga Campionilor.
Intervențiile lui Arenhart din meciul tur cu Viborg au adus victoria echipei băimărene, scor 31-30
Însă evoluțiile echipei băimărene au fost un adevărat rollercoaster în acest sezon, la fel ca ale portarilor campioanei României. Totuși, Arenhart a dat dovada că începe, treptat, să intre într-o formă bună, cu o serie de intervenții în meciul cu CSM București, dublate de o nouă evoluție bună, în fața Gyorului. Din păcate pentru echipa băimăreană, ambele jocuri s-au încheiat cu eșecuri, ambele cu același scor, 29-23, însă Arenhart rămâne optimistă: „Cred că ne putem califica în Final 4 și putem câștiga și titlul în România”. Argumentele care stau în spatele declarației, dar și cine e Barbara Arenhart le puteți citi în interviul de mai jos.
Golul lui Arenhart din meciul Brazilia – Tunisia, din grupele CM 2011, rămâne unul dintre cele mai spectaculoase momente din istoria turneelor finale. Goalkeeperul a marcat atunci din poartă în poartă, lansând aruncarea când mai erau cinci secunde de joc, iar scorul era egal, 33-33. Brazilia a câștigat 34-33, s-a impus și în grupă, dar a cedat în sferturi contra Spaniei, scor 26-27
„Venirea la Baia Mare a fost o schimbare foarte mare”
Barbara, ai venit de la Hypo, dintr-un oraș mare, Viena, la Baia Mare. O schimbare mare de cultură, cum ai resimțit-o?
Într-adevăr, a fost o schimbare foarte mare, mai ales că am venit după trei sezoane petrecute la Hypo. Dar am venit aici pentru o nouă provocare și cred că am făcut alegerea bună.
Ai venit la Baia Mare alături de colega ta de la națională, Alexandra do Nascimento. A fost transferul ei un factor care te-a convins să alegi Baia Mare?
A fost un factor, dar am fost convinsă de proiectul echipei, de faptul că joacă în Liga Campionilor, de obiectivul îndrăzneț, accederea în Final 4-ul Ligii, care va avea loc la Budapesta. Mi-am dorit mereu să joc la echipe puternice, cu obiective dificile și am văzut această ofertă ca pe o provocare.
Ai deja câteva luni bune petrecute în România. Te-ai adaptat greu?
Primele patru-cinci luni au fost foarte dificile. Tranziția nu a fost una foarte ușoară, mi-a fost destul de dificil, fiindcă nici rezultatele nu au fost bune. Acum, însă, mă simt excelent. Odată cu schimbarea antrenorului, echipa a început să prindă curaj. Pot spune că m-am adaptat.
Cum e comunicarea la echipă? Portugheza face parte din aceeași familie lingvistică cu româna…
Daaa, sunt limbi destul de apropiate! Uneori chiar înțeleg ce zic fetele care vorbesc în română! În rest, vorbim engleză acum, după sosirea lui Tone Tiselj.
Arenhart a ieșit fericită din meciul tur și spune că o victorie duminică seară ar aduce și mai aproape campioana României de un Final 4 neașteptat
„Viborg sunt niște luptătoare”
Paula Ungureanu e unul dintre cei mai buni portari din Europa la ora actuală. Cum e concurența cu un astfel de goalkeeper?
Paula e un portar extraordinar, cu experiență și cu un nume imens în handbal. Avem o relație foarte bună, ne înțelegem excelent. Respectul este reciproc, asta ne permite să ne împărtășim sfaturi prețioase. Vorbim foarte mult și asta ne ajută.
Urmează un meci dificil, capital cu Viborg. În tur ați câștigat cu 31-30, ce ați învățat din acel joc?
Am câștigat foarte greu acel meci, a fost o diferență de un singur gol, în condițiile în care ele au avut un lot mult redus numeric. Trebuie să fim pregătite 100% și să dăm totul timp de 60 de minute pentru că ele sunt niște luptătoare și vor juca până la ultima minge.
Duelul tău cu Chana Masson va fi extrem de interesant, un duel între doi goalkeeperi brazilieni. Care sunt punctele ei forte?
E un portar foarte experimentat, cred că asta o ajută foarte mult. Un alt mare avantaj al ei este faptul că e o luptătoare, se motivează excelent, vrea să câștige cu orice preț. Și pentru ea, și pentru Viborg a fost un sezon greu și ar fi excelent pentru ele să se califice, deci o să vină motivate.
Arenhart spune că se înțelege excelent cu Paula Ungureanu, concurenta sa pe post
„Final 4, un obiectiv îndrăzneț”
Spuneai că schimbarea antrenorului v-a ajutat…
Și domnul Buceschi și domnul Tiselj sunt antrenori excelenți. Am avut meciuri bune și cu fostul nostru antrenor, l-am respectat. Acum, cu Tone Tiselj sperăm să ajungem cât mai departe.
Cât de departe, cel puțin în Liga Campionilor?
Cred că o participare în Final 4-ul de la Budapesta ar fi excelentă. Iar o victorie cu Viborg ne-ar aduce și mai aproape de îndeplinirea obiectivului. Evident, nici în sferturi nu va fi ușor, dar simt că putem să ajungem printre cele mai bune patru echipe din Europa.
Câștigați titlul de campioană? Eșecul cu CSM București ar fi un indiciu că nu e așa ușor.
Cred că noi am pierdut din cauză că am avut un program foarte, foarte încărcat. Am venit obosite și asta s-a văzut. Dar nu e o scuză, e clar că și CSM București e o echipă foarte bună, foarte talentată, care se apără excelent. Cu siguranță ne vom revedea în finală și atunci va fi altceva, abia aștept revanșa.
Ai jucat în Brazilia, în Spania, în Austria. Dar cred că nicăieri nu ai avut așa suporteri…
Da, nu vreau să spun că sunt minunați, pentru că deja ar fi un clișeu. Dar e incredibil ceea ce pot să facă meci de meci, e o emulație senzațională la Baia Mare pentru handbal și asta ne ajută mult.
Toată lumea știe că fotbalul e sportul rege în Brazilia. Cât de popular e handbalul acum?
Victoria noastră la Mondialul din Serbia, din 2013, a transformat, cu siguranță, handbalul într-un sport foarte popular. Evident, nu se compară cu fotbalul. Dar puțini știu, în afara Braziliei, că handbalul are cei mai mulți practicanți în școli și licee, mai mulți chiar decât fotbalul. Problema intervine atunci când se termină școala, iar jucătorii nu mai au ce face, întrucât handbalul e amator în Brazilia, iar jucătorii își caută joburi.
ȘTIAI CĂ‚ AVEM O PAGINĂ‚ DE FACEBOOK DEDICATĂ‚ HANDBALULUI?