Liga Națională de handbal feminin a intrat în zodia CSM București. Golgheter surpriză și concluzii la sfârșitul sezonului 2015-2016
Sezonul 2015-2016 al Ligii Naționale de handbal feminin s-a încheiat la sfârșitul acestei săptămâni cu succesul echipei CSM București. În schimb, Rapid București și Alba Sebeș au retrogradat în Divizia A, după numai un sezon. La finalul campionatului, ProSport vă prezintă câteva concluzii.
CSM București a câștigat pentru al doilea an consecutiv titlul de campioană Este și al doilea titlu din istoria clubului, CSMB devenind a 9-a formație din istoria handbalului feminin care deține în palmares cel puțin 2 trofee. Clasamentul all-time se prezintă astfel: Oltchim – 19 titluri, Universitatea Știința Timișoara – 10 titluri, Știința Bacău – 9 titluri, Rapid București – 5 titluri, Știința București – 3 titluri, HC Zalău – 3 titlu, IEFS București – 2 titluri, Rulmentul Brașov – 2 titluri.
Soarta titlului s-a jucat practic în etapa a 21-a, când Corona Brașov a intervenit în lupta directă dintre CSM București și HCM Baia Mare. Echipa pregătită de Bogdan Burcea a învins atunci Baia Mare (32-26), astfel că diferența dintre CSM și HCM s-a mărit la 6 puncte, insurmontabilă în ultimele 5 runde. Interesant este faptul că Brașovul a încurcat Baia Mare în lupta pentru titlu, cam în același mod cum s-a întâmplat în sezonul 2008-2009, când rolurile au fost inversate. Atunci, Baia Mare i-a luat un punct Brașovului chiar din prima etapă, care a contat decisiv în bătălia pentru titlu pe care Rulmentul o avea cu Oltchim.
- CSM București a câștigat titlul pentru al doilea an consecutiv, dar și podiumul este identic cu cel din sezonul 2014-2015, încheiat însă cu play-off.
- HCM Baia Mare a ocupat cel puțin locul 2 în Liga Națională al patrulea sezon la rând. Echipa din nordul țării încheie „ciclul olimpic” cu trei medalii de argint și un titlu cu cerit în sezonul 2013-2014.
- Dunărea Brăila a avut cel mai important salt în ultimul sezon al Ligii Naționale. Echipa pregătită de Costică Buceschi a urcat două locuri față de ediția 2014-2015, revenind în Top 4 după o pauză de 2 ani.
La 35 de ani, Roxana Gatzel Han (Măgura Cisnădie) a încheiat în fruntea clasamentului gogheterilor cu 211 goluri. Vicecampioana mondfială din 2005 a marcat practic 30% din golurile echipei sale, care a reușit să evite o retrogradare directă.
Rapid București și Alba Sebeș revin în Divizia A, după numai un sezon în Liga Națională. De remarcat, în sezonul 2015-2016 nu a mai existat o formație care să piardă pe linie toate jocurile, Alba Sebeș – ultima clasată – reușind să adune 4 puncte în cele 26 de etape.
- Danubius Galați și CSM Bistrița vor juca în sezonul 2016-2017 în Liga Națională.
- Măgura Cisnădie, Unirea Slobozia, HCM Buzău, Știința București, Cetate Deva și CSM Slatina au dreptul de a participa la un turneu de baraj menținere / promovare în Liga Națională.
CSM București și HCM Baia Mare au avut cel mai bun atac în acest sezon, fiecare înscriind câte 817 goluri, adică în medie 31,42% goluri / meci
26,98 goluri / echipă a fost media în ultimul sezon al Ligii Naționale, ceea ce înseamnă cpă în medie s-a marcat aproape 54 de goluri / joc
CSM București a avut cea mai bună apărare – 582 de goluri primite, adică 22,38 goluri primite / meci.
CSM București s-a calificat pentru sezonul următor al Ligii Campionilor, în timp ce HCM Baia Mare și Corona Brașov au dreptul să se înscrie în Cupa EHF. În cazul în care apar suprize neplăcute, atunci prima care profită este Dunărea Brăila
Un loc în cupele europene va fi câștigat la turneul Final al Cupei României, programat în 19-20 mai, în Baia Mare. Programul optimilor de finală, programate miercuri – 27 aprilie este următorul: HCM Roman – Danubius Galați, SCM Craiova – „U” Cluj, Dunărea Brăila – HCM Rm. Vâlcea, Alba Sebeș – HC Zalău, Unirea Slobozia – Măgura Cisnădie, Rapid București – CSM Bistrița, CSM Ploiești – HCM Baia Mare, Corona Brașov – CSM București.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?