Liga Națională, ziua 1 a finalelor: CSM București – Baia Mare 1-1. Capitala a câștigat cu fetele, Maramureșul cu Minaur! Legenda băimăreană, la un pas de un nou „event” după 16 ani

Prima zi a marilor finale în Liga Națională: CSM București – HCM Baia Mare 23-22 (feminin), CSM București – Minaur Baia Mare 24-26. Următorul cuplaj este marți, în Baia Mare, cu începere de la ora 18:30.

22:25 Dacă la feminin finala este încă deschisă oricărui rezultat, după victoria pe teren propriu obținută de CSM, în schimb, Minaur a făcut un pas uriaș către titlu după ce s-a impus în fieful formației bucureștene cu 26-24.

Repriza a doua a fost cu răsturnări spectaculoase de situație. CSM și-a continuat revenirea din prima repriză și a preluat conducerea în minutul 38: scor 16-15. Băimărenii nu au dat gol la reluare timp de 11 minute, astfel că gazdele au continuat să-și mărească avantajul. În minutul 45, CSM a ajuns la o diferență de 4 goluri (21-17). Au reușit, așadar, în 33 de minute un „parțial” de 19-8!

Minaur a salvat însă finalul de joc prin cei doi handbaliști care au fost la un pas să se bată la sfârșitul primei reprize, Peter Tatai și Cristian Malmagro. Primul a fost responsabil cu paradele, iar spaniolul cu golurile. Baia Mare a revenit în avantaj în minutul 55 (23-22) și n-a mai cedat până la final. Cu 26-24 după 60 de minute, Minaur se reîntoarce acasă cu o mare victorie. „Eventul”, după 16 ani, nu mai este deloc un vis!

CSM București – Minaur 24-26 (12-15)

  • Blazevic, Iancu (16 intervenții) – Marjanac 6, Milosevic 4, Kostadinovic, Negru 5, Novanc 1, Wetterbrandt, Constantinescu 5, Stamate, Simonic 1, Militaru, Rotaru 2, Sâncelean, Șomlea
  • Tatai (12 intervenții), Pop (1 intervenție) – Fotache 2, Eklemovic 3, Pribanic 4, Busecan, Sadoveac 8, Stegavik 1, Bera 2, Sabou 1, Malmagro 5, Chavez, Grasu, B.Mihai
  • Aarbitri: Din – Dinu; Eliminări: 7-7

21:25 Minaur Baia Mare a controlat primele 30 de minute ale finalei cu CSM București, pe care le-a încheiat în avantaj, cu 15-12. Gazdele au intrat destul de timorate și s-au „pierdut” în ambele faze, motiv pentru Minaur să ia un avans de 7 goluri în primele 12 minute (9-2). Bozo Rudic a făcut prima schimbare importantă în poartă, Blazevic fiind înlocuit cu Iancu. Modificare care a dat roade. Pe fondul unor intervenții consecutive ale tânărului portar, CSM a revenit la 7-9 (min. 18). A fost rândul lui Lars Walther să reacționeze cu un time-out. Surprinzător, a urmat o a treia serie consecutivă de goluri în această repriză. Minaur a marcat patru goluri la rând și s-a desprins din nou 13-7 (min. 23).

Finalul de repriză a aparținut gazdelor, care au reușit să strângă încă o dată rezultatul (scor 12-15), în primul rând datorită jocului cu pivotul Rotaru, care l-a înlocuit pe Novanc. Momentul primei reprize a fost oferit de Peter Tatai, care și-a certat violent un coechipier, pe spaniolul Malmagro, pentru că nu s-ar fi apărat bine la o acțiune a gazdelor. Incidentul s-a produs sub ochii lui Constantin Din, care i-a arătat fără ezitare portarului maghiar 2 minute de eliminare.


20:09 CSM București conduce HCM Baia Mare cu 1-0 în finala feminină, după ce s-a impus cu 23-22 într-un final încins! HCM Baia Mare a avut ultimul atac mai bine de 50 de secunde, chiar și în superioritate, dar nu a putut să egaleze și să ducă meciul la aruncările de la 7 metri.

Cristinana Vărzaru: „Mergem la Baia Mare să câștigăm campionatul. Noi ne dorim să terminăm după două jocuri, dar contează mai puțin dacă vor fi două sau trei partide, important este să câștigăm”.


Fotografii: Alexandru HOJDA

Repriza a doua a aparținut în, marea ei majoritate, portarilor brazilieni Mayssa Pessoa și Barbara Arenhart, care au avut puterea să influențeze tabela de marcaj. Prima care s-a remarcat a fost brazilianca CSM-ului, care a avut o serie incredibilă de parade, astfel că coechipierele sale au putut să plece liniștite în atac și să se desprindă la 20-17 (min. 46). Gazdele au avut șansa să se distanțeze și al 4 goluri, dar în poarta oaspeților și-a făcut simțită prezența Barbara Arenhart. Brazilianca a fost copia la indigo a Mayssei Pessoa. Ea le-a redat forța și înncrederea coechipierelor, iar în câteva minute s-a „schimbat” tabel: 21-20 pentru HCM în minutul 51.

Ultimele 10 minute s-a jucat cu cuțitul la os, dar și cu garda jos! Cele două apărări au funcționat ca la carte, diferența fiind făcută de o aruncare de excepție a suedezei Linnea Torstensson, care a marcat cu un minut înainte de final cu 23-22! Tone Tiselj a luat time-out imediat,  dar la reluare elevele lui n-au reușit să spargă defenisva gazdelor, chiar dacă au avut și superioritate numerică pentru aproximativ 30 de secunde. Aceeași Torstensson a reușit un blocaj, iar apoi a stopat-o pe Ardean să arunce la poartă. CSM București și-a fructificat astfel terenul propriu și pleacă în avantaj către Baia Mare.

CSM București – HCM Baia Mare 23-22 (13-11)

  • Pessoa (17 intervenții), Tolnai (1 intervenție) – Fachinello 2, Vizitiu, Bazaliu 2, Torstensson 5, Tivadar, Rodrigues 5, Vărzaru, Martin 3, Curea 2, Da Silva 4, Manea, Vetkova, Nan, Glibko
  • Ungureanu (8 intervenții), Arenhart (8 intervenții) – Geiger 2, Abbingh 2, Makeeva 3, Ardean 5, Szucs, Buceschi, Davydenko 2, Do Nascimento 5, Herrem 1, Nechita 2, Pîrvuț, Tătar, Marin, Gjeorgjevska
  • Arbitri: Stoia – Florescu; Eliminări: 5-3

19:11 După primele 30 de minute de joc, CSM București conduce cu 13-11. Cele două formații și-au împărțit perioadele de dominare. HCM s-a desprins la 5-2 (min. 8) după două ratări ale Iuliei Ciurea din poziție de 1-1.

Mette Klit a cerut time-out, care a dat rezultate. După 3 minute s-a restabilit egalitatea, 5-5. A urmat o perioadă destul de neagră pentru oaspete, astfel că bucureștencele s-au desprins la rândul lor la 3 goluri avans, 10-7 (min. 20). A fost rândul lui Tone Tiselj să ia time-out. Rezultatul? Baia Mare a revenit la 11-11. Finalul primei reprize a aparținut gazdelor care au luat din nou avans de două goluri (13-11). HCM a plătit tribut pentru două ratări din situație de 1-1, prin Alexandra do Nascimento.


Fotografii: Alexandru HOJDA


18:41 Corona Brașov a făcut un pas mare spre câștigarea medaliilor de bronz, după ce a câștigat în deplasare primul meci al finalei mici cu HCM Roman,scor 24-22.


18:27 Sala Polivalentă nu este plină. Aproximativ 3.500 de spectatori sunt în tribune înaintea primei finale a zilei care stă să înceapă.


18:05 Constantin Căliman, directorul general al CSM București, a confirmat la „Săptămâna de handbal” că Linnea Torstensson nu se află în cea mai bună formă fizică, având probleme medicale. Suedeza acuză probleme la ligamentele piciorului drept, dar se află în lot și chiar efectuează încălzirea cot la cot cu colegele ei. Carmen Martin este o altă handbalistă de la CSM care a acuzat probleme medicale în această săptămână, dar și ea face parte din lotul de „16”.


18:00 Superstiție sau întâmplare? La precedentul meci susținut în „Polivalentă”, HCM Baia Mare a jucat în alb. Scorul a fost clar în favoarea echipei CSM București (29-23). Baia Mare evoluează în această după-amiază în roz!


17:52 Jucătorele de la HCM Baia Mare sunt primele care au ieșit la încălzire. Elevele lui Tone Tiselj au fost primite cu forte multă căldură de suporteri, care sunt deja la datorie.


17:49 Deși nu mai este foarte mult până la ora primului joc, în Polivalentă este încă liniște. De fapt, fotografia postată pe Twitter de Adrian Costeiu este mai mult decât sugestivă.


17:45 CSM București s-a pregătit exemplar pentru cele două jocuri cu Baia Mare în finalele Ligilor Naționale. Inclusiv din punct de vedere organizatoric. Pe tavanul sălii a fost montat un cub de led-uri, ca la marile competiții.


17:40 Informații proaspete furnizate de colegul Adrian Costeiu: „Suporterii băimăreni fac scandal pentru niște boxe montate în colțul sălii”.


17:37 Dacă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu este foarte pasionat de handbal, ci mai degrabă de fotbal, motiv pentru care foarte probabil nu va ajunge azi la „Polivalentă”, în schimb, echipele din Baia Mare sunt însoțite la București chiar de edilul-șef, Cătălin Cherecheș. Înaintea finalelor, primarul din Baia Mare a și postat un mesaj pe pagina personală de Facebook: „Am reconstruit împreună cu băimărenii sportul din orașul nostru, am fost alături de handbalistele noastre dragi, am trăit împreună emoția primelor cupe și supercupe câștigate și ne-am bucurat când ele au devenit campioanele României. … După un sezon greu, dar în care echipa a strălucit, acum este și rândul legendei Minaur să pășească pe prima treaptă a podiumului național. Au curs lacrimi de bucurie când recent, după 16 ani, Minaur a câștigat Cupa României. Nu mulți credeau la începutul sezonului că băieții vor ajunge în finală. Dar iată-ne aici! Încrezători și bucuroși, alături de campioanele noastre care acum doresc să își reconfirme titlul și alături de băieții de la Minaur care vor în acest sezon să fie încoronați campioni! … Hai, HCM! Hai, Minaur! Hai, Baia Mare!„.


17:20 Baia Mare și București se laudă deja cu câte un titlu în acest sezon. Ambele tabere au câștigat campionatul la juniori I: Baia Mare prin CSȘ 2 (masculin), iar București chiar prin CSM (feminin).


17:05 Dincolo de titlul pus în joc, finala feminină mai are o miză specială. Echipa care triumfă se califică direct în grupele principale ale Ligii Campionilor, în timp ce vicecampioana va evolua, foarte probabil, într-un turneu de calificare. Acolo vor mai fi prezente câteva nume importante, precum Gyor și Esbjerg / FC Midjylland. Așadar, CSM și HCM vor juca și pentru a evita un posibil duel cu Gyor încă de la început!


17:00 Suporterii băimăreni au ajuns deja în Capitală și se pregătesc de cele două finale. Patru autocare cu aproximativ 200 de suporteri au sosit la Sala Polivalentă.


16:58 Reporterul ProSport, Adrian Costeiu, se află deja la Sala Polivalentă, în miezul evenimentelor, astfel că ne va ține la curent cu atmosfera din arena bucureșteană în următoarele ore. Până la startul primei partide au mai rămas aproximativ 90 de minute!


14:52 Tot vineri, dar de la ora 17:00, începe și bătălia pentru medaliile de bronz în Liga Națională, disputa dintre HCM Roman și Corona Brașov. Ambele formații și-au asigurat prezența în viitoarea ediție a cupelor europene, ambele în Cupa EHF. Rămâne de văzut cine va avea statut de cap de serie. Două aspecte de remarcat înaintea primul joc pentru locul 3: Corona este în regres față de sezonul trecut, când a terminat pe locul 2; un zvon pe piața transferurilor: Irina Glibko (CSM București) ar putea evolua din sezonul următor la HCM Roman.

Tot la capitolul zvonistică, Mihalschi ar urma să ajungă la Corona, iar Băbeanu la HCM Rm. Vâlcea, ambele jucătoare fiind acum sub contract cu HCM Roman.


14:42 Profitând și de vremea plăcută, jucătorii echipei Minaur Baia Mare s-au deconectat, aproximativ două ore, prin Centrul Vechi al Capitalei.


14:30 La intrarea în Sala Polivalentă, CSM București își întâmpină azi susținătorii și cu un magazin oficial de prezentare. Pe lângă bilete, suporterii pot achiziționa tricouri dar și alte lucruri cu însemnele clubului.


14:20 Să aruncăm o scurtă privire și asupra cuplurilor de arbitri care vor arbitra în această seară. FRH a delegat, teoretic, cele mai bune cupluri. Prima partidă dintre CSM și HCM va fi condusă de Diana Carmen Florescu și Anamaria Stoia, cele mai titrate din handbalul feminin. Cuplul bucureștean a arbitrat cele două formații în mai multe rânduri în acest sezon, inclusiv în semifinalele play-off. Jocul de la masculin va fi condus de finaliștii Ligii Campionilor, Constantin Din și Sorin Dinu. Atât CSM, cât și Minaur i-au mai avut în play-off, ambele formații având câștig de cauză cu HCM Constanța, respectiv Dinamo. Le urăm multă baftă arbitrilor, iar dacă se poate, după jocuri, să nu avem discuții!

Ar mai fi de spus că din trio-ul de frunte al arbitrajului românesc mai fac parte Bogdan Stark și Romeo Ștefan, care au fost delegați la meciul doi dintre Minaur și CSM București, programat marți! În weekend, cei doi vor conduce primul meci al finalei mici dintre Potaissa Turda și Dinamo (sâmbătă, ora 18:00).


14:13 Cine ar putea să facă diferența în finala feminină? Marianta Târcă, antrenoarea care a câștigat titlul cu Oltchim și cu Rulmentul în Liga Națională, susține că Paula Ungureanu (HCM) și Linnea Torstensson (CSM) sunt cele mai importante jucătoare din cele două tabere. Ce a spus fosta mare jucătoare despre finala LN feminine citiți aici.


14:05 Pentru prima dată în istoria clubului românesc, un club este mai aproape ca niciodată să câștige ambele titluri din handbalul românesc la seniori. Până acum s-a întâmplat doar ca același oraș să dețină concomitent trofeele, Bucureștiul. Au trecut însă 41 de ani (!) de la o astfel de situație, când IEFS București a luat titlul la fete, iar Steaua  la masculin, ambele în 1974.


12:58 Toate cele patru finaliste din Liga Națională își doresc să participe în grupele Ligii Campionilor în următorul sezon. Dacă la fete, ambele grupări și-au calculat pașii în acest sens încă din 2014, în schimb, CSM și Minaur (masculin) și-au schimbat strategiile în ultima perioadă.

În ambele tabere, în vară, vor veni și vor pleca handbaliști. În acest moment, cele mai clare lucruri, în privința transferurilor efectuate, sunt la CSM (feminin). Echipa din Capitală a anunțat deja trei transferuri: Gullden, Jorgensen, Fisker. Nu se știe încă de ce jucătoare se vor despărți „cesemiștii”. Din tabăra HCM Baia Mare, noutățile au ieșit mai greu spre deloc. Alisson Pineau ar fi semnat încă de acum câteva luni cu HCM, dar nici această mutare nu a fost confirmată de nimeni.

Mai multe informații au început să apară în tabăra masculină a celor din Baia Mare. Uros Vilovski ar fi semnat încă de acum câteva săptămâni, iar în această săptămână, în Baia Mare, a fost văzut și Tamas Ivancsik, extrema dreaptă care a evoluat ani buni la Veszprem.

De altfel, emaramures.ro(foto dreapta) a si prezentat o fotografie cu handbalistul maghiar, stând la masă cu reprezentanții Minaur. Va pleca de la echipă bosniacul Milas, care a fost împrumutat în acest sezon de Wisla Plock. în timp ce foarte probabilk Eklemovic și Chavez se vor retrage. Eklemovic are însă șanse mari să rămână în staff-ul lui Minaur.

CSM București (masculin) a anunțat până acum un singur transfer oficial, cel al suedezului Persson (portar). Iar la plecări, foarte probabil, se va despărți de Pal Wetterbrandt, care și-a făcut deja cunoscute aceste intenții.


12:40 Patru jucători, toți din cadrul CSM București, au ocazia în acest sezon să-și treacă în palmares titluri de campioni cu a treia formație diferită. Două cazru sunt la feminin și alte două cazuri, la masculin: Cristina Vărzaru (Oltchim, Rapid), Mihaela Tivadar (Rulmentul, Oltchim), Marius Novanc (Steaua, HCM Constanța), Marius Stavrositu (Steaua, HCM Constanța).


12:35 La casele de pariuri, ambele echipe ale grupării bucureștene sunt favorite să câștige meciurile de decshidere ale finalelor! Echipa feminină are o cotă de 1.65 la victorie, în timp ce HCM – 3.25. La masculin, jocul CSM – Minaur este văzut mai echilibrat. Bucureștenii au o cotă de 1.85 la victorie, iar băimărenii – 2.30.


12:25 Pentru meciurile pe care le găzduiește, vineri, începând cu ora 18:30, CSM București a pregătit și un slogan: „O zi, două finale!”. Cu acestă „formulă”, clubul din Capitală a făcut toată săptămâna apel la spectatori, să vină în această seară la Polivalentă! CSM speră în prezența a 5.000 de spectatori, așa cum a arătat sala și la meciul feminin din sezonul regulat.

Echipele din Baia Mare se vor baza sigur pe o galerie inimosă. Aproximativ 200 de suporteri au plecat de la primele ore ale acestei zile spre Capitală cu autocarele.


12:13 Din punct de vedere statistic, Baia Mare este în avantaj și în ceea ce privește disputa masculină din acest sezon. Minaur s-a impus în partida de pe teren propriu cu 27-21, iar la București, tot în Sala Plovlentă, cele două finaliste au remizat, scor 25-25. Trupa lui Walther și Pop au deja și un trofeu în acest sezon, Cupa României.


12:00 În finala feminină se înfruntă, teoretic, două formații cu pretenții de Final 4 în sezonul următor al cupelor europene. În acest sezon, HCM Baia Mare și CSM București s-au înfruntat de trei ori, în două rânduri în campionat și o dată în Cupa României. Bilanțul este favorabil campioanei en-titre, cu 2-1! Toate cele trei meciuri au fost, practic, câștigate de formațiile gazdă.

Rezultate înregistrate

  • LN, tur: HCM Baia Mare – CSM București 24-21
  • LN, retur: CSM București – HCM Baia Mare 29-23
  • Cupa României, finală: HCM Baia Mare – CSM București 18-17

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

 

Publicat: 22 05. 2015, 22:32
Actualizat: 23 05. 2015, 20:08