Liga primăriilor! Handbalul ar fi fost un sport pe cale de dispari’ție în România, fără sprijinul autorităților

Fără sprijinul Consiliilor Locale sau Județene, handbalul ar fi fost azi un sport pe cale de dispariție în România. Niciuna din cele 12 formații din Liga Națională feminină, care debutează mâine, nu și-ar fi putut face bugetul pentru sezonul 2013-2014 fără implicarea autorităților. De fapt, realitatea este și mai cruntă. Majoritatea cluburilor trăiesc exclusiv pe baza fondurilor alocate la întocmirea bugetelor sau la rectificări. Sponsorii au rămas prea puțini sau chiar deloc la câteva echipe, iar banii obținuți din drepturi TV sau bilete pe întreg sezonul abia dacă ajung pentru una-două deplasări. Despre alte venituri, din vânzări de jucătoare, din competiții, nici nu poate fi vorba.

Muntean: „Alții duc banii la cazinouri, eu îi dau la handbal”

Dintre cele 12 echipe, opt depind mai mult de 95% de Consiliile Locale sau Județene. Și banii promiși la început de drum de primari, de președinți de Consilii Județene par insuficienți la mai toate cluburile pentru a atinge obiective importante. „Cam 70% din bani merg la salarii și impozite și numai 30% sunt pentru pregătire și competiții. În astfel de condiții este cam greu să progresezi”, spun mai mulți oameni din handbal. Alte trei echipe, HCM Baia Mare, Corona Brașov și Jolidon Cluj, intră într-o altă categorie, cea a echipelor susținute de primării, dar care au reușit să găsească și ceva sponsori pentru a ridica puțin ștacheta. La Cluj și Brașov salariile sunt plătite aproape integral din fonduri private. Un caz singular este cel al nou-promovatei CSM Cetate Deva, gruparea care are la timonă un patron: Marian Muntean. „Am o ambiție personală și nu mă pot lăsa. Alții își duc banii la cazinouri, la poker, eu prefer să îi aduc aici”, așa își motivează oficialul devean dorința de a-și cheltui banii la handbal. „Fără sprijinul autorităților ar fi fost haos, handbalul românesc nu poate exista. Iar sponsorii nu vin pentru că nu au nimic de câștigat. Eventual se duc la fotbal unde numai din drepturi TV vin peste 30 de milioane de euro. La handbal sunt numai 300.000 de euro pe sezon. În asemenea condiții, ce afacere să faci?”, a continuat Marian Muntean, care la rândul lui va fi ajutat de autorități pentru a urca pe o poziție fruntașă în România. Patronul Devei vine și cu o idee nouă în handbalul românesc, a numit doi antrenori principali la echipă, Eden Hairi și Gheorghe Ionescu.

Baia Mare și Brașov, favorite pe hârtie

Fără Oltchim, dispărută, și în condițiile date, viitoarea campioană va fi decisă la nivel de primării. Adică va câștiga orașul sau județul care va fi dispus să ofere un buget mai mare pentru handbal. Baia Mare și Brașov pornesc cu prima șansă, având și susținerea unor sponsori, însă într-o competiție bazată aproape exclusiv pe fonduri publice oricând pot apărea surprize. Deva, Brăila sau Cluj vor avea, la rândul lor, un cuvânt de spus în noul sezon. Cine dă mai mult?


 

Publicat: 03 09. 2013, 10:03
Actualizat: 03 09. 2013, 11:29