Lovitura cu care Corona Brașov își pregătește revenirea în prim-planul Ligii Naționale de handbal feminin. HCM Rm. Vâlcea și Minaur Baia Mare, alte formații care anunță mutări de impact. Credit antrenorilor români
Aflată pe tobogan în acest sezon, Corona Brașov se pregătește să se relanseze în handbalul feminin cu o bancă tehnică extrem de solidă. HCM Rm. Vâlcea și Minaur Baia Mare sunt alte două formații care se pregătesc să abordeze sezonul următor al Ligii Naționale cu antrenori cu performanțe notabile în ultimii ani.
La începutul sezonului, Corona Brașov era văzută una din formațiile care se vor lupta pentru locul 2 în Liga Națională, dar investițiile nu au dat roadele așteptate. Echipa se scufundă în această perioadă în mediocritate, fiind în zona locurilor 8-9, deși are în componență mai multe jucătoare ale primei reprezentative. Doar Rapid București, CSM Slatina și Unirea Slobozia au un bilanț mai slab la meciurile de pe teren propriu. În tentativa de a ieși din această situație jenantă, conducerea clubului pregătește o mutare spectaculoasă la nivelul băncii tehnice, începând din vară. Astfel, se vehiculează că formația brașoveană va merge pe un tandem Mariana Tîrcă – Ion Crăciun. Golgheterul all-time al naționalei feminine ar urma să preia atribuțiile de manager ale secției de handbal, în timp ce Ion Crăciun va fi antrenorul principal.
Ambii tehnicieni au fost în ultimii ani antrenori la lotul național de tineret, iar strategia de viitor a clubului ar viza reconstruirea echipei pe scheletul generației 98-99, cu care au și lucrat. De altfel, primul semnal a venit zilele trecute, când extrema dreaptă Ana Maria Berbece a anunțat că va reveni din vară la Corona Brașov. Sorina Tîrcă, Daria Bucur, Daciana Hosu, Claudia Lăcătuș și Ana Maria Lopătaru sunt deja la dispoziția clubului, iar câteva evolează deja constant în Liga Națională. Mariana Tîrcă este antrenoarea care a adus ultimul titlu de campioană la Brașov, în 2006, pe când echipa purta numele de Rulmentul. De asemenea, Mariana Tîrcă și Ion Crăciun au cam același profil, ambii fiind recunoscuți pentru faptul că au construit echipe competitive de la zero și au promovat mereu jucătoare tinere. Strategia ar viza reconstruirea unei echipe puternice, care în 2-3 ani să atace primele poziții în handbalul feminin.
Calificată în viitorul sezon al Cupei EHF, HCM Rm. Vâlcea este o altă formație care va porni la drum cu un nou staff tehnic. Florentin Pera, antrenorul echipei Dunărea, s-ar afla în pole-position pentru a prelua echipa. Tehnicianul a avut trei ani foarte buni la CSM Roman, dar clubul a decis în 2016, inexplicabil, să renunțe la serviciile lui. După ce a mai trecut o scurtă perioadă pe la Cluj, cu care a evitat turneul de baraj în 2017, și a reușit să repună pe picioare Dunărea Brăila în acest sezon, antrenorul pare tentat să preia o echipă cu pretenții din Liga Națională. Singura problemă pentru perfectarea acestui „transfer” ar fi faptul că Florentin Pera mai are un an de contract cu Dunărea Brăila.
Baia Mare revine în Liga Națională de handbal feminin sub o nouă denumire, CS Minaur, dar cu ambiții mari, așa cum au fost și înainte ca HCM să dispară. În tentativa de a construi o echipă capabilă se bată la titlu peste 2-3 sezoane, Minaur intenționează să plece la drum cu Costică Buceschi, antrenorul cu care Baia Mare a câștigat Liga Națională în 2014. Buceschi a avut rezultate deosebite și la Brăila, unde a devenit vicecampion, cu o victorie asupra CSM București.
A devenit o certitudine faptul că SCM Craiova va continua din sezonul următor tot cu Bogdan Burcea. Clubul și antrenorul care a condus echipa în finala Cupei EHF în acest sezon au parafat zilele trecute un nou contract.
HC Zalău va merge fără doar și poate pe mâna lui Gheorghe Tadici, Măgura Cisnădie va juca în premieră în cupele europene cu tehnicianul care a adus-o în acest punct, Alexandru Weber, CSM Bistrița are soluția încă de la promovare, Horațiu Pașca, în timp ce CSM Roman îi va acorda în continuare credit lui Dumitru Muși, după ce antrenorul a reușit să readucă stabilitatea. Dintre echipele cu pretenții, rămâne de văzut ce antrenor va avea CSM București în sezonul următor. Varianta Ambros Martin a „picat”, iar colaborarea cu Per Johansson din vară este incertă.
Ca și concluzie, interesant este faptul că aproape toate echipele acordă credit antrenorilor români.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?