Mariana Târcă (49 de ani) are câteva recorduri care cu greu pot fi egalate în handbalul românesc, atât din punct de vedere al meciurilor jucate (335), cât și al golurilor marcate pentru echipa națională (2.043). Considerată cea mai bună „stângace” a României din toate timpurile, fosta tricoloră și-a câștigat în ultimul sezon un loc în istoria handbalului românesc și ca antrenor.
Târcă a comis o „infracțiune” memorabilă: a folosit șase junioare în loc de cinci într-un meci de campionat, cât prevede regulamentul FRH, astfel că echipa pe care o pregătește, Corona Brașov, a pierdut la masa verde jocul câștigat pe teren și a fost penalizată cu un punct. Adică un „delict” considerat de FRH cel puțin la fel de grav cu neprezentarea la un meci de campionat, cum a fost cazul Brăilei, sau peste faptul că o altă grupare nu a putut asigura asistența medicală, exemplul „U” Cluj. „Chiar dacă am terminat sezonul pe poziția a 6-a, pentru mine și pentru fete locul final a fost 5! Tot cazul nostru mi-a lăsat un gust amar. Dacă ar fi vorba de fete cu dublă legitimare aș mai înțelege, dar când aceste handbaliste sunt crescute de noi nu mai înțeleg de ce nu avem voie să le promovăm. Nu cred că ar trebui să existe o limitare în ceea ce privește junioarele. Spre exemplu, Anita Gorbicz a fost promovată la 15 ani. În Liga Națională avem jocuri unde îți permiți să folosești mai multe junioare”, explică Târcă.
„Eu construiesc, nu primesc”
În ciuda experienței pe care a avut-o în sezonul recent încheiat, Mariana Târcă susține că va continua să promoveze jucătoare ori de câte ori va avea ocazia: „Sunt unii antrenori predestinați să construiască echipe, iar alții să le primească gata făcute. Eu fac parte din prima categorie și voi rămâne toată viața un astfel de antrenor. Am o satisfacție mult mai mare în momentul în care văd că o jucătoare la o anumită valoare ajunge la un alt nivel după ce a trecut și prin mâna mea”.
O motivație în plus să meargă pe această linie îi este insuflată și de Sorina, copilul care îi calcă de ceva vreme pe urme. „Sufletul” antrenoarei are 13 ani și este văzută deja ca un viitor star al handbalului feminin. La categoria ei de vârstă, Sorina adună deja premii cuvenite MVP-urilor. „Nu că sunt mama ei, dar Sorina va fi una din handbalistele de excepție. La vârsta ei este peste mine, are un bagaj de cunoștințe și calități pe care eu nu le-am avut. Este total dedicată handbalului, iar în 3-4 ani ar putea debuta la senioare”, îi face caracterizarea Mariana Târcă. Iar în momentul în care va avea această șansă, fostul inter dreapta al naționalei nu va avea nicio ezitare să o promoveze. „Pe Dedu și Pricopi le-am «aruncat» în luptă când aveau 16 ani. Când au valoare, junioarele trebuie încurajate să urce mai sus”, conchide Mariana Târcă. Așadar, n-ar fi exclus ca peste câțiva ani să asistăm la un cuplu de aur, mamă și fiică.
„Mă vopsesc după anotimp”
O jucătoare care a făcut minuni în teren, Mariana Târcă e un personaj excentric și pe margine. Antrenoarea Brașovului s-a remarcat în ultima vreme cu un nou look, cu o frizură în diverse culori. „Îmi place să mă vopsesc după anotimp, îmi dă o stare mai tinerească. Eu mă văd încă în teren, mă simt una de-a lor, chiar dacă sunt pe margine. În meciuri oficiale nu se mai poate, dar la antrenamente mai intru la joc”, spune Târcă. Ea a ales pentru prezent culori vii, roșu și violet.
Echipa națională, capitol închis
De fiecare dată când naționala și-a căutat selecționer, Mariana Târcă s-a numărat printre numele vehiculate. În 2008, FRH l-a preferat pe Radu Voina, deși antrenoarea Brașovului era creditată cu prima șansă. Mulți specialiști, inclusiv rivalul Gheorghe Tadici, consideră că Târcă ar fi cea mai îndreptățită să fie ofertată acum. Fosta glorie spune însă că nu va accepta o eventuală ofertă: „Timpul nu-mi permite să preiau naționala. Am întâlnit niște oameni extraordinari la Brașov, am pus împreună pe hârtie un proiect și vrem să-l ducem până la capăt”. Antrenoarea nu s-a ferit să spună că ratarea calificării la JO a venit în urma unei strategii neadecvate: „S-a greșit încă de la început cu acest ciclu olimpic. Am avut o generație de mare valoare, dar era previzibil încă de acum patru ani că va interveni uzura. Încă din 2008, naționala trebuia reconstruită”.
Cupa României e obligatoriu să se desfășoare. Nu înțeleg de ce la băieți se poate juca, iar la fete nu. Apoi, de ce la naționala masculină antrenorul poate avea apartenență de club, iar la feminin nu Mariana Târcă, antrenor Corona Brașov
Corona Brașov este una din puținele echipe din România fără restanțe financiare la jucătoare. Mariana Târcă & Co au adoptat modelul nordic, adică fiecare handbalistă să fie plătită de câte un sponsor
Mariana Târcă alocă handbalului 14 ore pe zi. Programul începe la ora 7:00 și se încheie de cele mai multe ori după ora 21:00
21 de ani este media de vârstă a echipei pe care o antrenează Mariana Târcă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER