Mariana Tîrcă a vorbit cu subiect și predicat despre câteva din problemele echipei naționale, care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice.
România a terminat pe ultimul loc în turneul preolimpic de la Podgorica, după Muntenegru și Norvegia.
Și la turneul preolimpic de la Podgorica, România a depins în mare măsură de Cristina Neagu.
Mariana Tîrcă susține că a venit un moment în handbalul românesc, în care trebuie făcută o analiză la sânge, dar în același timp dreaptă. „Din păcate, era previzibil ceea ce s-a întâmplat. Cred că suntem unica Federație fără o strategie, prin care să monitorizăm jucătorii de valoare. Să urmărim jucătoarele cel mai în formă pentru competițiile care contează. Ne axăm foarte mult pe jocul Cristinei, care face ce poate, dar nu este un supraom”, a comentat golgheterul all-time la Realitatea Sportivă.
„Dacă nici acum nu conștientizăm că suntem pe tobogan în jos, că am luat viteză, înseamnă că și handbalul feminin va fi foarte greu de respectat. Dacă urmărim evoluțiile și la nivel de junioare, tineret, cadete, ne vom da seama unde suntem. Iar cauzele sunt multiple”, Mariana Tîrcă
Și la turneul preolimpic de la Podgorica, România a depins în mare măsură de Cristina Neagu. Statistica stă mărturie în acest sens: căpitanul a marcat 23 de goluri și a oferit 16 pase decisive. A contribuit direct la 39 de goluri din cele 52 ale echipei. Asta înseamnă 75%. De asemenea, imaginile din finalul jocului România – Muntenegru stau iar mărturie. După ce adversara s-a oprit la 25-25, iar naționala căuta cu disperare să facă diferența de 5 goluri, toate mingile o „căutau” pe Neagu.
Mariana Tîrcă a admis evidența la echipa națională: „Avem un joc subordonat unei singure jucătoare. Dar asta este menirea antrenorului, să scoată în evidență valoarea fiecărei jucătoare pe post. Avem un joc foarte lent și previzibil. Nu se poate! Aceste jucătoare care vin la echipa națională au valoare și ele. Dar nu le ajutăm să le punem în valoare calitățile”.
„Avem nevoie de un joc elaborat în care să punem în valoare calitățile fiecărei jucătoare. Să apară finalizarea de pe toate posturile. Apărarea noastră, jucăm același clasic 6-0. Din păcate, nu mai este în trend, trebuie să ne adaptăm”, Mariana Tîrcă
Fosta mare handbalistă a României a ținut să precizeze apoi: „M-am tot uitat ce s-a întâmplat la națională în ultimul timp. Tot respectul pentru Cristina, dar noi avem nevoie de o echipă națională. Și nu este de vină Cristina, să nu fiu greșit înțeleasă. Aici noi trebuie să facem o echipă națională, unde să ne punem în valoare fiecare jucătoare. Repet, sunt jucătoare de valoare!”.
Lipsa de rezultate este cauzată în mare măsură și de lipa unei strategii. Ar trebui să-și dea demisia Alexandru Dedu, președintele FRH? „Domnul Dedu ar trebui să-și facă o analiză foarte serioasă asupra activității pe cele două mandate și să pună în cumpănă plusurile și minusurile. Din păcate, domină minusurile. Fac parte din handbalul feminin, nu mă așteptam să ajungem aici. Chiar dacă mai greu, noi mai scoatem niște jucătoare de valoare. Dar dacă nu avem grijă de ele…”, a răspuns Mariana Tîrcă.
Antrenoarea de la Brașov a oferit ca exemplu modelul „Ungaria”. „Să ne uităm la naționala Ungariei, care s-a calificat la Jocurile Olimpice. Nu a avut rezultate străluctoare nici la Campionatul Mondial, nici la Campionatul European. Dar a mers pe o generație campioană mondială. Le-a dat șansă, le-a dat încredere și jucătoarele acestea uite că fac față. Norvegia cu Reistad, o jucătoare de 23 ani, care este în naționala Norvegiei de la vârsta de 17 ani. În meciul cu noi a fost decisivă, spun eu. Dacă noi nu știm să ne creștem talentele, nu vom avea niciodată echipă națională”.
Și România a avut, nu demult, o echipă națională campioană mondială (U18), în 2014, dar nu a existat o strategie pentru promovarea jucătoarelor și la senioare. La vremea respectivă, Federația a ținut doar să le plimbe pe la televiziuni și să ceară grile de transfer între 10.000 și 20.000 de euro.
„Noi ne punem bețe-n roate, nu au nevoie de oameni cu personalitate (n.r. cu referire la federație), care spun lucrurilor pe nume, care nu acceptă anumite compromisuri. Nu le plac oamenii de genul acesta”, Mariana Tîrcă
Pe finalul intervenției, antrenoarea a fost întrebată și de selecționerul Adrian Vasile.
„Am ascultat și eu indicațiile la time-out. Dar toate erau să se ajungă în situația de 2 la 2, Cristina cu pivotul. Păi nu poți să mergi un meci întreg așa, presiunea este foarte mare. Din cauza asta și Cristina a ratat două aruncări de la 7 metri (n.r. au fost 3)”, a susținut Mariana Tîrcă. Ea a admis că Adrian Vasile a avut un timp foarte scurt pentru a-și pune amprenta la echipa națională. „Dar mi se pare un pic dominat de valoarea a ceea ce înseamnă echipa națională. Un antrenor trebuie să aibă personalitate ca echipa să funcționeze ca un tot unitar”.
Prin ratarea calificării la Jocurile Olimpice, criza în handbalul românesc se adâncește. În urmă cu câteva zile, naționala masculină a fost învinsă de Kosovo la București.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER