Marile noutăți din handbal, începând din sezonul 2020-2021. „Luăm în considerare o eventuală extindere a Campionatului European feminin de la 16 la 24 de echipe”. Cum va arăta formatul Ligii Campionilor

Luna decembrie a fost bogată în evenimente în handbalul internațional. Campionatul European feminin din Franța a fost „Main Event”, însă au fost adoptate și o serie de modificări extrem de importante pentru viitorul handbalului. Transformarea cupelor europene din sezonul 2020-2021 reprezintă principala noutate.

Prima schimbare majoră este faptul că Liga Campionilor, masculin și feminin, se va desfășura într-un format cu 16 echipe, pornind direct cu faza grupelor, fără tururi sau calificări înainte. Cele 16 formații vor fi împărțite în două grupe de câte opt.

Primele două echipe din fiecare grupă se vor califica direct pentru sferturile de finală, iar echipele clasate pe locurile 7-8 vor fi eliminate. Echipele clasate pe locurile 3-6 vor juca un play-off eliminatoriu pentru accederea în sferturile de finală. Vor urma apoi sferturi și Final Four. Meciurile la masculin se vor juca de acum doar miercuri și joi. Germania a insistat foarte mult pentru acest lucru, iar EHF a ținut seama. La feminin, jocurile se vor desfășura în weekend.

A doua schimbare majoră privește Cupa EHF. Aceasta va deveni Handball League din 2020, atât la feminin, cât și la masculin. Ambele competiții se vor desfășura în același format, cu deosebirea că la feminin vor fi opt echipe mai puțin în grupe, adică 16 față de 24 la masculin. Întrecerea feminină se va încheia la rândul ei cu un Final Four.

La masculin, calificările vor fi jucate în sistem tur – retur, iar 12 echipe vor ajunge în grupe. Alte 12 echipe vor fi calificate direct. Meciurile din Handball League se vor desfășura marți seara, existând opțiuni de programare și pentru miercuri. La feminin, meciurile vor avea loc sâmbătă și duminică.

În fine, Cupa Challenge va deveni Cupa EHF și se va desfășura cu tururi eliminatorii tur – retur până în final. Toate jocurile vor fi jucate la sfârșit de săptămână.

Așadar, punctajele acumulate de națiuni în edițiile 2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019 vor avea o însemnătate foarte mare pentru distribuția locurilor în cupele europene sezonul 2020-2021.

Jucătorii au cerut o pauză mai lungă între două sezoane și au primit-o

În ceea ce privește turneele finale s-au luat, de asemenea, anumite măsuri și au fost lansate și câteva provocări. Faptul că Euro 2020 la masculin se va desfășura cu 24 de echipe nu mai reprezintă niciun secret. Ediția va fi găzduită de trei națiuni, Suedia, Norvegia și Austria. Campionatul European din 2022 va fi organizat de Ungaria și Slovacia, iar ediția din 2024 va avea loc în Germania. Meciul de deschidere la acest ultim turneu ar urma să se desfășoare pe arena de fotbal din Dusseldorf, ocazie cu care germanii speră să stabilească un nou record de spectatori în handbal – 50.000 de locuri. La feminin, știm că Euro 2020 va avea loc în Danemarca și Norvegia, iar Euro 2022 va fi găzduit de Slovenia, Macedonia și Muntenegru.

O cerere cheie din partea reprezentanților jucătorilor europeni a fost o pauză mai lungă și mai mult timp pentru regenerare înainte de începerea noului sezon. Astfel, EHF a reprogramat săptămânile dedicate echipelor naționale din luna iunie pentru sfârșitul lunii aprilie / începutul lunii mai în fiecare sezon. Astfel, jucătorii nu vor mai disputa meciuri de calificare după încheierea sezonului la cluburi.

Calendarul internațional va fi lansat cu 20 de luni înainte, astfel încât toate federațiile naționale să aibă timp suficient pentru a se pregăti de viitoarele sezoane

Din sezonul 2020-2021, turneul Final Four al Ligii Campionilor la masculin se va desfășura la mijlocul lunii iunie. Evemnimentul similar feminin va avea loc la finalul lunii mai. Ligile naționale din Europa vor fi obligate să termine sezonul cu o săptămână mai devreme. În consecință, EHF FINAL4 va fi ultimul eveniment oficial jucat de sportivii de top în fiecare sezon. EHF a anunțat, totodată, că tot calendarul internațional va fi lansat cu 20 de luni înainte (!), astfel încât toate federațiile naționale să aibă timp suficient pentru a se pregăti de viitoarele sezoane.

.Nu în ultimul rând, secretarul general al EHF, Martin Hausleitner, a anunțat că forul european se gândește la o mărire a numărului de echipe și pentru Campionatul European feminin: „O eventuală extindere a Campionatului European feminin de la 16 la 24 de echipe, în conformitate cu evenimentul bărbaților, este de asemenea luată în considerare”.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Publicat: 23 12. 2018, 18:46
Actualizat: 24 12. 2018, 15:47