Măsură fără precedent! Pentru încurajare înaintea CM U19, naționala de juniori a fost transferată in-corpore în prima ligă
După aproximativ zece ani, handbalul masculin are în sfârșit o generație cu ajutorul căreia poate scoate capul în lume. Naționala de juniori (U19) va participa, începând de sâmbătă, la Campionatul Mondial din Ungaria și va încerca să salveze onoarea unui sector intrat bine de tot într-un con de umbră. Speranțele unui turneul final reușit au apărut imediat după Open-ul European din Suedia, la care România a ajuns până în finala competiției, pierdută în fața Suediei, echipă cu care de altfel se va întâlni în aceeași grupă și la Mondiale. „Îmi doresc să văd dacă locul 2 ocupat de România, în iunie, la Open-ul European a fost un accident sau o realitate. La prima vedere, această generație are potențial. Obiectivul naționalei de juniori va fi să iasă din grupă și să joace cât mai bine în fiecare meci”, ne-a declarat Cristian Gațu, președintele FRH.
Ungaria și Râșniță, coincidențele unei potențiale performanțe
Partea interesantă este faptul că România revine în prim-planul unui Campionat Mondial de handbal masculin, cu șanse de a urca cât mai sus, tot în Ungaria. În urmă cu opt ani, generația lui Valentin Ghionea, Mihai Popescu, Marius Sadoveac sau Andrei Savenco ocupa la Miskolc (Ungaria) locul 6 la Mondialele de tineret, după un meci cu Spania, pierdut cu 33-29. Antrenorul Lucian Râșniță este o altă coincidență a celor două turnee finale. El a fost cel care a pregătit atunci naționala și conduce și actuala echipă la CM din Ungaria. Tricolorii au ajuns deja în țara vecină și sunt gata de start, sâmbătă urmând să debuteze în compania Sloveniei (ora 19:30).
HCM Constanța a transferat deja doi jucători din naționala de juniori
Pentru a-i motiva și mai mult înaintea Campionatului Mondial pe jucători, Federația a decis să transfere aproape întreaga națională de juniori la gruparea de prima ligă CSM București. Mai exact, toți handbaliștii din cadrul Centrului Național de Excelență de la Sighișoara. Astfel, la nici 19 ani, majoritatea jucătorilor vor juca din toamnă în Liga Națională. „Am ajuns la un acord cu CSM București, astfel încât să-i împrumutăm, pe un sezon, pe toți jucătorii din cadrul Centrului Național de Excelență. CSM București se salvează, astfel, în condițiile în care a rămas fără lot de jucători, iar noi reușim să-i ținem pe băieți într-un program centralizat de pregătire pentru încă un an. În anii precedenți, jucătorii de la Centru au fost împrăștiați la mai toate echipele, iar pe parcurs s-au pierdut, pentru că nici nu prea li s-a oferit șansa să joace”, ne-a declarat Cristian Gațu. Din cei 16 jucători care formează lotul României pentru Mondialul din Ungaria, 12 băieți s-au „școlit” în cadrul Centrului Național de Excelență de la Sighișoara și numai unul a fost cumpărat la licitația pe care FRH a organizat-o la începutul verii, portarul Alexandru Bucătaru, achiziționat de HCM Constanța. De altfel, Nurhan Ali, directorul sportiv al celor de la HCM, s-a dus special după portarul naționalei mici la licitația respectivă. Între timp, „marinarii” și-au asigurat și serviciile lui Ramon Șomlea, transferat însă de la „U” Transilvania Cluj.
De remarcat că actuala generație a participat și la Europenele U18, anul trecut, unde s-a clasat pe locul 11, și ar mai avea de disputat alte două turnee finale, dacă se va califica, Euro U20 și CM U21.
Grupele Campionatului Mondial din Ungaria (U19)
Grupa A: Danemarca, Japonia, Egipt, Chile, Belarus, Serbia
Grupa B: Suedia, Tunisia, Slovenia, România, Coreea de Sud, Qatar
Grupa C: Spania, Brazilia, Croația, Franța, Argentina, Angola
Grupa D: Ungaria, Venezuela, Germania, Norvergia, Austria, Gabon