Măsura luată de CSM București după „șocul” de la Zalău. „Este inacceptabil să-și bată joc în felul acesta”
CSM București nu s-a împăcat cu gândul că a pierdut în prima etapă la Zalău (scor 24-25), astfel că a făcut memoriu la Federația Română de Handbal împotriva arbitrilor Iacob și Savu. Vicecampioana consideră că arbitrajul a avut infleunțat rezultatul final.
CSM București a contestat atât arbitrajul de la Zalău, dar și cel din prima etapă cu Potaissa Turda de la masculin. „Este foarte frustrant pentru CSM București ca în acest debut de sezon să avem plângeri și probleme de arbitraj la toate cele trei meciuri pe care le-am disputat. Și la Supercupă au fost probleme din punctul nostru de vedere, dar nu am mai spus nimic, lucrurile au funcționat, iar echipa a câștigat trofeul pe teren. Am avut și acolo multe frustrări, în special după prima repriză vizavi de arbitraj. Nu mai spun despre Turda și Zalău. Este inacceptabil ca arbitrajul să-și bată joc în felul acesta de munca unor oameni. Încercăm pe cât posibil să dăm încredere tinerilor la masculin, dar într-un astfel de mediu și într-un astfel de sistem este foarte greu să-i modelezi și să-i faci să înțeleagă care sunt valorile. Iar în ceea ce privește fetele, sigur că dincolo de problemele noastre interne pe care trebuie să le gestionăm și cu siguranță facem o analiză obiectivă și corectă, nu vrem altceva decât să fim lăsați să jucăm”, ne-a declarat Vlad Enăchescu, șeful secției de handbal de la CSM București.
Oficialul „tigroaicelor” a evidențiat apoi problemele de la partida de duminică: „La Zalău am avut 18 minute de eliminare versus două minute pe care le-a primit adversara. Faptul că o jucătoare de talie mondială precum Crina Pintea nu reușește să obțină niciun 7 metri într-un meci întreg la Zalău, mi se pare cel puțin suspect. Și nu pentru că a prins o zi mai proastă, ci pentru că pur și simplu nu s-au fluierat lucrurile așa cum trebuiau să se fluiere. Și totul a culminat cu ultima fază a meciului, atunci când întârzierea repunerii mingii în joc a portarului de la Zalău a fost sancționată cu 2 minute eliminare și aruncare de la 9 metri. Dar fiind în ultimele 30 de secunde, regulamentul spune foarte clar că trebuia acordată o aruncare de la 7 metri”.
Dincolo de problema arbitrajului, CSM București a făcut un meci slab la Zalău, mult sub ce a arătat în Supercupa României cu SCM Rm. Vâlcea. „Există clar și la noi o aplecare spre o creștere a calității. Au fost greșeli și din partea noastră și ne dăm seama că sunt lucruri pe care trebuie să le corectăm. Dar spun cu inima pe inimă, și în condițiile în care am jucat așa >, dacă arbitrajul nu ne punea piedică, noi nu am fi pierdut meciul respectiv. În timpul unui joc, toate aceste lucruri cumulate ale arbitrajului îți distorsonează concentrarea. Când joci aproape o treime din meci în inferioritate numerică, este foarte greu să mai gândești lucid. Și da, apar greșelile. Dar astea sunt tot o parte a presiunii pusă asupra sportivilor aproape nejustificat. Când te aperi mult timp în cinci, este mai mult efort fizic, dar și psihic. Când tot timpul trebuie să ataci fără portar, normal că ești mult mai vulnerabil. Da, noi trebuie să jucăm mai bine incontestabil decât am arătat cu Zalău, dar asta nu are legătură cu arbitrajul. Iar arbitrajul trebuie să fie corect, transparent și nu dea ocazia la tot felul de interpretări”, a mai spus Vlad Enăchescu.