Medicul Coronei Brașov a vorbit în exclusivitate cu ProSport despre scandalul care a lovit brutal handbalul! Dezvăluiri pe bandă rulantă. „Sorina Tîrcă a refuzat, dar domnul Dragomir a sunat-o de față cu mine…”
Marius Capră, medicul echipei Corona Brașov, a decis să „rupă tăcerea” după interviul amplu oferit de fostul director general al clubului, Liviu Dragomir. Acuzat că el a fost cel care a insistat să ducă echipa la Clinica „IoMed”, acolo unde jucătoarele au utilizat terapia prin laser intravenos, condamnată de WADA, medicul a lămurit multe probleme din acest caz.
Marius Capră a dezvăluit că federația a avut informații despre această „procedură interzisă”, medicul echipei naționale având discuții cu două-trei handbaliste. De asemenea, a susținut că Sorina Tîrcă a refuzat să meargă la clinică, dar a fost sunată ulterior de Liviu Dragomir pentru a face acea terapie de recuperare.
Medicul echipei Corona Brașov, Marius Capră: „Am fost sunat într-o zi de către domnul Dragomir, spunându-mi că în Brașov s-a deschis o clinică de recuperare cu un aparat extrem de performat și că mă roagă să merg până acolo să văd despre ce este vorba”
„În primul rând aț dori să mulțumesc pentru oportunitate de a prezenta publicului și varianta mea. Inițial nu am dorit să fac o declarație publică până la finalizarea anchetei declanșate de ANAD, dar, date fiind afirmațiile făcute de către dl. Dragomir în interviul-serial publicat de către ziarul dumneavoastră, ProSport, mă simt nevoit să ofer anumite clarificări cu privire la situația de fapt. Voi încerca ca prin răspunsurile mele să nu afectez activitatea comisiei ANAD care anchetează acest caz”, a susținut Marius Capră.
- Atac direct către Agenția Națională Anti-Doping în cazul „Corona Brașov”: „Balaj nu a vrut să asculte! Obligația ANAD era să verifice ce se făcea acolo” + „Procedura a fost uzitată de mai multe cluburi”
- Cazul „Corona Brașov”, raportat la WADA de Gloria Bistrița: „Nu doar cred, ci știu cum. Ce au făcut, de fapt, s-au răzbunat într-un mod mârșav?!”
Liviu Dragomir, fostul director general al Corona Brașov, te-a indicat ca principal răspunzător pentru utilizarea metodei de recuperare după efort prin terapia laser la echipă, una considerată interzisă de WADA. Cum comentezi acest lucru?
Este ușor să arunci vină pe cineva sau să cauți un vinovat anume, indiferent cum se numește acesta. Dacă stăm să căutăm vinovați și dacă se DOVEDEȘTE a fi cineva vinovat, atunci avem aceeași vină toți, în egală măsură. Ce pot să vă spun, din punctul meu de vedere, singurele nevinovate din tot acest coșmar sunt fetele. Haideți să vă explic cum se desfășura la Corona Brașov o procedură de achiziție a unui serviciu medical (recuperare la bazinul olimpic, recuperare la clinici medicale, etc.) și chiar trimiterea unei sportive la recoltarea de probe biologice sau pentru o simplă radiografie de gleznă, pentru că, domnul director Dragomir a omis acest aspect foarte important:
- Medicul face un referat în care spune ce problemă are o sportivă;
- Referatul ajunge pe masa inspectorului sportiv care, la rândul lui, întocmește un alt referat pe care îl înaintează celor care se ocupă cu achizițiile de servicii medicale;
- Respectivii întocmesc un alt referat (la care se atașează cele două referate menționate mai sus) și îl înaintează șefului de secție (handbal);
- Șeful de secție îl prezintă președintelui clubului sau, în cazul de față, domnului director Liviu Dragomir;
- Domnul director mă sună să ceară clarificări, să îi explic exact ce este de făcut și de ce;
- După ce primeam aprobarea președintelui/directorului, eu personal sunam inspectorul sportiv și îl rugam să programeze sportivele la investigațiile necesare sau în cazul de față la recuperare.
- Atenție, fetele sunt programate de către inspectorii/inspectorul sportiv printr-un email oficial (specificat în contractual semnat cu clinică respectivă).
După cum se poate observa, toate procedurile erau verificate, din punct de vedere al parcursului, de mai multe persoane, fiind imposibil ca medicul să poată decide efectuarea unei proceduri (investigații, recuperare, etc.), fără să existe un dublu nivel de control. Sincer, îmi pare rău că au existat insinuări conform cărora medicul face ce vrea, fără știrea conducerii! Acestea sunt complet lipsite de fundament.
Cum ai ajuns la clinica IOMED? Din cele relatate de conducătorul clubului la vremea respectivă, reiese că ai insistat pentru acel tratament.
Tot ce vă spun, poate fi confirmat și de către cei din Clinica IoMed și de către tot staff-ul tehnic al clubului. Am fost sunat într-o zi de către domnul Dragomir, spunându-mi că în Brașov s-a deschis o clinică de recuperare cu un aparat extrem de performat și că mă roagă să merg până acolo să văd despre ce este vorba. Deoarece necesitățile curente îmi erau satisfăcute de contractele pe care clubul le avea în derulare, am uitat să dau curs „rugăminții” venite din partea domnului. Dragomir. După aproximativ două săptămâni, am fost întrebat dacă am fost să văd despre ce este vorba, mi-am cerut scuze și am spus că am uitat. Domnul Dragomir a pus la dispoziție numărul meu de telefon unui prieten de-ai dânsului, care m-a contactat și mi-a propus o întâlnire la Clinică IoMed. Zis și făcut, am mers la acea clinică, unde am discutat cu doamna doctor Tatiana Camencean. Mi-a povestit despre aparatura pe care această clinică o deținea sau pe care dorea să o achiziționeze. Am discutat atât despre laserul de joasă frecvența – Weber, cât și despre aparatul Tecar, despre laserul de înalta frecvența, despre OPAF, despre Game-ready, despre Recovery Pump. Evidențiez faptul că discuția purtată nu a fost vorba strict despre Laserul Weber, aparatul de la care a izbucnit acest scandal, iar printre materialele prezentate figurau sportivi de performanță care efectuau acele proceduri.
După ce s-a terminat acea prezentare, împreună cu doamna doctor am discutat despre aparat și am verificat și Lista Interzisă 2019. Pe această listă nu era prevăzut în mod expres faptul că „laserul” este interzis. Așa cum este explicat la secțiunea M1.3, nicidecum nu te poți gândi că poate fi vorba de ceva interzis și mai ales că la secțiunea M2, explică și ce înseamnă manipularea fizică și chimică a sângelui.
La punctul 3 al capitolului M1. „Manipularea sângelui și a componentelor sângelui” se prevede că este interzisă ”orice formă de manipulare intravenoasă a sângelui sau a componentelor sângelui, prin mijloace fizice sau chimice”.
La punctul 2 din Capitolul M2 se specifică că sunt interzise infuziile și/sau injecțiile intravenoase „cu mai mult de 100mL în total pe o perioadă de 12 ore […]”.
Doamna doctor este extrem de bine pregătită și am fost bucuros că pot lucra cu astfel de oameni și aici mă refer și la personalul clinicii, dar și cu clinică în sine, care este organizată și dotată la un nivel foarte bun, cum rar vezi în România! După cum se poate vedea, nici nu se poate pune problema de vreo insistență din partea mea.
Marius Capră: „Da, ca orice medic care află despre o tehnică nouă, am avut un semn de întrebare în privința acelei terapii”
De ce ai ținut să fie făcută acea procedură?
Este greșit spus că „am ținut” să fie făcută această procedura. Fetele sufereau de un sindrom de oboseală cronică avansată, țin minte că erau competiții din 3 în 3 zile și, deși luau susținătoare de efort, mergeau la bazinul de înot, făceau crio-sauna, oboseala nu dispărea. Am vorbit cu directorul clubului să încercăm să le trimitem pe fete și la această clinică de recuperare pentru a vedea dacă vom avea rezultate bune. Și de aici au început procedurile de trimitere a sportivelor la acea clinică, exact cum v-am explicat mai sus.
Tot domnul Dragomir susține că ai trimis toată echipa, în bloc, la clinică, deși nu toate fetele aveau nevoie de acea procedură. Care a fost motivul?
Să fim serioși, dacă cumva trimit o sportivă să facă o radiografie simplă și nu există referat și programare de la club, banii pe acea procedura mi se opresc din salariu! Nu există așa ceva, în acel club totul era ca la carte, nimeni nu făcea nimic de capul lui, totul se discuta înainte de a face orice, totul era bine pus la punct, personalul din contabilitate, de la achiziții, inspectorii sportivi, toată lumea își făcea treaba perfect. Domnul Dragomir a fost de acord cu trimiterea sportivelor acolo încă de la bun început și nu a existat niciodată nicio reținere din partea dumnealui în ceea ce privea recuperarea sportivelor. Din punctul ăsta de vedere, toată lumea era extrem de mulțumită de domnul Dragomir, mai ales sportivele, pentru că acesta oferea atât fetelor cât și nouă, celor din staff-ul tehnic, tot sprijinul necesar!
Ai avut vreun semn de întrebare în privința acelei terapii?
Da, ca orice medic care află despre o tehnică nouă, indiferent de domeniu, dar am cerut doamnei doctor Tatiana Camencean documentația acestui laser, documentație pe care i-am trimis-o pe email și domnului Dragomir și tuturor sportivelor care mi-au cerut asta. Mai mult de atât, personal am mers cu domnul Dragomir la clinică să fie informat și pus în temă cu privire la această procedură, așa cum a declarat și dumnealui. Iar după ce i-a fost explicată procedura, a fost invitat de către doamna doctor să facă personal o ședință cu aparatul, pentru a vedea exact despre ce este vorba. Eu atunci am plecat de la clinică, lăsându-l pe domnul Dragomir să continue ședința. Se face o anamneză cu întrebări din viață personală, istoric medical, etc, la care nu am fost prezent.
Imediat după izbucnirea scandalului, în ceea ce te privește, s-a vehiculat că aveai statutul de medic rezident. Este adevărat?
Da, aveam statutul de medic rezident în ultimul an (anul V). Urma să îmi susțin examenul de specialitate în Martie 2020, dar acesta a fost amânat din cauza Stării de Urgență.
Dacă erai medic rezident, cine și-a pus parafa la clinică pentru acel tratament?
Doamna doctor Tatiana Camencean este singurul medic din acea unitate care a lucrat cu sportivele Coronei Brașov. În calitatea mea de medic al clubului, eu trimiteam fetele la clinică, menționam pe „biletul de trimitere” faptul că acestea suferă de oboseală cronică și că solicitam recuperarea.
Cine a anunțat fetele că trebuie să meargă la respectiva recuperare?
Așa cum v-am explicat mai sus, după efectuarea procedurilor și după trimiterea listei cu sportivele care urmau să meargă la clinică, eu personal am transmis primelor două sportive să meargă acolo, apoi să vorbească cu doamna doctor de la clinică să fie programate următoarele două și să se anunțe între ele cum vor să meargă și la ce oră.
„Au mai existat două sau trei sportive care ar fi sunat chiar din clinică un foarte cunoscut medic de medicină sportivă, pe domnul doctor Florin Ciocoiu (n.r. medicul echipei naționale), ca să se asigure că nu este nicio problemă”
Sportivele au avut dubii în privința acelui tratament cu laser?
Da, prima a fost Elaine Gomes, care mi-a spus că nu merge să facă nicio procedură de recuperare până nu îi trimit tot ce am despre Laserul Weber, să citească și ea și mai ales să îi trimită medicului ei de la echipa națională a Braziliei, să își dea acordul. Zis și făcut, i-am trimis tot ce aveam, apoi după ce a luat legătură cu medicul de la națională a mers și ea. Apoi dubii a avut și Bianca Bazaliu, care nu a mers la clinică până nu a discutat personal cu doamna doctor Camencean să fie sigură 100% că totul este ok. Fără a dori să divulg aspecte din cadrul anchetei în derulare, vă pot spune că din informațiile pe care le am, fără să fi fost prezent la această discuție, au mai existat două sau trei sportive care ar fi sunat chiar din clinică un foarte cunoscut medic de medicină sportivă, pe domnul doctor Florin Ciocoiu (n.r. medicul echipei naționale), ca să se asigure că nu este nicio problemă. Se pare că li s-a confirmat asta, întrucât au efectuat procedura.
Apropo de discuție, deviem puțin de la subiect, în seara în care s-a scris în presă „mare scandal de dopaj la Corona Brașov, etc”, am asistat la o discuție telefonică purtată de domnul profesor Ion Crăciun, cu medicul echipei naționale, domnul doctor Florin Ciocoiu, telefonul fiind pe difuzor. În încăpere erau mai multe persoane, printre care și Domnul Dragomir, discuție în care domnul profesor l-a întreabat pe domnul doctor: „Tu ce părere ai? Este doping ce am făcut noi aici?”. Răspunsul evident a fost „nici vorba, eu prin manipularea sângelui înțeleg cu totul altceva, nici vorba de doping cu acel Laser”. Revenind la subiect, da dubii au fost și din partea fetelor.
Au fost si jucătoare care nu au au dorit să facă tratamentul?
Da! Sincer, Sorina Tărcă a venit personal la mine și mi-a zis că ea nu merge. Am întrebat de ce și a zis că îi ajunge Criosauna, Recovery Pump și Game Ready. I-am răspuns că este ok. Țin să va spun că domnul Dragomir făcea ședințe săptămânal cu staful medical și era informat cu toate problemele medicale noi apărute sau cu evoluția recuperării sportivelor, etc. La aceste ședințe am fost întrebat cum merge cu recuperarea la IoMed, cum se simt fetele și dacă au mers toate. L-am informat că au fost toate, mai puțin Sorina. M-a întrebat de ce, i-am comunicat exact răspunsul primit și, de față cu mine, a sunat-o și a întrebat-o de ce nu merge, apoi a rugat-o să ia legătură cu colegele ei care au fost, să o îndrume și să meargă și ea.
Cum au decurs audierile la ANAD?
Sincer, surprinzător de bine! Vă dați seama că și cei din comisia ANAD au citit presa, au citit tot ce s-a scris despre mine, au citit cum toată lumea aruncă cu pietre în mine și cum încet, încet totul se îndrepta către un singur vinovat: Dr. Marius Capră. Bine, vorbind sincer și pe mine m-au șocat multe dintre comentariile „prietenilor” mei, dar atunci când am ajuns în față comisiei ANAD, am fost plăcut surprins de modul de abordare, de felul în care am fost audiat și mai ales de comisie. Eu nu am mers cu vorbe în vânt, am mers cu toate referatele, cu scrisoarea medicală de la Clinică IoMed în care scrie negru pe alb că ceea ce au făcut sportivele mele nu are legătură cu doping-ul, cu tot ce comisia trebuia să știe despre acest caz, din hărții, repet, nu din vorbe.
„După cum se poate observa din analiza site-ului de internet al Federației Române de Handbal, evenimentele de informare și conștientizare a persoanelor interesate de ceea ce înseamnă Listă Interzisă sunt inexistente”
Înainte de a folosii procedura respectivă, a existat vreo discuție cu FRH sau ai vorbit cu medicul echipei naționale?
Dacă nu mă înșel, în anul 2015 sau 2016 când s-a mutat Centrul Național de la Vâlcea la Brașov, i-am ajutat pe cei de la FRH timp de 2 luni, am fost medicul echipei. De atunci eu nu îmi amintesc să mai fi vorbit vreodată cu cineva de la FRH. În cazul în care aveam vreodată o sportivă care nu putea merge la lotul național, scriam un referat, îl înmânam inspectorului sportiv, iar dumnealui se ocupă de trimiterea documentelor către FRH. Cu domnul doctor Florin Ciocoiu nu am vorbit personal, recunosc că nu m-am gândit să îl sun pentru că auzisem că l-au sunat fetele și s-au interesat. Iar după cum am spus mai sus, din ce am auzit în conversația telefonică, nu se pune problema de doping.
Conform dispozițiilor art. 12 din Statul Federației Române de Handbal aceasta „promovează măsurile de prevenire și combatere a folosirii substanțelor și/sau metodelor interzise destinate să mărească în mod artificial capacitatea fizică a handbaliștilor sau să modifice rezultatele competițiilor”. După cum se poate observa din analiza site-ului de internet al Federației Române de Handbal, evenimentele de informare și conștientizare a persoanelor interesate de ceea ce înseamnă Listă Interzisă sunt inexistente. În calitate de medic al clubului sportiv Corona Brașov, dar și al CNOT Fete și Băieți Brașov, pot confirma că acțiunile de informare cu privire la dopaj nu permit o conștientizare corectă cu privire la mecanismele interzise.
Care sunt concluziile tale in tot acest caz?
Cu privire la concluziile mele… ar fi câteva lucruri de punctat. Există o culpă împărțită între mai multe persoane, organizații, asta o știm cu toții și, cel puțin eu, mi-o asum cu nuanțările pe care le-am prezentat sau le voi prezenta comisiei de anchetă. Deoarece nu vreau să influențez această comisie, atâta vreme cât nu avem un verdict, îmi rezerv dreptul de a reveni cu mai multe detalii la un moment ulterior.