Pe 11 aprilie 2013, ETO Gyor elimina Oltchim Râmnicu Vâlcea, în semifinalele Ligii Campionilor. Victoria cu 25-24 de la Veszprem a rămas pe retina iubitorilor handbalului din România drept una din cele mai dramatice întâlniri din istoria contemporană a acestui sport
A fost ultimul meci al Oltchimului din cupele europene. „Finala din semifinale”, cum au numit-o foarte mulți împătimiți ai acestui sport. Acel meci de la Veszprem va rămâne cea mai tristă victorie din palmaresul celui mai titrat club de handbal feminin din România.
Gorbicz și Bulatovic au devenit coechipiere în 2013, după ce muntenegreanca a semnat cu Gyor, în urma desființării Oltchimului
Cele două formații se întâlneau pentru a 11-a oară într-un meci oficial. În precedentele ediții ale cele mai importante întreceri intercluburi la handbal feminin, au avut loc două semifinale Gyor- Oltchim. În 2010, româncele au obținut prima calificare în finala Ligii, dupa 25-25 la Gyor, respectiv 24-20 la Vâlcea. Cu un an înaintea duelului dramatic din 2013, Gyor și-a luat revanșa și a avansat în ultimul act al competiției. O revenire incredibilă a scris povestea turului de la Vâlcea, când unguroaicele au pierdut o partidă după un avantaj de 5 goluri (18-13 în minutul 31), pentru a fi întoarse de Nechita, Ozel, Manea și Huțupan. În minutul 45, tabela arăta un incredibil 28-21 pentru românce, scorul final fiind 35-31. În Ungaria, echipa lui Radu Voina a cedat clar, iar înfrângerea cu 31-23 a consemnat eliminarea clubului cunoscut în trecut ca și Chimistul Râmnicu-Vâlcea.
6-5 – palmares pozitiv pentru Oltchim împotriva campioanei en-titre a Europei
52 de minute perfecte
În contextul absenței Cristinei Neagu, româncele aveau în fața un Dream-Team format din Anita Gorbicz, Eduarda Amorim, Katrine Lunde-Haraldsen, Heidi Loke sau Jovanka Radicevic. În turul semifinalei de anul trecut, Gorbicz&co. au obținut o victorie uriașă, 24-22, în fața unei Polivalente arhipline și a unui Oltchim apatic în momente cheie. Fără cele opt reușite ale Katarinei Bulatovic, poate nu mai priveam returul cu un optimism moderat, pentru că o diferență de două goluri este insignifiantă într-un sport precum handbalul.
Returul a început perfect pentru echipa noastră. Manea, Nechita și Barbosa i-au perforat poarta lui Haraldsen, iar scorul pauzei era ideal: 14-10 pentru vâlcence. Au urmat 20 de minute în care Gyor-ul a părut anesteziată de aruncările lui Pineau, de paradele micuței Navarro sau de golurile lui Meiroșu sau Manea. În minutul 35, totul mergea conform planului, un 17-12 care părea liniștitor, un scenariu ideal pentru un club care investise enorm în transferuri pentru a aduce prima Ligă a Campionilor din istoria clubului oltean. Mai mult decât atât, cu 8 minute înainte de final, unguroaicele păreau condamnate de o tabelă ce înghețase la 24-18 pentru Oltchim.
Alexandrina Barbosa nu a mai găsit drumul spre poartă în returul de la Gyor
Hipnoză totală
A fost începutul sfârșitului. Ultimele momente din istoria europeană a echipei din Vâlcea. Coșmarul unui final care ar fi trebuit să ne găsească cu paharul de șampanie în mână, dar ne-a prins cu cioburile sparte în palmă de la suferința deznodământului. Bulatovic, Pineau și Manea s-au întrecut într-o comedie a erorilor, șuturile la poarta adversă au fost anemice, iar pe fază următoare Gyor marca gol după gol pentru a scrie istoria unui final electrizant. În minutul 58, neverosimilul s-a produs și scorul era 24-23 pentru românce, care nu mai înscriseseră de aproximativ șase minute. Vestergaard privea uluit povestea din teren, dar aceeași Bulatovic a adus punctul ce putea să trimită finala Ligii la Romexpo. 25-23 și urmau cele mai lungi 90 de secunde din istoria recentă a handbalului feminin.
Minutul pivoților
Totul a fost pecetluit în 20 de secunde. Calmul lui Heidi Loke, care a făcut o piruetă de campioană mondială pentru a o învinge pe Navarro a fost urmat de o eroare neașteptată a Oanei Manea. Aceasta, sub presiunea „vulcanului verde” din tribune, a clacat și a pasat greșit pentru Barbosa, cu doar 40 de secunde înainte de final. Elevele lui Martin Ambros au dat dovada maturității și au ținut posesia până la sirena de final, acel 24-25 fiind rezultatul care elimina Oltchimul din Ligă. Jakob Vestergaard a tras concluzia pertinentă a unui meci de coșmar: „În ultimele 5-6 minute nu am știut să gestionăm situația, nu am mai reușit să încriem. Nu a fost ziua noastră”.
Sub prospectul unui faliment iminent, cauzat de probleme financiare grave ale conducerii, echipa din Vâlcea își trăia ultima clipă de glorie în Europa, dar această reprezentație finală va rămâne cea mai neagră victorie a echipei ce acum nu mai activează în Liga Națională.
„Ne-am simțit sufocate de public” Declarația Oanei Manea după meci
„Am avut cel mai mare noroc din viață! Trebuie să recunoaștem că Oltchim ar fi meritat calificarea” Jovanka Radicevic, extrema dreaptă a unguroaicelor
Gyor – Oltchim 24-25 (10-14)
Gyor: Loke 5, Radicevic 4, Lekici 4, Gorbicz 3, Kovacsics 3, Amorim 3, Redei-Soos 2, Szepesi 1
Oltchim: Barbosa 5, Manea 5, Pineau 4, Bulatovic 3, Managarova 3, Meiroșu 2, Brădeanu 1, Nechita 1, Jovanovic 1
2 trofee – Știința București (1961) și Rapid București(1964) au câștigat Liga Campionilor la handbal feminin. Ediția 1960-1961, în care Știința a triumfat, a fost prima din istoria celei mai importante competiții inter-cluburi din handbal feminin
Unde au ajuns componentele lotului?
Paula Ungureanu – activează la HCM Baia Mare
Silvia Navarro – joacă în Spania pentru BM Remudas,
Alexandrina Barbosa – a marcat 63 de goluri pentru Thuringer, în ediția 2013-2014 a Ligii
Oana Manea – a înscris de 17 ori pentru Krim, în actualul sezon de Ligă, dar joacă acum la CSM București
Allison Pineau – legitimată la Vardar Skojpe, una din cele patru echipe din Final Four-ul ediției 2013-2014
Aurelia Brădeanu – joacă în Liga Națională, la Corona Brașov
Ada Nechita joacă acum pentru HCM Baia Mare
Adriana Nechita – extrema echipei HCM Baia Mare
Iulia Curea – a fost transferată de curând de noul El Dorado din handbalul european, CSM București
Ramona Farcău – în Liga Națională, la HC Dunărea Brăila
Iulia Managarova – în prezent, în campionatul Rusiei, la Rostov- pe-Don
Maria Jovanovic – legitimată la Astrakhanochka, Rusia
Katarina Bulatovic – este interul dreapta al Gyor-ului. Va juca în sezonul viitor la fosta echipă, Buducnost
Adina Meiroșu – retrasă din activitate
*Cristina Neagu – absentă la semifinala din aprilie 2013,va juca în Final Four-ul Champions League pentru Buducnost
Palmares Oltchim Râmnicu-Vâlcea
Intern
19 Ligi Naționale 13 Cupe ale României 1 Supercupă a României
European
1 Finală a Ligii Campionilor (2010) 2 Cupe IHF (1984, 1989) 1 Cupă a Cupelor (2007) 1 Trofeu al Campioanelor (2007) 1 Supercupă a Europei (1984) 5 Semifinale de Liga Campionilor (1990, 1992, 2009, 2012, 2013)
Articol scris de Cătălin RUSU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER