Ministrul Marius Dunca despre revenirea Cristinei Neagu în handbalul românesc: „Ar trebui să ne mândrim cu lucrul acesta, nu să ne intereseze ce salariu are. Căutăm motive, de ce nu!” Ce se mai aude cu Polivalenta?

Cristina Neagu va reveni din vară în handbalul românesc, urmând să reprezinte campioana en-titre CSM București în următorii 2 ani. Transferul jucătoarei este discutat intens în mediul online, pe rețelele de socializare, și ca orice știre care captează atenția la nivel național, indiferent de domeniul de activitate, a împărțit țara în două: o parte și-a exprimat bucuria pentru realizarea acestui transfer, iar altă parte a dezaprobat faptul că salariul handbalistei, la valoarea celei mai bune din lume, va fi plătit din bani publici, în loc ca Primăria să construiască spitale și să repare străzi. Fără îndoială, dacă transferul Cristinei Neagu la CSM București nu s-ar fi concretizat, partea care se bucură acum ar fi taxat conducerea, iar „opoziția” nici n-ar fi fost interesată de subiect, știrea ar fi trecut pe lângă ei ca trenul InterRegio printr-o haltă. Așadar, nicicum n-ar fi fost bine…

Transferul Cristinei Neagu reprezintă în mod cert una din cele mai importante lovituri pentru sportul românesc. Și a fost salutat și de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca.

Într-o discuție cu ziarul ProSport, reprezentantul Guvernului și-a exprimat părerea vizavi de acest subiect: „Întotdeauna, noi ne uităm la alte lucruri, în loc să fie o bucurie că aduci cea mai bună handbalistă din lume să joace pentru club din țară, ea fiind româncă. Ar trebui să ne mândrim cu lucrul acesta, nu să ne intereseze ce salariu are. Căutăm motive, de ce nu. Cred că este momentul să ne bucurăm și este de datoria noastră să aducem acasă orice româm care cândva a plecat din țară, să-l valorificăm. Este un lucru extraordinar readucerea Cristinei Neagu și nu pot decât să-i doresc multă sănătate și să ne redea zâmbetul pe buze. Să nu uităm că jocurile de echipă ne adună pe noi la un loc când vorbim de națională, după care are capacitatea de a ne despărți pentru că fiecare ține cu un club”.

Va „debloca” transferul Cristinei Neagu și proiectul Sălii Polivalente din București?

Cristina Neagu va juca în București, iar revenirea ei acasă intensifică discuțiile în privința acelei Săli Polivalente care există pe hârtie de ani de zile, dar tot așteptăm să se pună și prima cărămidă. În 2007, FRH s-a prezentat la un Congres IHF cu acea sală pe hârtie, în tentativa de a obține dreptul de a organiza Campionatul Mondial din 2009. Forul mondial a dat câștit de cauză Croației, bineîneles că Polivalenta a rămas tot la stadiu de proiect. Peste ani, a fost adus în România inclusiv Michael Wiederer, în prezent ales președinte al Federației Europene de Handbal, pentru a lua parte la „prima sapă”. Șefului handbalului european i s-a prezentat un proiect grandios, dar arena a rămas tot la stadiul de poveste frumoasă de adormit copii. De această dată, pe bună dreptate, după transferul Cristinei Neagu s-a spus că Primăria Capitalei a adus cea mai bună handbalistă a lumii acasă, dar nu este în stare de ani de zile să facă o Sală Polivalentă. Și când te gâdește că zeci de orășele din Europa, poate chiar sute, au niște arene extraordinare cu capacitate de mii de locuri, iar Bucureștiul, o capitală cu peste 2,5 milioane de locuitori, nu este în stare să ridice o arenă civilizată, iar tot sportul românesc se chinuie cu bătrâna Polivalentă din „Tineretului” sau fuge la Cluj, când are un eveniment pe plan internațional. Dar poate venirea Cristinei Neagu va reuși în cele din urmă să deblocheze și acest proiect.

O a doua Sală Polivalentă ar putea fi construită la Brașov

Ministrul Marius Dunca a susținut că Guvernul are în program construirea a două Săli Polivalente de mari dimensiuni: „Noi am promis în programul de Guvernare două Săli Polivalente, știm că și doamna primar Firea își dorește o Sală Polivalentă. Bucureștiul are nevoie de o Sală Polivalentă, România are nevoie de mai multe Săli Polivalente pentru a putea organiza Campionate Mondiale și Europene. Acum, toate competițiile majore le ducem la Cluj, capitala sportului s-a mutat acolo, dar cred că și Bucureștiul are nevoie de a organiza evenimente importante. Discutăm cu Compania Națională de Investiții, când ar fi un termen de finalizare”. Dacă vor fi întrunite condițiile, a doua Sală Polivalentă ar urma să fie ridicată la Brașov, orașul de unde a plecat Cristina Neagu în handbalul de mare performanță, mai ales că are și potențial de cazare, de infrastructură. „Mi-aș dori să sprijin și voi face toate demersurile pentru a construi o sală acolo. Brașovul are nevoie de o Sală Polivalentă, care din punctul meu de vedere să devină și un campus unde să aducem tinerii pe lângă sport. Să avem și o Bibliotecă, astfel încât ei să facă și școală și pregătire”.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 21 02. 2017, 19:05
Actualizat: 21 02. 2017, 19:19