Până pe 28 februarie, cluburile din Liga Națională ar trebui să trimită câte o cerere de aderare la Liga Profesionistă de Handbal, cea care ar urma să organizeze competițiile din prima ligă. Cel puțin așa au hotărât conducătorii a 20 de cluburi din cele 27 înscrise în Liga Națională, care au participat în 27 ianuarie la o ședință la Sibiu. După cum spune însă și un proverb, de la vorbe la fapte este uneori cale lungă, se adeverește și la handbal. Cluburile sunt hotărâte să se desprindă de FRH cu prima competiție internă, dar până azi – 26 februarie o singură grupare a trimis cererea de aderare, CSM București.
Opt grupări din handbalul românesc dețin în acest moment licență de club profesionist: HCM Roman, HC Zalău, HCM Baia Mare (feminin și masculin), Cetate Deva, Dunărea Brăila, HCM Constanța, HC Odorhei și Potaissa Turda. Pentru ca Liga Profesionistă de Handbal să preia organizarea Ligilior Naționale de la FRH este nevoie însă de mai multe cluburi care să se licențieze. Șefii de cluburi au stabilit ca prim pas, în tot acest demers de amploare al handbalului românesc, să trimită până pe 28 februarie cereri de aderare la LPH. Adică o simplă hârtie trimisă pe adresa președintelui interimar, Marian Muntean, cel care a reușit să preia actele contabile ale forului, pentru care a cerut și un audit. Ce s-a întâmplat în decursul unei luni de zile, de la ședința ce a avut loc la Sibiu?
„Momentan am primit o singură cerere de aderare, din partea CSM București. Am mai avut discuții cu Poli Timișoara, care este hotărâtă să facă și licențierea, nu numai cererea de aderare. Au spus că vor plăti taxele și vor depune documentele. Astfel, foarte probabil, ședința programată pentru 3 martie va fi amânată. Întâlnirea era programată pentru a se discuta pe baza cererilor de afiliere la LPH. Cum acestea nu au fost trimise, nu prea avem pe ce să discutăm. Măcar jumătate din cei care au fost la Sibiu și nu au licență de club profesionist să trimită cereri de aderare. Dacă până pe 28 februarie se vor strânge mai multe cereri, atunci este posibil să ne întâlnim în 3 martie”, a declarat Marian Muntean pentru ProSport.
Marian Muntean este președinmte interimar la LPH și este hotărât să pună în mișcare acest for, care ar putea crește interesul, valoarea și spectaculozitatea pentru competițiile interne
Chiar dacă lucrurile se urnesc mai greu în acest moment, președintele echipei CSM Cetate Deva este convins însă că LPH poate fi pus din nou pe picioare: „Putem prelua organizarea Ligilor Naționale dacă mai vin câteva cluburi lângă noi. Iar pentru o perioadă de timp, grupările care nu și-au rezolvat problemele de licențere pot face parte din Liga Națională pe baza unor invitații”. Liga Profesionistă s-ar putea desfășura și cu 8-9 echipe la start, „dar interesul nostru este să avem cât mai multe echipe, nu să ne strângem ca ariciul, așa cum cerea Oltchim în urmă cu câțiva ani, adică o Superligă cu 6-8 echipe”.
Pentru ca handbalul românesc să stăpânească o Ligă Profesionistă care să și funcționeze, după ani de zile în care doar a fost „arătată la față”, apoi „conservată”, Marian Muntean cere Federației Române de Handbal să scadă taxele vizavi de licențiere la prima ședință a Consiliului de Administrație: „Taxele sunt cam mari, având în vedere că fiecare club trebuie să plătească câte 500 de lei pentru fiecare jucător în parte și 3.000 de lei pentru club. În total, pentru licențiere se plătește cel puțin 6.500 de lei (n.r. pentru ca un club să obțină licență profesionistă trebuie să angajeze cu contract minimum 7 sportivi). Sumele au fost stabilite de vechea conducere a FRH, iar actualul președinte (n.r. Alexandru Dedu), fost conducător al LPH, susținea același lucru, că taxele trebuie diminuate. Acum are șansa să facă exact lucrul pe care îl cerea atunci, taxe mai mici pentru licențiere. Sumele care sunt pentru licențiere trebuie să devină simbolice pentru că și așa cluburile au băgat o grămadă de bani în visteria Federației, mai ales prin transferurile internaționale”.
20% din veniturile proprii ale Federației Române de Handbal în 2014 au venit din taxele puse pe transferurile sportivilor străini, adică 946.000 de lei (215.000 de euro).
Liga Profesionistă de Handbal are o miză uriașă, de la independența față de FRH și până la partea financiară. Pentru a înțelege câteva aspecte, ProSport vă prezintă câteva detalii financiare din 2014:
Toate aceste sume înseamnă în jur de 3 milioane de lei din veniturile proprii ale FRH, ceea ce înseamnă aproximativ 65% din valoarea totală. Aproape 30% din veniturile proprii ale FRH din 2014 au fost asigurate de sponsorii Niro, BRD și RCS&RDS.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER