Oltchim scoate o rețetă financiară fără precedent în handbalul românesc, dintr-un singur eveniment, prin calificarea în finala Ligii Campionilor. 650.000 de euro sunt garantați numai prin simpla prezență în ultimul act al competiției
Pentru accederea în finala Ligii Campionilor, la handbal se primesc de la EHF de peste 200 de ori mai puțini bani decât oferă UEFA la fotbal
Handbalul este un sport care în general consumă bani, nu produce! Cel puțin în România, dar și în handbalul feminin, în general, cluburile supraviețuiesc datorită sponsorizărilor, a subvențiilor de la primării. Veniturile din vânzarea de bilete, drepturi TV și marketing sunt infime în bugetul unui club. Prezența Oltchimului în semifinalele Ligii Campionilor, dar și o eventuală calificare în finala competiției reprezintă niște excepții. În sensul că gruparea vâlceană poate trăi câteva luni și din ce ar putea produce.
Vâlcea va juca finala în Romexpo
Din start trebuie spus că Oltchim nu câștigă bani de la Federația Europeană de Handbal, așa cum se întâmplă, spre exemplu, la fotbal. Pentru accederea în semifinale, forul de specialitate premiază cele patru formații cu câte 20.000 de euro. Iar pentru calificarea în finală acordă alți 30.000 de euro (!). Adică o sumă de peste 200 de ori mai mică față de cât încasează o finalistă la fotbal. UEFA premiază echipele din ultimul act al Champions League cu câte 6.500.000 de euro.
Bonusurile financiare ale Oltchimului, în urma unei „duble” câștigătoare cu Györ, vor proveni din alte zone. Cea mai importantă sumă o va încasa de la suporteri, în jurul a 500.000 de euro. Campioana României, în colaborare cu FRH, a anunțat că va organiza eventuala finală la Romexpo, o locație care va fi capabilă să găzduiască aproximativ 14.000 de fani. La semifinala cu Györ, cu 5.000 de bilete vândute, Vâlcea obține aproximativ 200.000 de euro, astfel că la un număr de trei ori mai mare de spectatori în Romexpo, veniturile vor crește pe măsură. Apoi, prin contractul de sponsorizare semnat cu Petrom, campioana României își asigură 100.000 de euro pentru accederea în finală și încă 100.000 de euro pentru câștigarea trofeului. Toate aceste venituri sunt sigure, însă Oltchim își mai poate asigura eventuale câștiguri din publicitate, alte contracte de sponsorizare și eventuale premieri.
N-ar câștiga mai mult decât Severin!
La un prim calcul, Oltchim are garantați 650.000 de euro pentru intrarea în finală și încă vreo 200.000 de euro pentru câștigarea trofeului. Un câștig record pentru o echipă de handbal dintr-un eveniment, dar totuși mic în raport cu sumele vehiculate în fotbal. Ca și comparație, o prezență în finala Ligii Campionilor la handbal feminin ar fi echivalentă cu suma de bani pe care a încasat-o CS Severin din drepturile TV în Liga lui „Mitică”, ca și formație nou-promovată.
Bani garantați prin calificarea în finala Champions League
500.000 de euro venituri din bilete la finala pe care o va juca la Romexpo 100.000 de euro sponsorizare Petrom 30.000 de euro bani oferiți de EHF pentru calificarea în finală 10.000-20.000 de euro bani câștigați de la EHF în urma rezultatelor cu Györ
Bani care mai pot fi obținuți prin cucerirea trofeului
100.000 de euro sponsorizare Petrom 50.000 de euro bonus din partea EHF 20.000-40.000 de euro bani câștigați de la EHF în urma rezultatelor cu oponenta din finală
Notă: În afara acestor sume, Oltchim ar mai putea câștiga bani din publicitate, sponsorizări și eventuale premieri în cazul unui succes major.
Oltchim ar juca turul finalei „acasă”
Indiferent de cum se va termina semifinala Oltchim – Györ, Federația Europeană de Handbal nu va mai organiza o tragerea la sorți pentru a stabili ordinea meciurilor din finală. Dacă va ajunge în finală, Vâlcea va disputa meciul tur pe teren propriu (4-5 mai). În schimb, Györ va juca returul (11-12 mai) în fața propriilor fani. Ambele formații au disputat o finală de Champions League în ultimii trei ani și conform unei reguli a EHF, Oltchim va evolua în deplasare în meciul retur, întrucât la precedentul eveniment, cu Viborg (2010), a jucat acasă. De asemenea, Györ a disputat în deplasare finala retur din 2012 cu Buducnost, astfel că în următoarea ocazie, într-un interval de trei ani, va avea trofeul pe masă în propria arenă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER