Momentul adevărului: își va prezenta Constantin Din demisia? Promisiunile din aprilie 2022 reintră pe tapet la Adunarea Generală a FR de Handbal | VIDEO
This browser does not support the video element.
Constantin Din (54 de ani), actualul președinte al FR de Handbal, prelua funcția de la Alexandru Dedu, pe 28 aprilie 2022, cu 10 promisiuni extrem de clare.
Momentul adevărului: își va prezenta Constantin Din demisia? Promisiunile din aprilie 2022 reintră pe tapet la Adunarea Generală a FR de Handbal | SPECIAL
Amenința cu demisia în alb dacă nu reușește să miște lucrurile în sportul cu balonul pe semicerc. ProSport publică discursul de acum un an pentru a ne reaminti contextul și declarațiile.
La un an distanță, Constantin Din vine în fața electorilor să dea raportul pentru activitate depusă. Până de curând a fost arbitru internațional IHF, oficiind la meciuri importante în ultimii 20 de ani, de la întrecerile europene la Campionate Mondiale şi Jocurile Olimpice. În prezent, paralele cu activitatea de președinte este om de afaceri şi observator EHF.
Sunt și voci contra și voci pentru răbdare și continuitate. ProSport a analizat fiecare promisiune și vine cu rezultatele concrete.
1. Să descentralizăm activitatea handbalistică și să mutăm centrul de greutate al competițiilor de copii și juniori la nivelul AJH. Vom oferi asistență juridică, logistică și financiară ca să reducem presiunea asupra cluburilor afiliate – Constantin Din
Firave încercări, nimic definitivat clar.
2. Vom aduce companii românești care vor să investească în sportul juvenil și vor sprijini sportul școlar – Constantin Din
Campionatele Naționale de Juniori 1, 2 și 3 au primit denumirea unor sponsori: Sante, Mobexpert și Baucem. Nu sunt date publice despre sumele vărsate de sponsori, dar cert este că nu sunt suportate de FRH baremurile de arbitraj la juniori, așa cum s-a promis.
Au crescut în schimb sumele obținute din taxele percepute de FRH. S-a semnat un contract prin care au fost luate și direcționate 1600 de mingi și 6500 de tricouri și sorți. S-a introdus obligativitatea folosirii de baloane Kempa la jocurile oficiale și cluburile au primit 4 mingi Kempa gratuit (sunt 13-14 meciuri acasă). Cluburile au mai primit gratuit un set de 14 tricouri.
Varianta Narcisa Lecușanu, aruncată în aer de COSR
3. Am identificat autorități locale care vor să pună pe harta României noi centre de naționale de pregătire – Constantin Din
Deocamdată nu au fost dezvăluite informații cu privire la autoritățile publice interesate să susțină financiar centre de pregătire ale FRH. Se pare că ar fi interes la Brăila să preia CNE Sf.Gheorghe.
4. Mizez foarte mult pe spriijinul si suportul doamnei Narcisa Lecușanu – Constantin Din
Deși a fost propusă de FRH ca vicepreședinte la COSR nu există un răspuns ferm din partea domnului Covaliu. Se pare că șefii COSR aveau o relație bună cu fostul președinte Alexandru Dedu, iar acum nu agreează noii șefi din handbal.
Sunt audiențe mai bune? Nu există date
5. Sunt pregătit să lansez programe de formare de calitate pentru resusrele umane ale cluburilor afiliate dar și pentru sportivii aflați în activitate. Există nenumărate fonduri europene nerambursabile – Constantin Din
Nu s-a văzut nici o preocupare în acest sens, cu două excepții privind jucătorii activi. Popescu și Ghionea au fost cooptați în colectivele tehnice ale loturilor naționale. Cât despre fonduri europene, veștile sunt zero!
6. Va trebui să generăm un nou produs media, un nou produs care să creeze emulație, să crească audiențele partidelor și numărul de spectatori – Constantin Din
Trustul Pro a preluat drepturile tv în dauna TVR. Ar fi interesat de știut care sunt audiențele la jocurile din LNF și LNM, față de sezonul trecut, precum și la jocurile echipelor naționale. Faptul că nu sunt publice denotă faptul că situația nu este chiar roz.
7. Vom rediscuta nivelul de taxe pe care cluburile le plătesc către FRH, vom crește transparența – Constantin Din
Veniturile din taxe au crescut serios. Transparența nu este însă totală. Nici măcar informațiile publice obligatorii, prevăzute de lege, nu sunt postate în integralitate pe site-ul FRH.
Avem arbitrii mai buni? Da sau nu?
8. Investiții în pregătirea arbitrilor, mărirea baremurilor și toleranță zero pentru cuplurile care decid rezultatele – Constantin Din
Nu s-a făcut nicio investiție clară în pregătirea arbitrilor de către FRH. Investiția este făcută de cluburile din LN care plătesc taxa de organizare de peste 100.000 lei pe sezon (x 28 de echipe).
Din această sumă, FRH plătește arbitrii și observatorii iar 10% merge către organizarea de cursuri de pregătire. Din baremurile de arbitraj, se reține la sursă 10 la sută pentru pregătirea arbitrilor. E adevărat că nivelul examenelor a crescut, mulți dintre cavalerii fluierului având probleme atât la testele fizice cât și teoretice.
9. Vin să aduc bani șî handbal, nu să iau bani din handbal – Constantin Din
În a doua ședință de CA a solicitat aprobarea să beneficieze de aceleași drepturi materiale ca și fostul președinte: 3000 euro net/lună salariu și 10000 lei/lună cheltuieli de protocol.
10. Plic cu demisia. O voi înmâna CA dacă nu voi face treabă – Constantin Din
Probabil, domnul Din va face o analiză a activității sale pe care o va expune public în Adunarea Generală din 28 aprilie 2023. Atunci vom afla mai multe. Dacă-și va demisia sau nu.
Ce s-a întâmplat în 2022?
Din a câștigat turul 2 de scrutin în faţa președintelui în exercițiu Alexandru Dedu. Din a fost votat de 157 de membri, în timp ce adversarul său a întrunit 66 de sufragii.
În primul tur, cei patru candidați la funcția de președinte al FRH au fost votați după cum urmează: Constantin Din – 95 de voturi, Alexandru Dedu – 79 de voturi, Bogdan Voina – 48 voturi şi Maximilian Gavrilă – 1 vot.
Alexandru Dedu ocupa funcția de președinte al Federației Române de Handbal din 10 februarie 2014, când i-a învins încă din primul tur pe contracandidații săi, Remus Drăgănescu şi Cristian Gaţu. Al doilea mandat l-a câștigat la 14 februarie 2018 la doar un vot diferență, Dedu impunându-se în fața Narcisei Lecuşanu în al doilea tur de scrutin.