„Momentul zero” sau lasă că trece și asta? Membrii Consiliului de Administrație al FR de Handbal au șansa vineri de a-și asuma dezastrul din handbal și să-și anunțe demisiile + Exemplul Cehia!

Meciul de handbal feminin dintre Romania si Polonia, din cadrul Trofeului Carpati 2017, vineri, 24 noiembrie 2017, la Craiova. © FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

Membrii Consiliului de Administrație al FR de Handbal au șansa vineri de a-și asuma dezastrul din handbal și să-și anunțe demisiile.

Cei care conduc handbalul, Alexandru Dedu și Consiliul de Administrație, se reunesc vineri, de la ora 11:00, pentru prima dată după eșecurile de la echipele naționale.

Șefilor handbalului românesc li s-au solicitat în ultimele zile demisiile de onoare.

Membrii Consiliului de Administrație al FR de Handbal au șansa vineri de a-și asuma dezastrul din handbal 

Membrii Consiliului de Administrație al FRH au șansa vineri de a-și asuma dezastrul din handbal și să-și anunțe demisiile. Primele reprezentative au avut o lună martie cu adevărat „neagră”, dar până la urmă a fost rezultatul modului cum s-a lucrat în ultimii ani în handbal. Fără o strategie, cel puțin nimeni din afara federației nu știe care ar fi aceasta. Dar și cu un aer de superioritate, într-un fel a fost o activitate de „stat în stat”. Iar dacă cineva din sistem a încercat să spună că anumite lucruri nu funcționează corect, politica „pumnului în gură” a fost instrument de combatere.

Naționala masculină a ajuns să fie învinsă și de Kosovo la București. Iar tricolorele au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după alte două turnee finale slabe. Probleme mari sunt și la nivel juvenil.

Președintele Alexandru Dedu este considerat principalul vinovat de către public, de oameni din handbal, pentru faptul că handbalul este pe tobogan. În ultimele zile au fost mai mulți foști mari campioni care au luat atitudine și i-au solicitat acestuia demisia de onoare. „Mai trebuie să pună florile și crucea pe mormântul handbalului românesc”, a declarat Radu Voina.

Alexandru Dedu a fost reales în 2018 cu 100 de voturi, câștigând pentru un singur vot în plus în fața Narcișei Lecusanu. Președintele nu a ținut cont absolut deloc de acel avertisment, că 99 de structuri au votat împotrivă pentru că erau nemulțumite și la data respectivă. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

„Albi ca zăpada, nu au fost, nu au văzut, nu au greșit”

Lui Alexandru Dedu i se cere demisia, dar în egală măsură, vinovați pentru modul cum a fost gestionată activitatea în ultimii ani sunt și membrii Consiliului de Administrație. Ei au fost practic părtași la toate acțiunile președintelui, din moment ce au funcționat ca o „mașină de voturi”. Bine, din interior lucrurile sunt văzute altfel: „Sunt albi ca zăpada, nu au fost, nu au văzut, nu au greșit”.

„Cred că ar trebui făcută o analiză a pregătirii sportivilor şi a tot ceea ce s-a întâmplat până acum. Nu cred că arbitrii sunt de vină în momentul actual. Eu cred că pur şi simplu este vorba de o problema de metodologie şi de pregătire a sportivilor, de organizare. Cred că aici este problema. Nu valoarea jucătorilor, jucătorii sunt în regulă, dar tot timpul când sunt probleme trebuie să nu uităm în ograda noastră, nu să căutăm în altă parte”, Carol Eduard Novak

Este nevoie de o demisie de onoare a domnului Dedu. Să vină altcineva, cu o altă strategie. Asta este singura, singura soluţie… să-l vedem pe domnul Dedu dacă are onoarea să-şi prezinte demisia. Şi nu numai el, tot staff-ul federaţiei, Consiliul de Administraţie.

Toţi să-şi dea demisia pentru că toţi au fost părtaşi la ce s-a întâmplat în handbalul românesc în ultimii ani. Cu taxele pe care le iau… zeci de mii de euro care nu se duc în handbal, ci se duc în salariile şmecherilor. Deci trebuie trasă o linie acum, să vină altcineva cu o nouă strategie şi o nouă dezvoltare a handbalului. Altfel, cu Dedu nu avem nicio şansă”, a analizat Vasile Stângă, până nu demult fost manager la Steaua București.

„Momentul zero” sau lasă că trece și asta?

Odată cu încheierea unui ciclu olimpic s-ar impune un „Moment zero”, o analiză pe toate fețele a situației din handbalul românesc. Un „moment zero” ar însemna și demisia în bloc a membrilor Consiliului de Administrație.

Au însă curajul membrii CA să facă un pas înapoi? Să se reîntoarcă la „popor”, în Adunarea Generală, și să ceară din nou un vot de încredere!

Răspunsul este probabil negativ, din mai multe motive. Dar în principal, aproape jumătate din membrii Consiliului de Administrație au azi beneficii. În CA sunt angajați FRH, consilieri ai președintelui, șefi de comisii plus alți votanți de bază, gurile rele ar spune în schimbul unor beneficii, pentru protecție, arbitraje, etc. Apoi, dacă s-ar declanșa acum o Adunare Generală de Alegeri Anticipate, probabil că unii nu ar mai prinde un loc în viitoarea legislatură.

Președintele Dedu și-a anunțat în mod clar intenția de a conduce handbalului românesc în următorii 4 ani. Ba chiar a făcut și niște licitații pentru semnarea unor contracte pe următorii 4 ani, fiind probabil sigur că are încrederea oamenilor din handbal. Este un gest lipsit însă de fair-play față de un posibil alt candidat la alegerile programate în mod normal în februarie 2022. În cazul în care nu va obține un nou mandat, Dedu a licitat practic și pentru următorul președinte…

În Cehia s-a plătit cu funcțiile începând de la președinte

La începutul acestui an, în Cehia s-a plătit cu funcțiile pentru o situație incomparabil mai acceptabilă decât în România. Cu puțin timp înaintea participării la Campionatul Mondial masculin, la naționala Cehiei a fost raportat un focar cu infecție cu Covid-19. Doar patru jucători au avut rezultate negative, astfel că Cehia nu a mai putut călători în Egipt. Locul i-a fost luat pe ultima sută de metri de Macedonia de Nord.

O astfel de situație nu a fost însă ușor digerată, astfel că la nivelul federației a fost declanșată o anchetă. S-au făcut greșeli în gestionarea programului, iar antrenorii Jan Filip și Daniel Kubes au fost demiși. Cutremurul din Cehia a atins și conducerea federației. Președintele Jaroslav Chvalny, în funcție de 12 ani, și-a anunțat demisia la rândul lui. Alți patru membri din comisii și-au anunțat plecarea.

Publicat: 25 03. 2021, 13:54
Actualizat: 25 03. 2021, 14:14