Ultimul anunț făcut de Ministerul Tineretului și Sportului despre întocmirea actelor adiționale la contractele de activitate sportivă pe perioada suspendărilor

Faza in meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si SCM Ramnicu Valcea, contand pentru Liga Florilor, disputat in Sala Ioan Kunst Ghermanescu-Polivalenta din Bucuresti, miercuri 11 martie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Ministerul Tineretului și Sportului a trimis o notă Federațiilor Sportive Naționale și Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret, prin care le informează că întocmirea actelor adiționale la contractele de activitate sportivă nu este obligatorie, suspendarea contractelor fiind făcută prin decizie internă a cluburilor, fără să mai fie nevoie de semnătura sportivilor.

Sindicatul Handbaliștilor din România le-a recomandat sportivilor să nu semneze actele adiționale care le sunt propuse de unele cluburi, pentru a renunța la drepturile contractuale cât sunt suspendate competițiile. Întreaga poveste poate fi citită AICI.

Pe de altă parte, Ministerul Tineretului și Sportului susține că întocmirea actelor adiționale la contractele de activitate sportivă nu este obligatorie!

Având în vedere adresa înregistrată la Ministerul Tineretului și Sportului cu nr. 3299/01.04.2020, referitoare la măsurile dispuse de Guvernul României în domeniul protecției sociale, destinate structurilor sportive afectate de suspendarea activității, în contextul situației epidimiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precizăm faptul că întocmirea actelor adiționale la contractele de activitate sportivă nu este obligatorie, suspendarea acestora fiind dispusă prin decizie internă a conducătorului structurii sportive aferente”, este informarea făcută de MTS către federații și DJTS-uri.

Problema cluburilor în România este faptul că acestea sunt finanțate în proporție de peste 90% de autoritățile locale

Mai multe cluburi au suspendat deja contractele sportivilor în această perioadă de Stare de Urgență pe teritoriul României. Astfel, sportivii beneficiază de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, de 5.429 de lei. Bineînțeles că o astfel de măsură a stârnit nemulțumirea sportivilor, mai ales că nu a existat o negociere individuală, colectivă în prealabil, așa cum s-a întâmplat / se întâmplă în alte țări.

Problema cluburilor în România este faptul că acestea sunt finanțate în proporție de peste 90% de autoritățile locale, iar Primăriile, Consiliile Județene au redirecționat azi fondurile către sănătate, protecție socială, etc. Evident, grupările nu mai pot suporta contractele inițiale. Problema de fond rămâne însă, iar de pe poziții de forță nu câștigă nimeni.

Publicat: 03 04. 2020, 10:58
Actualizat: 03 04. 2020, 11:09