Federația Internațională de Handbal a luat zilele trecute o decizie majoră pentru viitorul acestei discipline, să mărească numărul de participante la Campionatele Mondiale de la 24 la 32 de echipe naționale, la toate categoriile de vârstă, feminin și masculin. Narcisa Lecușanu, membru în Comitetul Executiv, a votat favorabil pentru o astfel de măsură. Decizia a fost luată la Doha, unde a fost organizat și un curs pentru foste jucătoare. Cu această ocazie, pentru câteva zile s-a refăcut și cuplul Narcisa Lecușanu – Ionela Stanca, una dintre cele mai redutabile „echipe” inter – pivot de la prima reprezentativă după 1990, alături de Mariana Tîrcă – Valentina Cozma.
Într-o discuție cu ProSport, Narcisa Lecușanu a motivat de ce Federația Internațională de Handbal a votat pentru extindere și a vorbit despre cursul de perfecționare al fostelor handbaliste, la care a fost prezent și cinci românce.
„Dacă vrem să fim sportul numărul 2 după fotbal, trebuie să lucrăm”
„A venit poate ca o măsură firească, având în vedere că Federația Europeană de Handbal va desfășura Campionatele Europene cu 24 de echipe, începând din 2020. Formatul la Campionatel Mondiale se va extinde la 32 de echipe, ținând cont și de gruparea Americii de Nord și de Sud. Este foarte importantă dezvoltarea handbalului și în America de Nord, în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2028 (n.r. întrecerile se vor desfășura la Los Angeles), pentru că în Sud lucrurile sunt cât de cât OK. Este puțin de muncă, dar s-au mărit astfel șansele de calificare și pentru alte națiuni, pentru că până acum lucrurile au fost puțin închise, nu de puține ori am auzit întrebarea >”, ne-a relatat Narcisa Lecușanu
Cum vor fi distribuite cele opt locuri suplimentare la Campionatul Mondial? „Nu s-a decis încă acest lucru, dar este clar faptul că Federația Internațională de Handbal lucrează foarte mult la dezvoltarea acestei discipline și în afara Europei. Deocamdată nu s-a vorbit de sistemul competițional, cum vor fi împărțite locurile, câte are Europa, câte au celelalte Conferderații. Din contră, le-am arătat și celorlalte națiuni care ajung mai greu la un Campionat Mondial că există posibilitate de calificare și au de ce să muncească. Asta este filosofia. După ce s-a aprobat extinderea la 32 de echipe naționale, Comisia de Competiții va avea ca obiectiv să creeaze și un calendar, este prea proaspăt ca să se discute despre așa ceva. Deocamdată, acesta era primul pas, mergem sau nu pe mărire. Și s-a aprobat în Consiliul IHF că mergem! Este una dintre știrile frumoase pentru handbalul mondial, o nouă provocare pentru toată lumea. Dacă vrem să fim sportul numărul 2 după fotbal, trebuie să lucrăm. Este spațiu pentru fiecare, începând cu noi, cei din handbal, și terminând cu partea media, cu drepturi de televiziune”, a răspuns fosta internațională.
„Din păcate, sunt foarte puține femei care decid în handbalul mondial în federațiile naționale”
Decizia IHF a fost luată la Doha, în timpul Campinatului Mondial al Cluburilor (IHF Super Globe), câștigat de FC Barcelona. Cu această ocazie a fost organizat și un curs pentru fostele jucătoare – „former players” -, gestionat din partea IHF chiar de Narcisa Lecușanu. Printre participante s-au numărat și cinci românce, Tatiana Cojocaru, Gabriela Rotiș-Nagy, Ionela Stanca, Valeria Motogna și Doina Picu. „Ideea îi aparține președintelui, își dorește foarte mult ca foștii handbaliști și mai ales fostele handbaliste să rămâne în activitate după ce pun capăt carierei de sportiv și să preia roluri de arbitri, de delegați, oficiali, manageri de evenimente. Oamenii care au jucat handbal, considerăm noi, pot face parte în continuare din sportul pe care l-au slujit ca jucători. Acesta a fost conceptul”, a susținut Narcisa Lecușanu.
Astfel, fostele handbaliste au observat ce înseamnă organizarea unui eveniment, au aflat taine noi din culisele arbitrajului la nivel mondial, însuși Ramon Gallego le-a expus proiectele pe care IHF le derulează, au dialogat cu Dietrich Spate, președintele Comisiei Metodice, despre partea tehnică și noile tendiție din handbal, au asistat și la o prezentare, cât de importantă este partea mass-media pentru handbalul de zi. De asemenea, Narcisa Lecușanu le-a prezentat o situație a handbalului feminin la nivel mondial, după ce a primit răspunsuri la un chestionar de la 89 de la federații naționale. „Europa stă bine în ceea ce privește partea feminină, America de Sud, binișor, dar e spațiu și pentru mai multe femei. Este clar că putem avea mai mulți arbitri, delegați, oficiali de sex feminin. Cert este că există deschidere pentru a integra și partea feminină pe partea aceasta de activitate. Din păcate, sunt foarte puține femei care decid în handbalul mondial în federațiile naționale. La IHF, vizavi de alte federații, noi stăm bine, din cinci persoane în Executiv două sunt femei, eu și tresorierul Anna Rapp”, a mai spus Narcisa Lecușanu.
„Ionela a plecat de jos, își face absolut toate perfecționările pe care le cere Franța pentru a ajunge la nivelul de înaltă performanță”
Fostul inter al echipei naționale a vorbit și despre reîntâlnirea cu Ionela Stanca, colegă de echipă la Mondialul din 2005, când împreună au contribuit la cel mai valoros rezultat din ultimii 40 de ani obținut de prima reprezentativă, medalia de argint: „A fost foarte frumoasă revederea, Ionela își dorește foarte mult să devină antrenor. A plecat de jos, își face absolut toate perfecționările pe care le cere Franța pentru a ajunge la nivelul de înaltă performanță”. Jocul inter – pivot etalat de Narcisa Lecușanu și Ionela Stanca la echipa națională, dar și la echipa de club Oltchim în deceniul trecut rămâne un etalon pentru istorie, așa cum a rămas un alt cuplu, Mariana Tîrcă – Valentina Cozma.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER