România a câștigat Trofeul Carpați la handbal feminin pentru tineret (sub 19 ani), după ce a câștigat două partide, 28-25 cu Olanda, 26-25 cu Franța, și a terminat la egalitate cu Rusia, scor 21-21, nimeni alta decât campioana mondială în exercițiu la această categorie de vârstă (98-99).
De la o calificare chinuită la Campionatul European din Slovenia, realizată cu mari emoții în primăvară, România arată semne vizibile de creștere. În cele trei zile de turneu la Constanța, trupa pregătită de Ion Crăciun a jucat de la un meci la altul tot mai bine, arătând progrese atât în faza ofensivă, cât și în cea de apărare, așa cum a fost cazul ultimei partide cu Rusia.
Cu Trofeul Carpați deja câștigat, naționala U19 nu s-a culcat pe o ureche și a avut în continuare motivație pentru a ieși neînvinsă. Apoi, o partidă cu Rusia, cea mai bună națională la această categorie, oricând este o provocare, chiar dacă în teren, la adversare, nu au fost Sabirova și Skorogobatchenko, jucătoare care au făcut deja pasul către prima reprezentativă a lui Trefilov.
Pentru acest ultim joc la Trofeul Carpați, selecționerul a avut o strategie puțin diferită.
În primele 30 de minute, România a evoluat cu o echipă apropiată de „7-le” standard, doar alegerea la nivelul porții fiind discutabilă, din moment ce Hosu, Kelemen și Nagy sunt de valori apropiate. În atac, România a contat în special cu „triunghiul” Sorina Tîrcă, Daria Bucur și Alexandra Badea, jucătoarele care au înscris toate cele 12 echipe ale echipei. Rusia a intrat în avantaj la pauză, cu 13-12, dar România a fost la conducerea jocului până în minutul 18. Primul moment de superioritate numerică a fost și singura „scăpare” majoră a echipei în prima parte, întrucât a primit trei goluri într-o asemenea situaâie favorabilă și a fost nevoită apoi să alerge după Rusia până la pauză.
În următoarele 30 de minute, Ion Crăciun a schimbat echipa și a urmărit în principal să le ofere mai multe minute și handbalistelor din linia a doua, fără a neglija însă și rezultatul. Din primul „7” a mai intrat doar Alexandra Banciu în faza de atac și Ana Maria Văcariu, în apărare. Realizările României în atac au fost mai puține, drept dovadă că a marcat numai 2 goluri în primele 14 minute de la reluare, dar s-a mișcat foarte bine cu apărarea. Întâi cuplul de apărători centrali Lăcătuș – Văcariu, apoi și Bucur – Văcariu au dat multă siguranță echipei, iar naționala a stat aproape de Rusia.
În ultima parte a jocului, selecționerul le-a reintrodus în atac pe Daria Bucur și Teodora Popescu, alături de Alexandra Banciu, „trio-ul” amintit reușind să dinamizeze din nou atacul. Interul dreapta de la Corona a înscris câteva goluri foarte importante, cu care România a revenit în avantaj, 19-18 (min. 52). Ba chiar, naționala s-a desprins la 20-18 în minutul 56. Momentul decisiv s-a jucat, probabil, un minut mai târziu, când tot Teodora Popescu a ratat o situație de unu la unu, urmată de o reușită a Rusiei, care a egalat la 20-20. Adversara a preluat și conducerea, dar cu un efort final, România a restabilit egalitatea în ultima secundă, pentru 22-22. Banciu a luat o acțiune pe cont propriu și a obținut o aruncare de la 7 metri, transformată cu siguranță de Alexandra Badea, care a intrat în partea secundă doar pentru această execuție. La fel, Sorina Tîrcă, golgheterul turneului, a intrat în repriza a doua doar la 7 metri. MVP-ul Trofeului Carpa’i a fost desesmnată Meline Nocandy (Franța).
Așadar, România a terminat neînvinsă Trofeul Carpați și prezintă deja anumite speranțe pentru Campionatul European din Slovenia, care va debuta pe 27 iulie. Această națională anunță deja niște soluții și pentru prima reprezentativă în viitor, însă pentru ca acest lucru să se și întâmple, jucătoarele trebuie să și joace la nivelul primei ligi. Dar se mai înhamă cineva și la crescut jucătoare? Realitatea crudă, azi, este că o parte din ele au terminat junioratul și încă nu și-au găsit echipe unde să joace din toamnă!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER