Naționala U20 în Liga Națională. Propunerea președintelui FRH, Alexandru Dedu, a fost respinsă cu 6-4 la vot. Cluburile care au votat pentru o astfel de idee și solicitarea către Consiliul de Administrație

Propunerea președintelui FR de Handbal, Alexandru Dedu, de a introduce echipa națională de tineret U20 în Liga Națională în sezonul 2019-2020, ca a 15-a formație, nu a trecut nici de votul președinților. La ședința informală de luni care a avut loc la sediul FR de Handbal, rezultatul votului a fost 6-4 împotriva acestei idei.

Șeful handbalului românesc a venit cu propunerea ca naționala de tineret să se antreneze timp de un an într-un stagiu centralizat la Izvorani, în vederea pregătirii Campionatului Mondial U20 din 2020, pe care România îl va organiza. Iar în paralel, reprezentativa condusă de Dragoș Dobrescu să joace câte două meciuri pe parcursul sezonului cu toate echipele din Liga Națională, fără însă ca rezultatele să conteze în clasament. Avea nevoie însă de acceptul cluburilor, în sensul de a lăsa jucătoarele la lot, toate fiind sub contract. Ca și facilitate, grupările erau scutite de regula obligatorie a celor 10 minute de joc pentru handbaliste U21, care va intra în vigoare din toamnă.

Cum a fost precepută propunerea cu naționala U20 în Liga Națională prin ochii cluburilor

10 din cele 14 cluburi din Liga Națională au ajuns luni la sediul Federației Române de Handbal (Ședința a început cu vreo oră întârziere pentru că președintele de la Dunărea Brăila, George Caranica, a ajuns cu aproximativ o oră de întârziere), iar viziunea acestora a fost diferită. Unele au fost total de acord pentru propunerea președintelui FRH, altele au fost total împotrivă. Când s-a trecut la vot, scorul a fost 6-4 împotriva acestei idei.

  • Au votat pro: SCM Rm. Vâlcea, Corona Brașov, Dunărea Brăila, Gloria Buzău
  • Au votat împotrivă: CSM București, AHCM Slobozia, Rapid București, SCM Craiova, Gloria Bistrița, CSM Slatina
  • Au lipsit: U Cluj, Minaur, Măgura Cisnădie și HC Zalău

Cluburile care au votat contra au motivat, printre altele, cu faptul că regula nu se poate schimba în timpul jocului. Adică, s-au depus eforturi în ultimele luni pentru a convinge jucătoarele U21 (în special cele potențiale de lot) să semneze contracte, iar acestea au ridicat și masa salarială pentru că au avut oferte de la mai multe cluburi și au devenit, așadar, indispensabile. Iar acum, dintr-o dată, să se renunțe atât de ușor, a fost de neacceptat. A fost ridicată și problema legală, faptul că grupările ar fi plătit fictiv contracte de un an pentru sportive, fără a beneficia de serviciile acestora. Ori în cazul unui control al Curții de Conturi s-ar fi asumat niște riscuri.

În finalul ședinței, profitând de ocazie, președinții de cluburi au ridicat și problema jucătorilor străini fără criterii de valoare. Toată lumea a fost de acord ca echipele să poată să aibă trei jucători fără criterii în lot (acum limita este la doi sportivi străini), dar să joace doar doi. Propunerea va fi înaintată Consiliului de Administrație, care se va pronunța pe această temă, cel mai probabil, la următoarea ședință din luna iulie.

 

Publicat: 25 06. 2019, 08:28
Actualizat: 25 06. 2019, 08:29