Ne-am prăbușit! România – Polonia 29-31

România a ratat calificarea între cele mai bune opt echipe din lume, 29-31 cu Polonia în optimile Campionatului Mondial din Serbia. 

Într-un Campionat Mondial pe vechea formulă, cu grupe principale și puncte care s-ar fi contabilizat după prima fază, România ar fi avut șanse mici să prindă semifinalele turneului final. Ar fi intrat cu două puncte în partea a doua competiției, dar ar fi fost în spatele Germaniei și Norvegiei, la alte două lungimi distanță. Într-o întrecere KO, România a pornit cu alte șanse, mai bune, pentru a pătrunde în careul de ași. Practic a ajuns la 120 de minute pentru a poposi în Belgrad. La fel de adevărat, fiecare pas greșit poate grăbi revenirea acasă.  Așa cum s-a întâmplat de fapt în fața Poloniei.

La start, meciul România – Polonia avea o favorită certă, având în vedere palmaresul, valoarea celor două școli de handbal. Ipoteză valabilă însă numai în sectorul feminin, întrucât la masculin România a pierdut de mult „trenul”! Polonia a venit tare din spate în mai toate domeniile, inclusiv la sport și la handbal, în mod special, astfel că „optimea” are înmagazinată suficientă tensiune. Mai ales că pentru a răsturna ierarhii și cu fetele, au adus un profesor danez, pe Kim Rasmussen.

Magie a la Cristina  Neagu

La nivel de lot, Polonia nu arată înfiorător, o știm pe Kudlacz, jucătoare care ar fi evoluat și la Oltchim în cazul în care mandatul lui Tadici s-ar fi prelungit în 2008, mai există Byzdra, rezerva Cristinei Neagu la Buducnost. În rest, nume foarte greu de pronunțat! Selecționerul României îi răspunde în teren cu o echipă experimentată din primul minut, trei dintre acestea, Ungureanu, Ardean și Brădeanu, fiind vicecampioane mondiale în urmă cu opt ani. A trecut totuși ceva timp de atunci, iar pentru a reîncărca bateriile și a reîmprospăta memoriile ar fi nevoie de un nou rezultat important. Noile generații au nevoie de modele, iar Neagu, Marin sau Perianu le pot oferi handbal pe pâine în anii ce vor veni. Timpul nu trebuie irosit din cauza Poloniei! Chiar dacă pornesc cu handicap de 2-0, tricolorele se pun rapid pe treabă, iar rezultatele vin rapid de la atac, compartmentul care a suferit în grupa cu Germania și Ungaria. Cristina Neagu este pentru început ținută atent sub observație, dar România este ca o morișcă, extremele transformă des în al doilea pivot, mingea circulă cu viteză dintr-o parte în alta, iar pe lista marcatoarelor apar mai toate fetele. Defensiva are ceva fisuri, în zonă centrală unde acționează pivotul  cu chip de soldat din tabăra Poloniei (Kulwinska), dar și în partea dreaptă, unde apar cele mai experimentate jucătoare, Grzyb și Kudlacz. România conduce jocul, dar amână desprinderea până la apariția Cristinei. „Dacă joacă Neagu, nu ai cum să pierzi”, spune de alături Helfried Muller, antrenorul secund de la Thuringer. Briliantul naționalei scapă pentru prima dată de sub marcaj în minutul 11, înscrie pentru 7-6, iar din acest moment este de neoprit. Înscrie și golul doi, și trei …. și tot așa până la șase în primele 30 de minute. Gloanțele Cristinei ciuruie la foc continuu defensiva Poloniei, iar România intră la cabine cu patru goluri (scor 17-13). Diferența putea fi și mai clară, dacă într-o situație de superioritate, în minutele 19-21, tricolorele n-ar fi încasat două goluri. De înscris, n-au reușit în acel interval. O calificare în sferturi cere parcă și adrenalină! 

Polonia ne-a șinut cu sufletul la gură în repriza secundă

„The true and only no 1!”, este un banner care este afișat la tribuna a doua încă de la începutul jocului și care o înfățișează pe Cristina Neagu. Interul României răspunde pe măsura mesajului și înscrie în debutul părții secunde alte goluri importante, cu care România ajunge la cota 5 (20-15, minutul 35). Grzyb, un fel de Alice Ardean a Poloniei, încearcă să mai țină în viață șansele adversarei și reușește prin câteva contraatacuri rapide. Goluri care echilibrează jocul (22-19, min. 50). În poartă revine Paula Ungureanu, își face imediat simțită prezența cu o intervenție, dar apărarea nu mai ține în fața ei, iar drumul de recuperare al Poloniei continuă (23-21, min. 43). Paula mai apără încă o dată și încearcă să injecteze cu moral fetele de pe șase metri, care sunt puțin cam statice. Jocul României este în scădere, își face simțită și oboseala. Problemele nu se rezolvă nici când aceeași Ungureanu parează un șapte metri (minutul 48), iar adversara vine la un singur gol distanță (26-25, min. 53). Meciul se aprinde bine de tot, Tadici cere time-out! România revine în teren, dar este moale și se pierde în fața unei echipe care a renăscut, care a împrumutat din agresivitatea naționalei noastre la meciul cu Ungaria. Tricolorele n-au mai marcat de 10 minute, iar Polonia face 29-26 (min. 57). Totul se prăbușește ca un castel de nisip. România pierde cu 31-29 și este out de la Mondiale! Un drum care părea superb s-a stricat brusc!   

România – Polonia 29-31
Pauză: 17-13

România: Ungureanu 5 intervenții, Tolnai 5 intervenții – portari; Pîrvuț, Dincă, Pintea, Nechita 3, Neagu 10, Brădeanu 6, Țăcălie, Perianu, Marin 1, Ardean 4, Ciuciulete, Manea 4, Chiper, Buceschi 1
Antrenor: Gheorghe Tadici

Polonia: Gapska 6 intervenții, Wysokinska 5 intervenții – portari; Stachowska, Niedzwiedz 2, Siodmiak, Grzyb 7, Kudlacz 4, Koniuszaniec 1, Wojtas 9, Semeniuk-Olchawa 2, Szwed-Orneborg, Migala, Stasiak, Jochymek, Kulwinska 6, Byzdra
Antrenor: Kim Rasmussen

Publicat: 15 12. 2013, 22:43
Actualizat: 16 12. 2013, 00:23