Partida Spania – Polonia, programată duminică (ora 19:00) la Gyor în Grupa A, deschide a 11-a ediție a Campionatului European de handbal feminin, găzduit în două țări, Ungaria și Croația. La 15 minute distanță de acest joc vor intra în scenă alte două reprezentative, România și Norvegia, care se vor înfrunta la Debrecen (TVR 2, liveblog pe www.prosport.ro).
Handbalul feminin captează și la sfârșitul acestui an atenția în sportul românesc, Brădeanu, Neagu & celelalte 15 tricolore care au făcut deplasarea în Ungaria urmând să țină cu sufletul la gură milioane de suporteri. România încearcă pentru a 10-a oară în istoria Campionatului European să câștige o medalie. În precedentele nouă tentative, prima reprezentativă a reușit o sigură dată să urce pe podium, la Europenele din 2010, când a obținut medalia de bronz. În celelalte cazuri s-a plecat la drum cu foarte multe speranțe, iar uneori s-a terminat sub potențialul echipei.
11 jucătoare din actualul lot reținut pentru Campionatul European au fost prezente și la ultimul turneu final jucat de România, Mondialul din Serbia (2013). Marile absențe sunt Oana Manea și Luciana Marin, accidentate.
România are ca obiectiv locurile 1-8 la Europeanul din Ungaria și Croația
România nu este cotată cu șanse la o medalie la acest turneu, fiind văzută în plutonul doi, alături de echipe precum Croația, Rusia, Germania și Suedia. Conform bookmakerilor, favorite pentru câștigarea titlului continental și, implicit, pentru medalii sunt Norvegia, Ungaria, Muntenegru, Danemarca și Franța.
12 națiuni au reușit să câștige cel puțin o medalie în istoria Campionatelor Europene. Norvegia este cea mai medaliată echipă, a fost pe podium la 9 din cele 10 ediții de până acum.
Toate cele trei adversare din Grupa B ale tricolorelor, Norvegia, Danemarca și Ucraina, sunt cunoscute pentru Tadici & Co. România se află într-un avantaj, din punct de vedere statistic, cu două dintre cele trei naționale, în confruntări ce au avut loc la Euro. Danemarca a fost adversarul cel mai des întâlnit de tricolore – în șase ocazii – bilanțul fiind pozitiv: 4-2. Ultimul succes a fost înregistrat chiar pe terenul nordicelor, scor 16-15, în urma căruia naționala a și câștigat medalia de bronz, singura din istoria competiției (2010). Într-un head – to – head cu Ucraina, România este din nou pe plus: 3-2. Nici în partidele cu Norvegia, tricolorele nu stau rău, doar că în acest caz vorbim de o egalitate: fiecare națională a câștigat câteo partidă, iar un al treilea joc, la Euro 1996, s-a înregistrat egalitatea.
Norvegia nu mai este invincibilă
Dacă un Campionat Mondiale îți poate oferi șansa unui meci de încălzire de cele mai multe ori, având în vedere că în competiție sunt și adversi exotici, la Europene un astfel de moment nu există. România începe tare la Debrecen, cu un meci împotriva campioanei olimpice, Norvegia. Cele două reprezentative s-au înfruntat și în grupa de calificare, nordicele reușind să câștige ambele partide. De altfel, tricolorele nu au mai câștigat un meci oficial împotriva Norvegiei de foarte mult timp. Meciul din grupă de la Jocurile Olimpice din 2008 sau cel din grupă de la Mondialul din 2009 s-au terminat însă cu înfrângeri la mare luptă. Ultima victorie a României a fost înregistrată în urmă cu 14 ani!
Sunt foarte mulți care susțin că a venit timpul ca România să învingă Norvegia. Iar tricolorele au de această dată câteva argumente în plus. Campioana olimpică pare că încă încearcă să-și regăsească identitatea de acum câțiva ani în urmă, când a călcat tot în picioare, câștigând tot ce se putea. În urmă cu doi ani, Norvegia a intrat într-un declin. La Euro 2012 a pierdut finala cu Muntenegru, iar un an mai târziu nici nu a prins semifinalele la Mondiale. Nici în momentul de față, trupa lui Heigeirsson nu impresionează, semn că ieșirea din scenă a unor handbaliste fenomenale nu este foarte ușor de gestionat nici pentru o campioană olimpică. Atât în apărare, cât și în atac, nordicele mai au lucruri de pus la punct pentru a arăta din nou ca o echipă invincibilă.
În schimb, plusul României față de ultimele turnee finale este că beneficiază din nou de un grup de jucătoare foarte omogen, cu mare experiență. În plus are la dispoziție din nou o handbalistă magică, Cristina Neagu, aflată într-o formă deosebită de câteva săptămâni. Bătălia Norvegia – România se dă și pe un teren prietenos tricolorelor, la Debrecen, la câțiva zeci de kilometri de țară. Sute de suporteri și-au anunțat prezența la deschiderea Grupei A, mobilizarea generală, inclusiv pe Facebook, fiind un factor motivațional în plus pentru prima reprezentativă.
Patru tricolore au revenit la Debrecen
Ungaria organizează pentru a doua oară un Campionat European, după ce a mai găzduit și turneul final din 2004. În schimb, Croația se află la prima experiență în handbalul feminin. Danemarca este lider la acest capitol cu 3 ediții găzduite. Patru tricolore au fost prezente și la Europeanul din Ungaria, din urmă cu 10 ani: Ungureanu, Munteanu, Brădeanu, Ardean.
Atât Ungaria, cât și Croația au propus câte trei orașe pentru a găzdui partide la Euro. Vecinii noștri vor organiza meciuri la Gyor (Grupa A), Debrecen (Grupa B și Main Round 1) și Budapesta (semifinale, finale). Croația va găzdui meciuri la Osijek (Grupa C), Varazdin (Grupa D) și Zagreb (Main Round 2).
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER