Nebuloasă în handbal sau presiuni de la granzii CSM București, Rapid, Brăila și Dinamo? Câți străini au voie pe parchet în campionatul intern? Federația a postat pe site o formulare stranie: „Total sportivi participanți care pot evolua pe teren” | EXCLUSIV

Elizabeth Omoregie si Eliza Iulia Buceschi in meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si Rapid Bucuresti, contand pentru Liga Florilor, desfasurat in Sala Polivalenta-Ioan Kunst Ghermanescu din Bucuresti, luni 30 ianuarie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 11 poze

Handbalul românesc se află în fața unei întrebări la care nu primește un răspuns clar. Deși este un Ordin de Ministru, FR de Handbal pare ambiguă în exprimare.

Nebuloasă în handbal sau presiuni de la granzii CSM București, Rapid, Brăila sau Dinamo? Câți străini au voie pe parchet în campionatul intern? Federația a pus pe site o formulare stranie: „Total sportivi participanți care pot evolua pe teren” | EXCLUSIV

Dacă sezonul trecut totul era clar, deși nu s-au respectat de către cluburile mari regula cu trei sportivi români în teren, acum totul pare în ceață. Asta după ce voleiul și baschetul au trecut la respectarea legii Novak. Handbalul și fotbalul sunt singurele sporturi în care nu există o aliniere totală. Fotbalul invocă apartanența la o ligă profesionistă, ceea ce nu se poate spune despre handbal. Totul pare ciudat la handbal.

De ce? Pentru că pe site-ul FR Handbal a apărut o formulare la regulamentul noului sezon care lasă loc de interpretări. „Total sportivi participanți care pot evolua pe teren”, pot evolua nu obligați sa evolueze! Adică ar putea conta ponderea de pe foaia de joc, nu ponderea dintre titulari. Să joace efectiv sau să fie în lot?

Poate fi o eroare de redactare. Surse ProSport susțin că persoane din conducerile unor cluburi se tem deja de presiuni la nivel înalt din partea unor forțe handbalistice care au mulți străini sau străine în lot precum Dinamo (masculin), CSM București, Rapid și Dunărea Brăila (feminin).

Cum era comunicarea în iulie schimbată în august?

Cum este comunicarea înainte de startul sezonului 2023-2024?

Acum a dispărut explicarea detaliată a modului în care pot evolua sportivii români versus sportivii străini. De ce a dispărut acel paragraf?

Nerespectarea deciziei reprezintă o contravenție! Amendă de 30.000 de lei

Ministerul Sportului avertizează că nerespectarea deciziei reprezintă o contravenție și se va sancționa corespunzător, amenda fiind de 30.000 lei de echipă per meci.

„Începând cu sezonul competițional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă.

Deci minimum 40% dintre sportivii prezenți pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federațiile sportive naționale au obligația să respecte prevederile acestui ordin de ministru.

Federațiile sportive naționale au obligația să respecte prevederile statutului, actului constitutiv și regulamentelor proprii, precum și ale actelor normative cu incidență în domeniul de activitate al federației la stabilirea ponderii prevăzute.

Nerespectarea dispozițiilor prezentelor instrucțiuni constituie contravenție, prin nerespectarea solicitărilor legale ale Ministerului Sportului, și se sancționează corespunzător”, se mai arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Marea întrebare: vor plăti unele cluburi și 30.000 lei pe meci doar ca să folosească mai mulți străini?

FR de Handbal susține că noua regulă este trecută în regulament, iar fiecare Direcție Județeană de Tineret și Sport va constata și va aplica amenda de 30.000 lei pe fiecare meci.

Voleiul și baschetul sunt primele discipline din sporturile de echipă care au impus obligativitatea folosirii a 2 jucători români pe toată durata unei partide.

Având în vedere că amenda era doar 3000 de lei în primul sezon pentru nerespectarea ordinului, mai multe echipe nu au ținut cont de această regulă şi şi-au asumat amenda. Este posibil ca echipele care dispun de bugete consistente să achite amenzile, gândindu-ne la partidele cu miză, așa cum ar fi un CSM București-Rapid.

Surse ProSport susțin că la mute cluburi nu s-au primit informații despre țintarul sezonului 2023-2024 la tineret, competiție care a fost inființată la sugesta președintelui Constantin Din. Multe cluburi au contestat decizia din pricina chetuielilor foarte mari. Se pare că vor fi două serii, iar meciurile se vor juca duminica, la o zi după etapa de seniori.

Publicat: 07 08. 2023, 11:13
Actualizat: 07 08. 2023, 15:15