Next-level! CSM București și-a schimbat statutul după campania irezistibilă de achiziții la nivel continental. Cum s-au mișcat pe piața transferurilor principalele adversare la câștigarea Ligii Campionilor
CSM București și-a alcătuit o echipă de cinci stele pentru sezonul 2017-2018 și se anunță deja una din marile favorite la câștigarea Ligii Campionilor. Ultimul transfer efectuat la începutul acestei săptămâni, Sabina Jacobsen de la FC Midtjylland, a acoperit poate și ultima necesitate a echipei, în axul central al apărării, astfel că la această oră putem vorbi de una din cele mai spectaculoase campanii de achiziții din ultima vreme.
În urmă cu 2 ani, formația bucureșteană își anunța prezența în premieră în Liga Campionilor, după un titlu câștigat la mare luptă cu HCM Baia Mare. Debutul în cea mai prestigioasă competiție a fost destul de timid, cu o înfrângere la șase goluri la București cu Buducnost, 22-28, scor care a reflectat însă diferența între o echipă nou-sosită în competiție și deținătoarea trofelui la vremea respectivă. CSMB a învățat totuși din mers, echipa a început să se lege și după o primă lovitură în „dubla” din sferturile de finală cu Rostov, când a răsturnat calculele hârtiei, a șocat întreaga lume a handbalului feminin, prin câștigarea Ligii Campionilor. Campioana României a prins vârful de formă și de încredere în turneul Final 4 din 2016, a avut alături și Zeița Fortuna, iar la finalul întrecerii a pus mâna pe trofeu, deși era cotată la începutul Ligii Campionilor cu a 5-a, a 6-a șansă la titlu.
Și în postura de deținătoare a Ligii Campionilor, CSM București nu a fost văzută printre marile favorite la câștigarea competiției în 2016-2017. De această dată, specialiștii au avut dreptate: Gyor și Vardar Skopje, socotite primele două echipe ca valoare, au fost cele care au ajuns în finala de la Budapesta. Trupa bucureșteană a terminat sezonul pe locul 3 în Europa, cu o poziție mai sus decât a fost „aranjată” la începutul Ligii Campionilor, reușind să devanseze Buducnost.
La startul sezonului 2017-2018, lucrurile se prezintă diferit. CSM București nu va mai avea deloc postura unui outsider, ci pornește ca favorită la câștigarea Ligii Campionilor. Statutul s-a schimbat în această perioadă, după o campanie irezistibilă de achiziții. Campioana României a transferat pentru sezonul următor cea mai bună handbalistă a lumii (Cristina Neagu), două campioane olimpice, mondiale, europene (Marit Malm Frafjord, Amanda Kurtovic), cea mai bună extremă dreapta la ultima ediție a Jocurilor Olimpice (Nathalie Hagman), una din cele mai în formă jucătoare ale echipei naționale (Aneta Udriștioiu), una din cele mai apreciate jucătoare de apărare din Europa (Sabina Jacobsen), dar și antrenorul care a jucat finala ultimului Campionat Europaen (Helle Thomsen).
Bătălia pentru trofeul Ligii Campionilor va fi cu Gyor, Vardar Skopje și Rostov-Don, fiind greu de crezut că o altă echipă ar putea răsturna toate cele patru mari puteri.
Privind cele patru mari puteri, lucrurile se prezintă astfel după mișcările din această vară:
CSM București a adus cele șase jucătoare, plus Helle Thomsen pe banca tehnică. S-a despărțit de șapte handbaliste: Linnea Torstensson, Carmen Martin, Aurelia Brădeanu, Cristina Vărzaru, Simona Bohme, Cristina Nan, Elena Dache (împrumutată la Rapid). În acest moment, un prim „7” este aproape imposibil de realizat, pentru fiecare post existând cel puțin câte două soluții foarte bune.
Cum arată echipa pe posturi:
- Portari: Ungureanu, Grubisic, Iordache
- Extreme stânga: Mehmedovic, Curea
- Interi stânga: Neagu, Jacobsen, Bazaliu
- Centri: Gullden, Niombla
- Interi dreapta: Ayglon, Kurtovic, Jorgensen
- Extreme dreapta: Hagman, Udristioiu
- Pivoți: Manea, Frafjord, Lobach
Gyor, câștigătoarea Ligii Campionilor în acest sezon, și-a adus trei jucătoare importante pentru sezonul următor, pe Stine Oftedal, Anne Mette Hansen și Anja Althaus. Au plecat șase jucătoare maghiare plus tunisianca Asma Elghaoui. Doar Dorina Korsos mai prindea primul „7”, dintre handbalistele care au părăsit Gyor.
Cum arată echipa pe posturi
- Portari: Grimsbo, Kiss
- Extreme stânga: Gorbicz, Puhalak, Fodor
- Interi stânga: Amorim, Hansen
- Centri: Groot, Oftedal
- Interi dreapta: Mork, Tomori
- Extreme dreapta: Knedlikova, Bodi
- Pivoți: Broch, Althaus, Varga
Vardar Skopje, finalista Ligii Campionilor, a suferit la rândul ei câteva modificări în lot. Au fost aduse Dragana Cvijic, Polina Kuznetsova și Mirjeta Bajramovska. Au plecat de la echipă șase handbaliste, majoritatea importante: Camilla Herrem, Mayssa Pessoa, Sanja Damnjanovic, Anja Althaus, Tamava Mavsar și Dziyana Ilyina (transferată de Dunărea Brăila)
Cum arată echipa pe posturi
- Portari: Leynaud, Suslina
- Extreme stânga: Kuznetsova, Sazdovska
- Interi stânga: Penezic, Bajramovska
- Centri: Lekic, Khmyrova
- Interi dreapta: Lacrabere, Lazovic, Klikovac
- Extreme dreapta: Radicevic, Ristovska
- Pivoți: Cvijic, Covic, Petrovic
Rostov-Don urcă într-un Top 4 al echipelor din Europa, după ce Buducnost a pierdut aproape o echipă întreagă la nivelul primului „7”. Au fost transferate Katarina Bulatovic, Mayssa Pessoa, Marina Sudakova. Anna Sen și Bobrovnikova au rămas însărcinate. Au plecat Katrine Lunde, Lotte Grigel, Viktoriya Borschenko.
- Cum arată echipa pe posturi
- Portari: Pessoa, Sedoykina, Mekhdieva
- Extreme stânga: Dembele, Kiseleva
- Interi stânga: Barbosa, Shymkute
- Centri: Ilina, Rodrigues, Slivinskaya
- Interi dreapta: Vyakhireva, Bulatovic
- Extreme dreapta: Managarova, Sudakova
- Pivoți: Makeeva, Petrova, Stepanova
După transferurile (sosiri / plecări) în această vară, este evident că echipele CSM București și Gyor s-au întărit raportat la sezonuil trecut. Prin venirea Katarinei Bulatovic, probabil că și Rostov-Don este pe plus. În schimb, venirea în special a pivotului Dragana Cvijic de la Buducnost, parcă nu acoperă cele șase plecări de la Vardar Skopje. În acest caz, putem spune, cel mult, că Vardar a stagnat la capitolul plus / minus valoare.
De remarcat faptul că în urma tragerii la sorți a grupelor Ligii Campionilor, de săptămâna trecută, CSM București, Gyor și Rostiv-Don sunt pe aceeași parte de tablou, în timp ce Vardar Skopje se află pe cealaltă jumătate și teoretic n-ar trebui să aibă probleme să încheie pe locul 1 la sfârșitul grupelor principale.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?