Nikola Karabatic, record fabulos în handbalul mondial după ce a câștigat Liga Campionilor. În aceeași situație se află și coechiperul de la FC Barcelona, Cedric Sorhaindo. Formatul competiției se schimbă, iar în grupe vor fi admise patru formații în plus
Ediția din acest a Ligii Campionilor la handbal masculin s-a încheiat cu victoria echipei FC Barcelona, care a dispus în finala mare de Veszprem cu 28-23. A fost un sezon în care catalanii au mers ceas, ei suferind un singur eșec, în fața polonezilor de la Wisla Plock (31-34), echipă în care evoluează și românii Ghionea și Racoțea.
După finala de la Koln, de duminică seara, câteva aspecte au ieșit în evidență. În primul rând, FC Barcelona și-a întărit poziția de „cea mai titrată echipă” din toate timpurile, ajungând la 9 trofee. Opt au fost obținute de când formatul Ligii Campionilor s-a schimbat. Campioana Spaniei s-a desprins la patru lungimi de formația germană Gummersbach!
În turneul Final 4, FC Barcelona s-a remarcat printr-o viteză de joc incredibilă, un joc de contraatac de manual, o apărare fabuloasă, o poartă solidă cu Saric între buturi. Peste toate aceste aspecte a fost însă Nikola Karabatic (31 ani), francezul care își merită din plin eticheta de cel mai bun handbalist al lumii în ultimul deceniu. De altfel, în urma prestației din Germania, interul stânga a fost desesmnat și MVP-ul turneului Final 4. A fost încă un premiu adăugat la colecția impresionantă pe care o deține.
Karabatic a avut un sezon absolut fabulos, în care a câștigat absolut tot ce se putea în acest sezon și a făcut parte din toate Dream Team-urile alcătuite după diverse competiții. Francezul a ajuns să dețină, în același timp, toate trofeele importante din handbalul mondial: Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial, Campionatul European, iar acum și Liga Campionilor. Într-o situație similară este și coechipierul de la FC Barcelona, Cedric Sorhaindo, un excelent apărător.
Interesant este faptul că Nikola Karabatic nu mai câștigase Liga Campionilor de opt ani! Ultima dată a făcut-o cu Kiel în 2007. El a mai pus mâna pe trofeu și cu Montpellier în 2003, campiona Franței care a întrerupt la vremea respectivă o serie de opt succese ale echipelor din Spania, 5 câștigate de FC Barcelona. Acum, după terminarea sezonului, rămâne de văzut dacă Nikola va rămâne la FC Bracelona sau va reveni în Franța, la PSG, de unde are o ofertă superioară.
La Koln, Veszprem a avut ocazia să pună punct unei dominații spaniole-germane în Liga Campionilor, după un deceniu în care cele două națiuni și-au împărțit trofeele. Echipa maghiară nu a reușit însă să spargă acest monopol, cel puțin deocamdată. Dar are toate șansele să reușească pe viitor, dacă va continua să investească la nivelul din acest an, când a adus o adevărată „armată” de jucători din Spania. Mai nou, Veszprem s-a „înfipt” bine și pe piața din Bundelisla, de unde i-a adus pe Ilic și Zeitz și urmează să-l transfere și pe islandezul Palmarsson. Deocamdată, campioana Ungariei s-a consolat cu a doua finală din istoria clubului în Liga Campionilor și cu titlul de golgheter obținut de Momir Ilic.
Bani mai mulți, format nou, șansă în plus pentru Minaur să joace direct în grupe
În următorii 5 ani, turneul Final 4 al Ligii Campionilor se va desfășura tot în Germania, la Koln. În acest weekend, organizatorii au vândut deja 8.000 de bilete, adică mai bine de o treime din capacitatea sălii. Încet dar sigur, handbalul se transformă într-o industrie, iar acest lucru nu poate veni decât în sprijinul și dezvoltării handbalului.
Vor crește premiile în bani, dar și numărul de echipe care vor fi acceptate direct în grupele Ligii Campionilor. La ediția următoare, cele patru cluburi care se vor califica în turneul Final 4 vor avea un câștig garantat de 1 milion de euro (premii totale). La startul competiției, în toamnă, se vor afla 28 de echipe în prima fază a grupelor. Numărul va fi în creștere cu 4 față de ediția precedentă. În condiițile în care România a urcat și în clasamentul EHF, sunt toate șansele ca Minaur Baia Mare, actuala campioană, să scape de turneul de calificare.
Formatul va fi unul total nou, cu două grupe de câte 8 echipe, în care se vor regăsi mai multe formații de elită! Câștigătoarele grupelor se vor califica direct în sferturile de finală, în timp ce locurile 2-6 vor merge în optimi. Celelalte două grupe vor fi alcătuite din câte 6 echipe. Primele două din fiecare grupă vor avansa în fazele superioare!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?