Noi dezvăluiri în scandalul sportivilor din Ucraina. „Am făcut o contestație împotriva Yuliei Dumanska. Ni s-a răspuns că este la prima legitimare”. Portarul naționalei a recunoscut că a jucat handbal în Ucraina
Suspendarea provizorie a sportivelor din Ucraina aduse în România la clubul CS Marta Baia Mare continuă să stârnească reacții în handbalul românesc. Scandalul a izbucnit de curând, după ce Curtea de Handbal a EHF a amendat Federația Română de Handbal cu 2.250 de euro pentru o infracțiune legată de transferuri între federații! Dar cazul are o vechime de aproximativ 8 ani, a susținut Maximilian Gavrilă, antrenorul și directorul ACS Școala 181 București.
„Federația a încălcat obligația de a raporta transferurile finalizate și nu a solicitat eliberarea de certificate de transfer internațional”, EHF
Maximilian Gavrilă a identificat principala cauză a problemelor: „Greșeala este la sistemul de legitimare în România. Toate legitimările trebuie să se facă în baza unei cereri și a certificatului de naștere”.
Apoi, oficialul clubului bucureștean a susținut că totul a pornit încă din 2011: „În urmă cu 8 ani, am făcut o contestație împotriva Yuliei Dumanska la un turneul final de junioare. A fost o contestație depusă, plătită, se poate verifica la Federația Română de Handbal. Am contestat dreptul de ei de joc. Ni s-a răspuns că Yuliya este la prima legitimare. De atunci s-a mers așa. Nu poate nimeni să-mi spună mie că Yulia Dumanska a început handbalul la Baia Mare, ea avea deja toate automatismele unui portar atunci când a jucat pentru Marta, iar asta nu se învață în 1-2 ani. Uitați-vă unde s-a ajuns azi”, ne-a relatat Maximilian Gavrilă.
Chiar Yuliya Dumanska recunoaște pe pagina personală de web că până în 2011, când a ajuns la Marta Baia Mare, ea a început handbalul în 2007 în orașul natal Horodenka, iar din 2009 și până în 2011 a ajuns la campioana Ucrainei, UFK Galychanka Lviv.
De pe altă parte, Yuliya Dumanska a putut fi înregistrată în 2014-2016 pe lista HCM Baia Mare în cupele europene, fără ca în cazul ei să fi fost solicitat vreun certificat internațional de transfer (CIT). EHF l-a blocat, spre exemplu, de curând pe Viorel Fotache să evolueze pentru CSM București, deși Dunărea Călărași trebuia să plătească CIT-ul, însă în cazul handbalistei nu s-a pus niciodată problema acestui certificat.
Între timp, Yulia Dumanska a obținut cetățenia română și este una dintre jucătoarele de bază ale echipei naționalei. De altfel, portarul de la SCM Rm. Vâlcea a avut o contribuție majoră anul trecut la Campionatul European, când România s-a clasat pe locul 4. Dumanska a fost și portarul naționalei de tineret U20 la Mondialul din 2016, când generația 1996-1997 a terminat turneul cu medalia de bronz.
„Când am venit prima oară în România am auzit că, dacă am cetățenie ucraineană, pot primi și cetățenia română. Asa că din prima zi mi-am dorit să devin cetățean român. Am cumpărat un tricolor și mi-am pus o bucățică din el pe ghiozdan, iar alta în cameră”, a mărturisit Yuliya Dumanska într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp pentru emaramures.ro.
De fapt, pentru majoritatea sportivilor din Ucraina veniți în România handbalul a fost de la bun început visul pentru o viață mai bună. Din punct de vedere sportiv, implicit o rampă de lansare către marea performanță. Doar că gruparea Marta Baia Mare ar fi trebui să plătească pentru transferurile internaționale, pentru sportivi amatori, chiar dacă era vorba despre juniori, după cum relatează surse ProSport: „Noi ne-am chinuit să facem selecții aici, iar Marta a venit la competiție cu sportivi gata formați, direct cu o selecționată de junioare a Ucrainei. Păi cum să-i batem?”.
De fapt, așa cum remarca și Maximilian Gavrilă, problemele au fost la modul cum s-au făcut legitimările sportivilor. Intrarea lor în România fără a fi respectate regulamentele EHF și IHF nu se putea face decât cu ajutorul unor funcționari de la AJH Maramureș și Federația Română de Handbal.