La 30 de ani, Marius Novanc va participa la primul său Campionat Mondial, pivotul fiind considerat la această oră unul dintre cei mai importanți jucători ai României. Vedeta naționalei masculine merge însă la turneul final într-o postură inedită, de jucător fără echipă. Marius Novanc este liber de contract după ce Pandurii Tg. Jiu nu și-a respectat obligațiile financiare, situație în care sunt aproape de a ajunge alți doi tricolori, Ionuț Ciobanu și Dan Savenco. HCM Constanța poate fi viitoarea lui destinație.
Marius, în fine ajungi la primul tău turneu final. Vine devreme, vine târziu?
Vine perfect, cum nu se putea mai bine, mai ales că mi-am reziliat și contractul cu Pandurii Tg. Jiu, iar acum sunt fără echipă. Iar un Campionat Mondial este binevenit oricând, este un vis împlinit.
Puteai să ajungi și la Mondialul din 2009, dar până la urmă n-ai mai prins echipa. Ai vreun regret?
Nici nu mi-am pus prea mari speranțe că aș putea ajunge acolo. Selecționerul de atunci (n.r. – Aihan Omer) a avut alte strategii, în care eu nu am fost inclus. Nu am fost convocat nici în calificări, astfel că lucrurile s-au simplificat, nu am avut niciun sentiment.
Dar acum?
Privesc acest Mondial cu oarece emoții, în condițiile în care voi avea ocazia să joc împotriva celor mai bune echipe din lume. Sperăm să facem o figură frumoasă, să ne autodepășim, mai ales că facem parte și dintr-o grupă foarte grea. Înaintea barajului cu Rusia erai fără echipă, acum, la fel. Crezi în coincidențe?
(râde). Atunci ne-am calificat, bine ar fi ca acum să trecem de grupă. Înainte de partida cu Rusia aveam deja un acord verbal, acum am avut probleme la echipă, cu salarii neplătite. Am ceva oferte, și de afară, și din țară, dar nimic concretizat.
Ce mesaje ai primit înainte de a pleca la Mondiale?
Prietenele, prietenii mi-au transmis să nu îi facem de râs. Danemarca, mai periculoasă decât Serbia
Primul meci e cu Croația, care ne-a bătut rău în urmă cu vreo trei luni. Se schimbă lucrurile acum?
Noi acolo am făcut o primă repriză foarte bună, diferența fiind mică. A doua repriză am jucat individual, am dat multe pase greșite, iar o echipă precum Croația nu te iartă. Acum, sunt sigur că lucrurile vor sta altfel, am învățat din greșeli. Vom încerca să ne agățăm de orice șansă.
Omologul tău, Igor Vori, este un superstar mondial. Îl poți anihila?
Nu este un adversar foarte puternic din punct de vedere fizic, dar este foarte bine pus în valoare de Balic sau Laskovic. Cine e mai periculoasă, Danemarca sau Serbia?
Danemarca are un joc foarte bun de apărare. Încearcă să facă o apărare perfectă și să plece apoi pe faza a doua și contraatac. Apoi, în atac plimbă rapid mingea. Serbia se bazează mai mult pe individualitățile de la 9 metri, Vujin și Ilic. Te încumeți la un pronostic?
Pe hârtie plecăm cu șansa a patra, dar le cerem tuturor să creadă în noi că vom da totul să ne calificăm între cele mai bune 12 echipe din lume.
Lotul României pentru Mondiale:
Portari: Popescu, Ciobanu, Pralea Extreme stânga: Sabou, Florea Interi stânga: A. Stamate, Șimicu Centri: Csepreghi, Fenici Interi dreapta: Mureșan, Jurcă Extreme dreapta: Ghionea, Toma, Georgescu Pivoți: Novanc, I. Stamate, Savenco Rezervă: Sadoveac Antrenori: Vasile Stângă – Nicolae Munteanu
4 titluri mondiale a cucerit România de-a lungul timpului, la fel ca Suedia, cele două națiuni fiind primele din acest punct de vedere. Nordicii sunt în fruntea clasamentului pe medalii, având în plus trei medalii de argint și patru de bronz, față de România, care are doar două medalii de bronz
3 titluri mondiale dețin Franța și Germania
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER