Toate cele 8 naționale din Europa care vor juca în perioada 5-21 august la Jocurile Olimpice de la Rio au susținut săptămâna trecută câte trei meciuri de pregătire, echipele fiind împărțite practic la două turnee, în Norvegia, respectiv Olanda.
După cum se vede din rezultatele de mai sus, raportul de forțe pare destul de echilibrat, nicio reprezentativă nu a câștigat trei partide, iar la Jocurile Olimpice orice este posibil. Într-un clasament cu trei jocuri fiecare, România ocupă totuși ultimul loc. Să fim îngrijorați? Să stăm totuși relaxați, având în vedere că au fost niște meciuri de pregătire?
ProSport a încercat să afle câteva răspunsuri din tabăra echipei naționale după evoluțiile de la Ulstein. Unele lucruri sunt interesante și lămuresc anumite aspecte.
De ce nu a jucat Cristina Neagu?
România a abordat toate cele trei jocuri fără liderul echipei, Cristina Neagu, care a urmărit toate cele trei meciuri de pe banca tehnică. Suntem convinși că foarte mulți ar fi vrut să o vadă pe cea mai valoroasă handbalistă a lumii în teren, măcar pentru câteva minute pentru a se simți în teren cu coechipierele, pentru ca România să intre în ritm de concurs. Dar acest lucru nu a fost posibil dintr-o explicație simplă. Interul stânga a simțit o întindere musculară la coapsă încă din timpul cantonamentului de la Ploiești, motiv pentru care nimeni nu a dorit să riște absolut nimic! Această întindere se putea transforma oricând în ruptură musculară, ceea ce ar fi însemnat automat ratarea Jocurilor Olimpice. Cu siguranță că nimeni nu și-ar fi dorit acest lucru.
Cristina Neagu nu a jucat niciun minut, iar absența ei din echipă a fost evidentă. Ea a încercat totuși să se facă utilă de pe margine și ori de câte ori a avut ocazia și-a încurajat coechipierele, chiar le-a ajutat cu anumite idei de joc atunci când a simțit anumite lucruri în teren.
De ce nu a mers jocul României?
Evident, o primă explicație ar fi că a resimțit absența Cristinei Neagu. Pe de altă parte, jocul României, mai ales în atac, a fost destul de greoi, impresia a fost că s-a jucat cu o viteză în minus față de adversari. Și în acest caz am găsit niște explicații. Organismul nu le-a „ascultat” pe handbaliste la Ulstein, cu siguranță nici lor nu le-a convenit că uneori au rămas departe de Norvegia sau Franța. Explicația ar fi că staff-ul tehnic a insistat în ultima perioadă pe pregătirea fizică. Practic, jucătoarele au fost „încărcate” la maximum, mizându-se pe faptul că pregătirea fizică va face diferența la Rio, într-un turneu în care rezistența va fi primordială. Astfel, tricolorele au fost destul de obosite la turneul din Norvegia, „descăracarea” fiind programată pentru luna august, când echipa ar trebui să aibă prospețime.
Situația extremei stânga Ana Maria Tănăsie
Cel mai delicat moment al României la Ulstein a fost accidentarea handbalistei Ana Maria Tănăsie, în minutul 52 al partidei cu Spania, în urma unei fandări. Surse ProSport susțin că în momentul respectiv extrema stângă a fost atinsă și cu genunchiul în cap de o adversară, fapt care a amplificat problema, de aici și șocul resimțit de cei toți din jur. La prima estimare, Ana Maria Tănăsie a acuzat o instabilitate a piciorului, ea având un ligament artificial! Cocluzii nu s-au putut însă trage, cel puțin nu până marți, când handbalista va efectuat un RMN. Partea pozitivă a acestei situații este că handbalista a trecut peste acest șoc, nu a acuzat dureri mari, chiar a și fost testată la sărituri, ceea ce menține speranțele ei intacte de a fi prezentă în premieră la JocurIle Olimpice de la Rio.
Delegația României revine luni seara în România, iar jucătoarele vor primi apoi 3 zile libere, ultimele înaintea abordării competiției supreme din Brazilia. Echipa se va reuni vineri în București, iar pe 1 august va pleca la Rio cu dorința de a urca în premieră pe un podium olimpic.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER