Trei zile și trei sisteme competiționale diferite. Este ceea ce au propus antrenorii și conducătorii din handbalul românesc, convocați la dezbateri de FRH.
Handbalul românesc a intrat în ședință timp de trei zile, rezultatul băieților de la Mondiale (locul 19) fiind semnalul că se impune luarea unor măsuri. După ce antrenorii au fost convocați la discuții luni și marți, ieri a venit rândul conducătorilor să se pronunțe în diverse probleme ridicate de forul prezidat de Gațu. Cea mai arzătoare problemă a fost legată de sistemul competițional. Luni, antrenorii din Liga Națională au propus o Superligă cu opt echipe. Marți, a venit rândul tehnicienilor din sectorul feminin să voteze, varianta finală fiind o Ligă cu 14 echipe, cu play-off și play-out.
Conducătorii au fost ieri de altă părere. Propunerea Oltchimului, un campionat cu maximum zece echipe, a fost respinsă, câștig de cauză având însă ideea susținută de HCM Constanța, o Ligă Națională cu 12 echipe, care să se încheie cu un play-off (locurile 1-4, 5-8) și un play-out (locurile 9-12). Sistemul ar urma să fie validat la prima ședință a Consiliului de Administrație și să intre în vigoare din sezonul 2012-2013.
FRH s-a „jucat” cu sistemul în trecut
Rămâne însă de văzut dacă FRH va reuși să impună noul sistem, având în vedere antecedentele. În anii precedenți, după ce s-a aprobat ca Liga Națională să revină la 12 echipe, sistemul competițional a fost schimbat în timpul sezonului și chiar după terminarea campionatului, cum s-a întâmplat în 2007, când s-a dorit salvarea Rapidului după ce echipa retrogradase.
Tadici, președintele cluburilor
Cu această ocazie, cluburile au decis să înființeze și un Consiliu Consultativ, care să le reprezinte interesele. S-a creat un „Big 5”, în care au fost alese cinci grupări: Oltchim, Rulmentul, Zalău (feminin), HCM Constanța și Suceava (masculin). Președinte a fost desemnat fostul selecționer Gheorghe Tadici (foto), care a fost votat în unanimitate de conducătorii de cluburi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER