Numărul locurilor disponibile la Campionatele Mondiale de handbal se mărește de la 24 la 32, dar pentru naționala masculină a României rămâne la fel de greu să ajungă acolo. Africa a câștigat patru locuri pentru Egipt 2021

Campionatele Mondiale de handbal se vor desfășura începând din 2021 cu 32 de echipe naționale la start, conform unei decizii luate de Comitetul Executiv al IHF încă din 18 octombrie 2018. Zilelete trecute, șefii handbalului mondial au definitivat și modul cum vor fi distribuite locurile începând cu turneul final masculin din Egipt 2021.

Astfel, gazda Campionatului Mondial va fi calificată din oficiu, la fel ca și deținătoarea titlului. În cazul în care există mai multe țări organizatoare, numărul de locuri obligatorii pentru o Confederație va fi redus.

Locurile obligatorii pentru Confederații – 16 sau 17 la număr – vor fi distribuite astfel:

4 locuri pentru Africa, Asia, Europa și PanAmerica (un loc este disponibil pentru zona Americii de Nord și Caraibe, în timp ce trei locuri sunt alocate Zonei de Sud și America Centrală).

1 loc pentru Oceania, dar numai în cazul în care o reprezentativă din această zonă intră în Top 5 la Campionatul Asiei. În sens contrat, IHF va acorda un Wild-Card.

Locuri de performanță – 12 locuri:

Aceste locuri vor fi acordate pe baza clasamentului la ultimul Campionat Mondial. Naționale clasate pe locurile 1-12 vor aduce locuri pentru Confederațiile din care provin:

Exemplu: la ultimul Mondial masculin, Europa a avut 9 reprezentative în Top 12, Africa – 2 reprezentative, iar PanAmerica – 1 reprezentativă. Acestea se vor transforma automat în locuri de calificare pentru Confederațiile respective

Forul internațional a anuțat că va evalua distribuția locurilor obligatorii după fiecare eveniment pentru a garanta calitatea Campionatului Mondial.

Dacă despre Mondialul feminin din 2021 este prematur să discutăm câte locuri va avea fiecare Confederație, din moment ce „baza de calcul” va fi turneul final din Japonia programat la finalul acestui ani. În schimb, la masculin, lucrurile sunt deja clare.

Distribuția celor 31 de locuri (incluzând țara gazdă și campioana mondială) este următoarea:

  • Europa: 14
  • Africa: 7
  • Pan America: 5  (1 pentru America de Nord și zona Caraibelor și 4 pentru zona de Sud și America Centrală)
  • Asia: 4
  • Oceania: 1 (în condițiile în care o națională din această zonă obține o clasare în top 5 la Campionatul Asiei. În sens contrar, locul se transformă într-un wildcard).
  • Locul 32 va fi acordat de IHF pe baza unui wildcard

Dacă am analiza ce înseamnă această creștere de opt locuri la următorul Campionat Mondial, raportat la distribuția locurilor pentru turneul final din Germania și Danemarca desfășurat la începutul acestui an, atunci putem observa că Europa a câștigat un singur loc. „Bătrânul Continent” ar mai putea obține în cel mai bun caz încă două locuri pe baza unor wild-card-uri, însă nu se poate baza sută la sută pe acest aspect. În 2019, un loc a fost oferit Asiei și n-ar fi exclus să se repete și pentru 2021. Continentul „galben” are un minus de un loc, în ciuda acestei expansiuni la 32 de echipe. Marea câștigătoare este Africa, cu un plus de patru locuri! La prima vedere s-ar putea specula că datorită președintelui Hassan Moustafa, însă plusul se datorează Egiptului și Tunisiei, care au adus Confederației două locuri în plus prin clasarea în Top 12. Iar un alt loc suplimentar vine pe baza faptului că Egipt este țară gazdă. PanAmarica a câștigat la rândul ei două locuri, dar unul ajunge în partea de Nord sau în Caraibe.

Ca și concluzie, misiunea naționalei masculine de handbal de a reveni la un Mondial după 10 ani de pauză rămâne la fel de dificilă, în condițiile în care România nu a fost atât de aproape de calificare nici la ultimul turneu final, să poți spune că ar putea beneficia de acel plus de 1-2 locuri pentru Europa. Mai mult, tricolorii sunt azi departe și de Euro 2020, unde se va juca prima dată cu 24 de naționale la start.

 

Publicat: 12 03. 2019, 13:21
Actualizat: 12 03. 2019, 13:22