Germania și Danemarca sunt două dintre cele mai bune naționale de la Campionatul European de handbal masculin din Polonia. De altfel, cele două națiuni se înfruntă miercuri seara într-un meci decisiv în Grupa 2 pentru calificarea în semifinale. Ambele reprezentative au pe banca tehnică antrenori din … Islanda, Dagur Sigurdsson, respectiv Gudmundur Gudmundsson! Și în ambele cazuri, alegerile sunt oarecum suprinzătoare având în vedere că Germania și Danemarca au în spate două școli de handbal redutabile.
Cel puțin în handbalul feminin, antrenorii danezi sunt la mare căutare. Câteva din cele mai importante cluburi din Europa au plătit chiar sume importante pentru a-și aduce specialiști din Danemarca. Dar țara cu cel mai mare rating în handbal a decis să importe antrenor pentru selecționata masculină! Iar alegerea a fost chiar a lui Ulrik Wilbek, legenda vie a antrenoratului danez, care din postura de director tehnic și-a dat acordul pentru un selecționer din Islanda! A urmat oarecum exemplul Norvegiei din handbalul feminin, care de câțiva ani merge pe mâna unui alt islandez (!), Thorir Hergeirsson, și care câștigă aproape an de an turneele finale.
Dacă mărim puțin aria de răspândire a antrenorilor islandezi în Europa constatăm cu surprindere că acești asunt la mare căutare! Austria (naționala masculină) a fost în ultimii ani la turnee finale și a eliminat România din preliminariile CM 2017 cu un islandez pe banca tehnică, Patrekur Johannesson! Câteva din cele mai importante echipe din Bundesliga (THW Kiel, Magdeburg, Fuchse Berlin), campionatul elită al handbalului masculin din Europa, au început sezonul cu antrenori tot din Islanda! De altfel, THW Kiel merge pe mâna unui islandez – Alfred Gislason – de vreo 8 sezoane, cu care a câștigat inclusiv Liga Campionilor!
Islandezii care au „cuceresc” Europa
Având în vedere numărul tot mai mare al antrenorilor islandezi numiți la naționale și echipe de prim-plan, putem vorbi chiar de o nouă tendință în handbalul european. Robert „Bob” Hanning, manager al clubului Fuchse Berlin și vicepreședinte al Federației Germane de Handbal (DHB), a decis să meargă pe această pistă, a tehnicienilor „insulari” pe ambele fronturi. Pe Dragur Sigurdsson l-a „împins” spre naționala mare a Germaniei, acesta fiind până în 2015 antrenor la Fuchse Berlin. Iar pariul acestuia a dat rapid roade: Sigurdsson a readus Germania rapid în circuitul celor mai importante reprezentative după ce o perioadă a fost ajutată de IHF să se califice la Campionatul Mondial.
Islandezul a revoluționat practic echipa, iar la Campionatul European din Polonia a venit cu 11 jucători din 16 născuți după 1990! Iar în locul lui Christian Dissinger, accidentat, a adus un alt „puști”, pe Iulius Kuhn (22 de ani).
Bob Hanning a rămas consecvent și în privința echipei de club și a adus pe banca tehnică un alt islandez, Erlingur Richardsson, care a venit din Austria de la West Wien. Ca și amănunt de culoare, Erlingur Richardsson a fost însoțit în Berlin și de fiica sa, Sandra Erlingsdottir, la echipa feminină Fuchse din 1.Bundesliga, aceasta fiind crescută de Simona Spiridon în Centrul de Excelență de la Viena.
Și totuși, de ce atâta insistență pentru antrenorii islandezi? Bob Hanning povestea că tehnicienii din această zonă a Europei reușesc să ia decizii la rece chiar și în momente dificile, fără a fi sub impulsul emoțional, sunt foarte meticuloși și riguroși. Faptul că nu țin cont de sentimente este și modul prin care mai toți antrenorii reușesc să schimbe din mers echipe. La naționala Danemarcei, Gudmundsson a reușit să facă schimbul de generații într-un an de zile! În 2015, la Campionatul Mondial, nordicii efectuau deplasarea cu 8 jucători peste 30 de ani. În an olimpic, Danemarca a venit în Polonia doar cu 4 handbaliști trecuți de 30 de ani! Despre Germania, ce strategie a adoptat Sigurdsson, am amintit ceva mai sus. Dacă este să „coborâm” mai jos, sesizăm același „sânge rece”. Patrekur Johannesson a atacat preliminariile CM, cu România printre adversari, cu 6 jucători sub 21 de ani! A efectuat schimbul de generații din mers, pentru că nu a avut foarte mult timp la dispoziție săî construiască, iar unul dintre „lupii tineri”, Nikola Bilyk (19 ani), îi este „pasat” acum, pe filieră islandeză sau nu (contează mai puțin), lui Alfred Gislason la THW Kiel! Dacă i-a grăbit retragerea lui Iker Romero ori nu, rămâne de discutat, Erlingur Richardsson a gândit încă de la venirea lui la Fuchse Berlin tot fără a pune în joc sentimente, o strategie fără starul spaniol!
Echilibrul propus de antrenorii islandezi, modul lor de a lua decizii, pare să-i fi cucerit pe mulți. Este stilul cu care Norvegia câștigă în mod regulat marile turnee în handbalul feminin (a nu se uita cum Hergeirsson a lăsat-o acasă pe marea vedetă Katrine Lunde la ultimul CM), este stilul cu care și alte echipe obțin rezultate la superlativ, este stilul care în mod clar atrage!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER