O variantă din 3.549 posibile! Aceasta a fost șansa ca la începutul sezonului să avem o dublă finală Baia Mare – CSM București. Vineri, 22 mai, cuplaj de zile mari în „Polivalentă”

Finalele Ligilor Naționale de handbal din acest sezon este o afacere între cluburile susținute de autoritățile locale din Baia Mare și București. Dacă la feminin toată lumea a anticipat o bătălie pentru titlu între HCM și CSM, în schimb, la masculin, finala mare a fost neașteptată. În sezonul trecut, atât Minaur cât și CSM București s-au clasat în a doua jumătate a clasamentului, echipa din Capitală fiind nevoită chiar să joace în turneul 10-12 pentru evitarea retrogradării.

Pentru prima dată în istoria handbalului românesc un club are ocazia să câștige două titluri în aceeași ediție. Mai mult, două grupări au această șansă după cele opt luni și jumătate de jocuri în care sita a cernut. La începutul sezonului, o dublă finală CSM București – Baia Mare era o posibiltate din 3.549 de variante! Chiar dacă finala masculină nu a fost estimată în vara anului 2014, calificarea celor două grupări în cele două finale nu este tocmai întâmplătoare. Însumat, Baia Mare și Capitala au băgat la handbal aproximativ 4,5 milioane de euro, bugetele fiind mai mari în cazul formațiilor feminine, care au și transferat o serie întreagă de jucătoare consacrate, inclusiv 9 campioane mondiale (HCM – 4, CSM – 5). 

  • Ambele proiecte, demarate în 2013. Baia Mare a avut un avans de câteva luni

Proiectele celor două grupări sunt relativ noi. Baia Mare s-a reorganizat la începutul anului 2013, într-un moment în Baia Mare detronase Clujul în bătălia pentru locul 2 și ajunsese în spatele Oltchimului, în timp ce Minaur încă era în liga a doua. Declarațiile oficialilor băimăreni la acea vreme erau mai mult decât îndrăznețe: „În 2016, ne dorim să câștigăm titlurile de campioni atât la feminin, cât și la masculin”. Obiectivul ce părea fantezist atunci este aproape de a fi atins cu un an mai devreme. CSM București este ultima fortăreață ce trebuie cucerită, dar ce fortăreață!

Proiectul grupării din Capitală a demarat tot în 2013, însă câteva luni mai târziu, după ce autoritățile locale au decis să schimbe conducerea administrativă. La acel moment, CSM București se afla într-o situație dramatică, echipa masculină fiind chiar în imposibilitatea de a se înscrie în Liga Națională pentru că pur și simplu nu mai avea bani și jucători. Fetele au rezistat mai bine datorită lui Vasile Mărgulescu, antrenorul care a reușit să mențină echipa într-o formulă cât de cât compactă.

În momentul în care Constantin Căliman și Bogdan Vasiliu au preluat frâiele handbalului în propriile mâini, sezonul 2013-2014 stătea să înceapă. Formația de băieți a pornit la drum numai după ce fostul președinte al FRH, Cristian Gațu, i-a redirecționat pe jucătorii din Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, în timp ce echipa feminină a mai făcut retușuri pe parcurs, prin aducerea a trei jucătoare importante, Vizitiu, Manea și Tolnai, dar prea târziu pentru a mai prinde cupele europene. Sezonul 2013-2014 a fost unul mai degrabă de tranziție pentru CSM, unul în care a avut timp să-l pregătească și pe cel actual. Obiectivul major privea însă doar echipa feminină: „Până în 2017 ne dorim să ajungem în Final Four-ul Ligii Campionilor”.

  • Toți antrenorii finalistelor sunt străini

Cele două finale handbalului românesc mai scoate în evidență un aspect, toate cele patru echipe au pe băncile tehnice antrenori străini! Cea mai mare vechime a acumulat-o Mette Klit (Danemarca, CSM – feminin), care a ajuns în Capitală încă din primăvara sezonului trecut. Lars Walther (Danemarca, Minaur) și Bozo Rudic (Serbia, CSM – masculin) au rezistat tot sezonul, în timp ce Tone Tiselj (Slovenia, HCM) a fost ultimul intrat în club, la sfârșitul anului 2014.

Și pentru că tot suntem la capitolul premiere, „dubla” CSM – Baia Mare debutează cu un cuplaj de excepție, vineri – 22 mai, în Sala Polivalentă.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 17 05. 2015, 12:24
Actualizat: 17 05. 2015, 14:12