Oamenii ProSport 2014 | Cea mai bună echipă din România, naționala de junioare la handbal, are o poveste atipică: privatul a ajutat statul. Cristina Laslo: „Dacă am luat fața fotbalului, despre care se discută oriunde, mai ales de Steaua, chiar este o mare realizare”
Națională de junioare la handbal a fost desemnată cea mai bună echipă din 2014 în campania „Oamenii ProSport”. În urma voturilor exprimate de cititorii ProSport, reprezentativa U18 a câștigat detașat bătălia cu Steaua (fotbal) și echipajul de canoe dublu (Mihalachi – Dumitrescu). Echipa de junioare s-a regăsit în topul categoriei, în urma performaneței remarcabile pe care a înregistrat-o în luna august, adică câștigarea titlului de campioană mondială.
Se întâmplă foarte rar ca un junior sau o echipă care nu și-a făcut încă „botezul” la nivel de seniorat să se impună într-un clasament al superlartivelor la sfârșitul unui an calendaristic. Și totuși, naționala de handbal U18 a reușit să spargă tiparele și să ia față tuturor la categoria „cea mai bună echipă”. La această situație inedită a contribuit faptul că România nu mai câștigase un titlu mondial la jocuri sportive de 15 ani! „Este un titlu meritat, mai ales că vine din partea spectatorilor. Iar acest lucru este încă o confirmare a faptului că handbalul este un sport foarte iubit în România. Rezultatul este și o promisiune pentru viitor”, ne-a declarat Alexandru Dedu, președintele Federației Române de specialitate.
„Pentru noi este o mare bucurie, mai ales că știm că lumea te apreciază, te votează”
Căpitanul naționalei, Cristina Laslo, a rămas surprins de faptul că handbalul a reușit să câștige o bătălie cu fotbalul și mai ales cu Steaua. „Nu mă așteptam să fim noi pe primul loc, mai ales că suntem încă o echipă tânără. Dacă am luat fața fotbalului în România, desprte care se discută oriunde, mai ales de Steaua, chiar este o mare realizare. Înseamnă că spectatorii au încredere în noi și au început să iubească și handbalul. Pentru noi este o mare bucurie, mai ales că știm că lumea te apreciază, te votează”, a declarat Cristina Laslo.
Handbalul juvenil a dat cea mai bună echipă a anului sportiv 2014, dar și al doilea antrenor ca valoare. Aurelian Roșca s-a situat la mai puțin de 100 de voturi distanță de Mircea Lucescu, cel care a fost desemnat antrenorul anului în România de cititorii ProSport. „Dacă un antrenor necunoscut publicului, în comparație cu nume mari din fotbal, reușește să ajungă atât de sus, spune multe lucruri. La fel, este un semn că handbalul câștigă teren în România”.
În societatea românească se întâmplă ca tot statul să susțină și echipele private
Povestea titlului mondial obținut de naționala de junioare este, de asemenea, atipică. Aurul mondial a venit în urma unei strategii, întinse pe durata a aproximativ trei ani. Deși la prima vedere pare o utopie, reprezentativa de junioare a României a beneficiat de sprijinul unui om de afaceri din Caracal, Ion Doldurea, care a susținut financiar echipa pentru a efectua mai multe stagii de pregătire și turnee internaționale. Tradus, un om care nu a căutat niciodată să-și facă publicitate a susținut o echipă din banii lui o echipă a statului! Adică total invers cum se întâmplă, de regulă în societatea românească, adică echipele private să fie susținute de stat. Astfel, campioanele mondiale au avut șansa încă de la vârste fragede să-și măsoare forțele cu cele mai bune naționale din lume. Au știut încă de la început unde se află și ce trebuie să facă pentru a ajunge în top.
„Jucătoarele au fost injectate de mici cu ideea că ele vor fi viitoarele campioane mondiale. Indiferent cu cine joacă, știu că trebuie să câștige. Iar dacă se întâmplă să mai și piardă câte un meci, fetele nu fac o problemă dintr-o înfrângere, ci o iau de la capăt și încearcă să se impună în următoarea partidă. Ele au o mentalitate de învingătoare care le desosebește de alte generații, poate cel puțin la fel de valoroase”, a mărturisit Ion Doldurea într-un interviu acordat pentru ProSport.
Școala nu a fost neglijată de campioanele mondiale
După câștigarea titlului mondial din Macedonia, foarte puține fete au făcut pasul către Liga Națională. „Încă nu fac față nivelului?”, a fost întrebarea firească pe care și-au pus-o foarte mulți fani. „Toate pot juca liniștit în prima ligă, în Divizia A (n.r. a doua divizie din handbalul românesc) ele joacă 60 de minute din 60. Nu le putem opri să facu pasul în prima ligă și nu ne-am opus, doar că 90% din fete sunt în clasa a 12-a și au examenul de Bacalaureat în vară. Era destul de greu să se mute cu școala, mai ales că la Centrul Național de Excelență sunt ajutate și cu pregătire suplimentară, profesorii vin și lucrează cu fetele peste program”, a explicat Victorina Bora, antrenor la Centrul Național de Excelență. Șase din fetele care au contribuit la titlul mondial, majoritatea jucătoare în primul „7”, se pregătesc de câțiva ani în sistem centralizat la Rm. Vâlcea.
Danezul Wilbek prevede o națională fantastică a României
Performanța uluitoare înregistrată de naționala de junioare într-o penurie de rezultate în sportul românesc a făcut înconjurul Europei. Danezul Ulrik Wilbek, campion european, mondial și olimpic cu fetele, dar și campion european cu băieții a vorbit pentru ProSport despre o viitoare națională de senioare a României de excepție: „Am văzut naționala de junioare a României. Cele mai bune țări la nivel de junioare sunt România, Rusia și Danemarca. Dacă acele fete vor reuși să facă pasul către prima echipă la 20 de ani și dacă vor reuși să joace alături de Cristina Neagu pentru 5-6 ani, atunci veți avea o națională fantastică”. Dacă Wilbek a fost diplomat sau nu, rămâne de văzut. Cert este că România handbalistică are deja un punct solid de plecare pentru următorii 5-10 ani cu aceste fete la dispoziție. Rămâne de văzut cum va reuși să și gestioneze o echipă campioană mondială, pentru că, nu-i așa, este și mai greu să te menții în vârf.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?