Ofertă „promoțională” pentru băimăreni: în loc de una, două echipe de titlu la handbal. Trei motive pentru care HCM a ajuns în vârf și cu fetele, și cu băieții

Baia Mare a devenit principalul pol de putere în handbalul românesc, înaintea marilor meciuri de duminică, Minaur – Dinamo (LN masculină, etapa a 7-a) și HCM – CSM București (LN feminină, etapa a 9-a), fiind pe prima poziție cu ambele reprezentante din întrecerile interne. De-a lungul istoriei, doar Capitala a mai avut echipe de titlu în același timp și la fete și la băieți, dar acestea au provenit de la grupări diferite. Atât Minaur, cât și HCM fac partea din aceeași structură sportivă, finanțată de Consiliul Local Baia Mare, care deține 98% din patrimoniu.

Peste 3.000 de suporteri sunt așteptați duminică, în Sala „Lascăr Pană”, la un cuplaj handbalistic, în care sunt programate două jocuri cu mize deosebite. Partida HCM Baia Mare – CSM București este meciul vedetă, însă nu trebuie omis nici derby-ul de tradiție Minaur – Dinamo, care a născut partimi de-a lungul timpului. Suporterul de handbal din Baia Mare este în această perioadă „răsfățat”, având în vedere că are nu una, ci două formații care se luptă în acest sezon la titlu. Este ca și cum i s-ar fi făcut o ofertă promoțională la un produs foarte bun. De altfel, la ambele jocuri, spectatorii au plătit prețul unui bilet obișnuit la un meci de campionat, adică 10 lei. Cum a reușit totuși Baia Mare, un oraș mediu din România, să ajungă numărul 1 în handbal? ProSport vă prezintă trei motive importante care stau la baza acestui succes.

1. Liniștea financiară

În ziua de azi nimic nu se mai poate face în sport fără bani. HCM, clubul care cuprinde ambele echipe de handbal din Ligile Naționale, este finanțat în mare parte de Consiliul Local Baia Mare. Edilul-șef Cătălin Cherecheș a înțeles că sportul este un domeniu foarte important pentru comunitate, pentru imaginea și promovarea orașului, motiv pentru care și cele două formații au parte de un buget adecvat pentru marea performanță. În 2014, HCM Baia Mare și Minaur au primit finanțări de la bugetul local, în urma unor Hotărâri de CL, în valoare de 7,1 milioane de lei. Fetele, care au și ieșit campioane în luna mai și vor participa în Liga Campionilor din 17 octombrie, au primit 5,05 milioane de lei. Echipa de băieți a încasat restul până la 7,1 milioane de lei. Primăria deține 98% din acțiunile clubului, însă trebuie spus că ambele grupări mai au și sponsori care contribuie la bugetul clubului.

2. Valoarea loturilor

Având la dispoziție resurse financiare, HCM a reușit să închege două formații redutabile pentru competițiile interne. În primă fază, echipa feminină a adunat câteva din cele mai valoroase jucătoare din România, cu ajutorul cărora au și câștigat primul titlu din istorie. Numai că miza s-a mărit între timp: o participare cât mai lungă în Liga Campionilor, dar și concurența accerbă cu CSM București, care s-a mișcat încă din primăvară pentru a forma la rândul ei o echipă puternică. Motiv pentru care echipa lui Costică Buceschi a fost întărită subsatnțial, inclusiv cu patru campioane mondiale: Herrem, Nascimento, Arenhart și Makeeva.

Având deja modelul de succes la fete, HCM s-a orientat în ultima vreme și către băieți pentru a-i readuce la nivelul de altădată, când au câștigat cupe în Europa și titluri în România. Iar la echipă au fost aduși în vară câțiva jucători cu mare experiență la cel mai înalt nivel, precum Eklemovic, Tatai, Malmagro. Minaur a ajuns lider în Liga Națională masculină în primul rând pentru că are un ax central foarte puternic: Tatai (portar) – Eklemovic, Stegavik (centri) – Pribanic (pivot). În momentul de față, ambele echipe băimărene au la dispoziție două echipe echilibrate, cu jucători de top din România și din afara țării.

3. Microbul „handbal”

Baia Mare a reușit să pună pe picioare două echipe puternice pentru că are și un public avizat pentru handbal și avid, pasionat după handbal. Minaur a fost, de altfel, primul club exclusiv de handbal care a apărut în România, în 1974. Iar „microbul” s-a instalat în perioada de glorie a Minaurului în Europa, când a și câștigat Cupa IHF în 1985 și 1988. Pentru aproximativ 20 ani, Minaur a fost mereu în topul handbalului românesc, fiind mereu la bătaie pentru titlu cu Steaua, Dinamo, Craiova, Timișoara. A urmat și o perioadă mai neagră din punct de vedere financiar, motiv pentru care echipa a și retrogradat în liga secundă. Interesul pentru handbal în rândul fanilor nu s-a pierdut, doar că în ultimul timp atenția s-a transferat mai mult către fete, care au reușit să se ridice la cel mai înalt nivel. Astăzi, cele două formații băimărene sunt pe locul 1, iar spectatorul care va sosi duminică la sală va sta la handbal nu două ore, ci patru ore! Situația de la Baia Mare este sintetizată astfel: „În mâna unui băimărean curge sângele, iar în cealaltă handbalul”.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 04 10. 2014, 11:57
Actualizat: 04 10. 2014, 12:12