Oltchim cu apărarea, Györ cu atacul! Analiză: ce atuuri au galacticele pentru finala Ligii

Oltchim – Györ este mai mult decât o semifinală de Champions League, este și un duel al orgoliilor, având în vedere istoria recentă a confruntărilor directe. Campioana României poate ajunge în finală cu apărarea, în schimb, Györ este letală în atac.

Avantaje Oltchim: apărare, extreme și bancă mai lungă

ª deține o apărare mai redutabilă, blocul defensiv gândit cu Vetkova, Brădeanu, Meiroșu și Jovanovic fiind peste cel al formației maghiare, care deține o singură apărătoare de meserie, brazilianca Amorim.
ª la nivelul extremelor, Vâlcea pare să aibă un mic plus. Dacă pe banda dreaptă Managarova și Radicevic sunt sensibil egale, în schimb Ardean este peste
Verten în banda stângă, având o gamă mai largă de procedee de aruncare.
ª Vâlcea deține o bancă mai lungă, mai concret are mai multe soluții de rezervă pentru handbalistele considerate titulare. În schimb, Györ se bazează pe un prim „7” beton plus 2-3 soluții de rezervă viabile.

Avantaje Györ: linia de 9 metri și poarta

ª campioana Ungariei are probabil cea mai bună linie de nouă metri din lume, Görbicz (foto), Lekic și chiar Amorim fiind jucătoare născute pentru a marca. Unguroaicele ajung lejer în situația de a marca. La 9 metri, Oltchim trăiește în primul rând prin sclipirile turcoaicei özel.
ª poarta pare mult mai solidă de când la Györ a fost adusă norvegianca Haraldsen. Nordica are și o concurență puternică în Palinger. În plus, în ultimii ani, Haraldsen câștigă constant titlul de cel mai bun portar al lumii.
ª Györ are un mic avantaj, Loke fiind numită de curând cea mai bună jucătoare a lumii în 2011. Valoric, Manea este în preajma nordicei, dar vâlceanca are dezavantajul că nu are în jur o echipă precum cea a Norvegiei, astfel că nu s-a putut remarca în aceeași măsură.

30 de goluri pe meci este media reușitelor formației maghiare în sezonul 2011-2012

28 de goluri pe meci este media reușitelor echipei Oltchim

Returul se joacă la Budapesta?

Dacă Oltchim s-a decis în privința locului de disputare a semifinalei, la Vâlcea, Györ are încă dubii în această privință. Datorită interesului enorm manifestat în Ungaria pentru disputa cu trupa lui Radu Voina, formația maghiară își dorește să evolueze într-o arenă cu minim 5.000 de locuri. Și cum Györ nu dispune de o asemenea arenă, trebuie să improvizeze. Conform informațiilor obținute din Ungaria, în acest moment sunt în studiu trei variante: Veszprem (6.000 de locuri), Budapesta (12.500 de locuri) sau o arenă improvizată pe moment în Györ, gen „Romexpo” (5.000 de locuri).

Antrenorul Karl Erik Bohn, propus de două ori la Vâlcea
Campioana Ungariei s-a transformat din acest sezon într-o echipă cu influențe nordice. Györ a adus o tripletă norvegiană, pe antrenorul Karl Erik Bohn, care este și selecționerul Ungariei, și starurile Haraldsen și Loke. Înainte de a ajunge antrenor în Ungaria, Karl Erik Bohn, care are manager un român, pe Andi Spiridon, a fost la un pas de a ajunge la Vâlcea. Nu o dată, ci chiar în două situații. „Prima dată l-am propus pe Erik conducerii Oltchim înainte să fie adusă Anja Andersen. Apoi, după ce daneza a fost demisă. Negocierile n-au fost duse însă la bun sfârșit”, ne-a declarat Andi Spiridon.

Publicat: 06 03. 2012, 03:00
Actualizat: 06 03. 2012, 03:00