Oltchim, „extraterestre” de România!** Voina a anunțat deja transferul a două vicecampioane mondiale. Pineau și Leynaud la Vâlcea
Oltchim tinde să se transforme în cea mai puternică echipă de handbal feminin din lume, poate așa cum a fost Hypobank Viena în urmă cu două decenii. Campioana României a anunțat ieri al doilea transfer făcut pentru sezonul următor, portarul francez Amandine Leynaud (Metz).
Oltchim punctează psihologic împotriva formației din Gyor înaintea semifinalei din Liga Campionilor, programată la începutul lunii aprilie. După ce a „suflat-o” pe Allison Pineau, cel mai bun centru al lumii la ultimul Mondial, Vâlcea a anunțat ieri transferul unei alte handbaliste ce a figurat și pe lista campioanei Ungariei, portarul francez Amandine Leynaud (25 ani). Imediat după ce a semnat, vicecampioana mondială a susținut că a avut mai multe oferte, inclusiv de la Gyor. „Deși eu și agenția care mă reprezintă am fost contactați în ultimele săptămâni de mai multe cluburi, conducerea din Vâlcea a reușit să mă convingă destul de ușor de faptul că Oltchim este cea mai bună decizie pentru mine”, a declarat Leynaud, care s-a înțeles pe un sezon cu Vâlcea, cu drept de prelungire pentru încă un an.
Duelul dintre Oltchim și Gyor s-a mutat acum către o altă jucătoare, interul dreapta de la Buducnost, Katarina Bulatovic. Oficialii vâlceni au purtat deja negocieri cu handbalista aflată la final de contract în vară. Ieri, pe unele siteuri de socializare, transferul muntenegrencei la campioana României a fost anunțat ca și perfectat, dar acesta nu poate fi făcut public din moment ce atât Buducnost, cât și Oltchim sunt încă în cursa pentru câștigarea Ligii Campionilor. Președintele echipei vâlcene, Petre Berbecaru, a infirmat informația: „Vom vorbi despre eventualele transferuri doar în momentul în care acestea se concretizează și devin realitate”.
Transferurile Oltchimului, 132 de milioane de euro!
Pentru cei mai puțin familiarizați cu handbalul la nivel mondial, ProSport încearcă să explice ce „greutate” au transferurile efectuate de Oltchim în această perioadă. Ca termen de comparație vom apela la fotbal, un fenomen mult mai bine răspândit.
Vâlcea a achiziționat două vârfuri din naționala Franței, Pineau și Leynaud fiind, de altfel, și cele mai bine cotate handbaliste din trupa lui Olivier Krumbholz. Tradus prin fotbal, este ca și cum o echipă din țară i-ar transfera pe cei mai buni doi jucători din naționala Olandei, adică Arjen Robben și Robin van Persie. Cât o privește pe Katarina Bulatovic? Jucătoarea provine de la o echipă cotată cu șanse bune de a câștiga Liga Campionilor în acest sezon, Buducnost. Echipa din Podgorica ar juca rolul Barcelonei din fotbal, în condițiile în care din lot face parte și cea mai bine plătită handbalistă a lumii, Bojana Popovic, cu 400.000 de euro pe sezon. După numărul de Ligi câștigate, Popovic ar fi un Messi al Barcei, în timp ce Bulatovic probabil ar fi Fabregas, al doilea marcator din echipa lui Guardiola.
Cote pe transfermarkt
Fabregas -55 mil. de euro
Robben – 32 mil. de euro
Van Persie – 45 mil. de euro
Cu Leynaud, Vâlcea are acum șase portari!
Prin achiziționarea lui Amandine Leynaud, Oltchim a ridicat șase numărul portarilor din lot. Este greu de crezut însă că Vâlcea va miza pe toate cele șase fete și în sezonul următor. Alături de franțuzoaică, probabil că în lot va fi păstrată Paula Ungureanu, care va reveni în activitate după ce a născut. Rămâne de văzut cine va mai supraviețui dintre Tolnai, Smedescu, Knezovic și Huțupan-Dinu, ultima având o înțelegere cu clubul să joace până în vară. Cel puțin doi portari nu se vor regăsi și din sezonul următor la Vâlcea. Incert este și viitorul lui Yeliz Ozel, care ar avea o ofertă importantă de a reveni în Turcia. Iar dacă transferul muntenegrencei Bulatovic se concretizează, atunci discuții vor fi și în jurul interilor dreapta Vizitiu și Chirilă.
8 Ligi ale Campionilor a câștigat Hypo Viena, șase în intervalul 1988-1995